magyarfutball.hu

MAC - Budapesti TC 2 : 1 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.09, 20:48
    MAC.: Sípos—Major, Oláh, Fecht, Duda I., Medgyessy— Vangel, Krempels, Kelemen, Duda II., Borbás.
    BTC,'.: Bihary—Sáry, Szendrő—Ficzere, Simon, Schassek— Dobó, Korda, Késmárky, Kunz, Molnár III.

    Nemzeti Sport 1908 október 3.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.06, 20:36
    I. osztályú bajnokság.
    Magyar Athletikai Club — Budapesti Torna Club 2 : 1.

    Botrány a millennáris versenypályán, félbeszakí­tott mérkőzés.
    Nagyszámú közönség gyűlt össze vasárnap délután a millennáris versenypálya tribünjeire,amely nagy érdeklődéssel várta a mult vasárnapi győztes csapatok találkozását. A FTC—BAK match után léptek a gyepre a BTC lelkes játékosai, kiket közönségük viharos ovációval fogad­va biztatott az energikus támadásokra. Azonban a MAO uj játékmódéra teljésen ellensúlyozta a pi­ros-fehérek akcióit s ily réven oly heves iramu játék keletkezett, mely szükségképen maga után vonta mindkét csapat kifáradását. A BTC lát­szólag többet támad, de a kapu előtti játéka nem veszedelmes, mig a MAC szépen kidolgozott lerohanásai csakhamar a vezető goalt szerzik megszámára. Ezután a BTC állandóan a MAC olda­lára szögezi ellenfeleit s midőn a kiegyenlítő
    goalt Kézsmárky berugta, az utána következő ve­hemens támadás azt az impressziót keltette, hogya piros-fehérek lelkesedése ismét győzelemre ve­zeti színeiket, A csapatok elfáradásával arányo­san fokozódott a brutális játék, amelyben a szemre gyöngébb testalkatú BTC-isták messze fe­lülmulták a sárga-kekeket. A mérkőzést vezető Herezogh egy ízben elnézte a BTC durva véde­kezését s midőn ugyanez ok miatt büntető 11-est ítélt a MAC javára, nagy botrány támadt, amely labdarúgó-közönségünk örök szégyene marad. A MAC második goalja után ujult lelkesedéssel ját­szott s különösen Major és Fecht mutattak oly jó álló-képességet, amely valószinüleg végleg a MAC javára döntötte volna a mérkőzést, dacára a BTC állandó s biztos fölényének.
    *
    Kellemetlen incidens zavarta meg a mérkő­zés sima lefolyását. A második félidőben Sárközi,a BTC egyik hátvéde, hátulról kézzel meglökött egy MAC csatárt, miért a bíró tizenegyes büntetőrugást ítélt, melylyel a MAC a vezető goalhoz ju­tott, A bíró ezen feltétlenül igazságos ítéletével az eddig nyugodt, közönség haragját magára zú­dította, mely ezentúl minden ítéletét hangos pfuj-kiáltassál fogadta. A játék maga elég változatos volt, de mindkét csapat, a közönségtől biztatva, számtalan durvaságot követ el, a biró azonban a szabályoknak mindig érvényt szerez. A félidő 31 -ik percében a biró az olcsó hely oldalán egy off‘side-t fütyült le. Mikor a BTC ellen szabad­rugást itélt, a közönség kőzáport zudított feléje.A biró, tekintettel a közönség viselkedésére és abeállott sötétségre, a matchet 14 perccel a játék­idő letelte előtt lefütyülte és elhagyta a pá­lyát.
    Midőn a biró elhagyta a pályát, csupán a MAC játékosai vették körül és az ügyeletes rend­őrtiszt és kirendelt legénysége védelme alatt jut­hatott be az öltözőbe. A BTC játékosai szabály­talanul jártak el, midőn a bírót védelmükbe nem vették, már csak azért is, mert a szabály egyene­sen utasítja erre a játékost. De nemcsak a szabá­lyok, hanem az udvariasság követelménye is az lett volna, hogy a vendéget (birót), mert hisz a BTC volt a rendező egylet, az inzultustól meg­védjék. E helyett azonban a játékosok leültek a pálya közepén és követelték a match folytatását akár más bíróval is. Ez a szabályokban való já­ratlanságukat bizonyltja; mert egy mérkőzést csak egy biró vezethet.
    Érthető, ha a football mérkőzések közönsége fölhevülve, belemelegszik, még azt is megértjük, ha kedvencei érdekében azok kedvező helyzeteinél hangos kiáltásokba törnek ki, mert ez mindenütt a világon így van, ahol íootballoznak. Azt azonban a leghatározottabban elítéljük, hogy egy birót, aki tulajdonképen a szabályok őre. mikor nem kedven­ceik mellett itél. kővel megdobáljanak. Ha ez igy megy tovább, akkor nemsokára elérkezik a footballsport alkonya, mert ily incidensek minden ko­moly uri embert a bíráskodástól elriasztanak, azt pedig, hogy egy inkorrekt biró által vezetett mér­kőzés mily hatással van a sportra, azt gyakran ta­pasztalhattuk Prágában, sőt néha itthon is.
    Angliában is megtörtént már sokszor, hogy a közönség fölzudult a bíró ellen, de annyira so­hasem feledkezett meg magáról, hogy a birót bán­talmazza. Egy ízben például fölszedték a pálya ke­rítéséét és a matchet nem lehetett folytatni. Az an­gol szövetség ekkor a pályatulajdohost büntette s a pályát hosszabb időre eltiltotta.
    A MLSz-nek is a pályatulajdouosokkal szem­ben kellene föllépnie, kik a magas percent fejében kötelesek lennének legalább — közbiztonságról gon­doskodni. De vizsgálatot kell indítani a játékosok elleu is, akik ahelyett, hogy megvédtek volna a birót, még biztatták az olcsóbb hely közönségét:„Jertek és üssétek.“’
    Ez incidenstől eltekintve, mindkét mérkőzés érdekes és izgató volt. A BAK—FTC matchen be­bizonyult, hogy ma már minden első osztályu mér­kőzés egyenlő ellenfeleket hoz össze. A BTC—MAC mérkőzésen a sárga-kékek, noha üldözte őket a balszerencse, biztos győzelmet arattak, amely egy­előre a bajnokságban a vezetést biztosítja számuk­ra. A pirosfehérek agilis szép játéka nagy mérték­ben hozzájárult, hogy a match érdekes legyen, de kétségtelen az is, hogy a szabályok ismeretének hiá­nya és a túlságos kontaktus az olcsóbb hely közön­ségével a jobb ízlésűék szemében sokat levont a csa­pat érdeméből.
    A mérkőzés lefolyása a következő volt:
    A játék igen erős iramban indult és igen szép képe volt. Az első goalt a MAC lövi, a másodikat a BTC. Mindkét csapat igen kedvező alkalmakat szalasztott el.
    A második félidőben a BTC az erősebb és a közönség igen izgatottan várja a goalt. A játék 15. percében Sárközy kézzel eltolja Kelement, mi­re a biró 11-est itél, melyből a MAC. vezető goalját éri el. Ettől kezdve a BTC erősen szorítja a MAC-ot, de eredmény nélkül és a biró 11 perccel a já­ték vége előtt lefujja a mérkőzést.
    Biró: Herczog Ede volt.

    Pesti Hírlap 1908 szeptember 29.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.11.06, 20:14
    Magyar Athl. Club—B. T. C. 2:1 (félbeszakítva).

    (Millenáris pálya.) A B. T. C., ha el is veszítette a mérkőzést, tagadhatatlanul jobb volt ellenfelénél. A piros-fehérek pompás formában vannak és a M. A. C. elleni szép játékuk után bizonyos, hogy az őszszel aligha találnak leverőre. A temperamentumos, ritka lelkese­déssel dolgozó csapat végre rátalált az összjátékra és most olyan nivós munkát produkál, hogy őszi szereplése sikerekben bizonyára gazdag lesz. Az első félidőben az atléták gyors csatársora még kétessé tette a mérkőzés kimenetelét, a második félidőben azonban döntő fölénybe jutott a B.T. C. és bizonyára 2—3 goal különbözettel győz, ha a hirtelenül nekihevült Sárközy miatt nem tizenegyeshez és ennek segitségével győztes goaljához jut a M. A. C. A mi a tizenegyes után történt, nem ebbe a rovatba való. Mindkét részről egymást érték az inzul­tusok. A M. A. C.-nál Major járt elől a durváskodásokban; még szerencse, ha csak karjánál ragadta meg az ellenfél csatárait, igy akadályozva meg azokat támadá­saikban, de csinálta még vigabban is. A B. T. C.-nél Sárközy fujta meg a harczi riadót és folytatták azután többen olyan erélyesen, bogy a M. A. C. középfedezete ugyancsak megemlegeti a vasárnapi dátumot.
    A B. T. C., mint emlitettük, nagyon szépen játszott. A két hátvéd hibátlanul dolgozott, a fedezetsort agilis munkájában egyik half sor sem mulja felül és a csatársor is tűzzel és energiával támad; csak az a hibája, hogy támadásaiban ritkán nyomul az ellenfél kapujáig, hanem jórészt messziről rug a goalra. Egyénileg a kitűnő Simon és Molnár III. tűnt ki.
    A M. A. C. jobboldala ezuttal megerősödött Vangellel, a ki a neki szokatlan helyen is elég hasznosan dolgozott, viszont meggyengült a fedezetsor, a hol Meleghy helyére Fecbt került, a ki azonban nem vált be. A baloldali hát­véd posztján Szigetit láttuk; még nincsen formában, azonban nagyszerű helyezkedésével nagyon hasznos volt. Hildebrand valamicskét veszített formájából, mig a csapat kimagaslóan legjobb embere Medgyessy volt. Borbásnak csak a lerohanásai veszélyesek, mig középreadott labdái és a goal előtti munkája is a naivitásig rossz.
    A B. T. C. első veszélyes támadása kornert ered­ményez, mire Borbás viszi le a labdát, a mely végül Sárközy zsákmánya lesz. B. T. C. ujabb sarokrugása után Vangel révén az atléták nyomulnak fel és a jól czenterezett labdát Krempels védhetetlenül a piros- fehérek hálójába juttatja (8. p.). A M. A. C. erre vissza­szorul és Sipos Kunst-nak balról-jobbra ivelt magas labdáját mesésen védi. B. T. C. ujból kornerhez jut (15. p.), folytatólagosan támad és Kézsmárky szép czentere Sipos által lábbal védve meghozza a kiegyenlítést (17. p.). Erre M. A. C. kerül frontba, Kelemen remek czenterlövését Bihari bravurosan védi, majd szabadrugásból az atléták csatársorának két erős shotja a B. T. C. goaljának bal és jobb kapufájába vágódik. Molnár III. lerohanásból magasan czenterez, Korda fejjel továbbítja a labdát, de Sipos elfogja. Ismét a. M. A. C. baloldala támad, azonban Borbás remek beadását a belső csatárok el­hibázzák. Az atléták kornere után (26. p.) a piros-fehérek nyomulnak fel, erősen foglalkoztatva ellenfelük védelmét, de pillanatra kiszabadul a M. A. C. és Kelemen gyönyörű czenterlövése hajszálnyira a B. T. C. goalja fölött sivit el. A hátralevő időben B. T. C. állandóan erősen támad.
    Félidő 1:1.
    Szünet után azonnal a B. T. C. kerül frontba és a második perezben Kunsztnak egy remekül irányított labdája éppen hogy elkerüli a M. A. C. hálóját. A piros- fehérek kornere után (4. p.) az atléták nyomulnak fel, mire a játék a B. T. C. goalja előtt erőszakossá fajul, ugyannyira, hogy a biró Sárközy miatt tizenegyest kény­telen ítélni, a melyet Kelemen goallá értékesít (12. p.). A játék B. T. C. állandó fölénye közben mindinkább eldurvul, ugy hogy a küzdelmet minduntalan szabad­rugások akasztják meg. Sipos néhányszor igen szépen ment ós B. T. C. utolsó esélye, a 32-ik perczben rugott korner is kiaknázatlan marad. Kilencz perczczel a be­fejezés előtt, a szokás szerint korrektül, kifogástalanul bíráskodó Herzog Ede (M. T. K.) a beállott sötétség miatt, de nyilván azért is, mert az olcsó helyről kővel dobálták meg, a matchot félbeszakítja.

    Az Újság 1908 szeptember 29.