magyarfutball.hu

Törekvés - Budapesti TC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 19. forduló
referee : Kiss Tivadar
attendance:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 3.400

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.07.29, 21:56
    BTC—Törekvés 1:0 (1:0)

    A BTC gyöngélkedő játékosaival szerencsés győzelmet aratott nagy fölényben levő, de gólképtelen ellenfelén.
    BTC: Palcsek— Orbán, Gruber— Borsányi, Zsin, Schweng— Hajdu, Horváth II., Kirschenbaum, Tichovszky, Brauchler.
    Törekvés : Lantos— Ivancsics, Siegl — Weber, Veréb, Bartos— Szántó, Urik, Kautzky, Fritz, Lengyel.
    — Üllői-uti pálya. — Bíró: Kiss Tivadar. —

    A Törekvés kezd
    azonnal támad, de a Szántó—Urik szárny támadást Gruber leszereli. A vasutasok továbbra is frontban maradnak, közben a kiszökő Kautzkyt faultolják, amelyből Urik bombaszerű szabadrugását Palcsek védi. Hajdu lefutása révén jut először szóhoz a BTC. Hajduú átadásából Horváth II. éles szög alatt a kapura lő, a labda váratlanul a kapu elé jutva, Brauchlerhez kerül, aki meglepetésében lyukat rug. A BTC most némi fölénybe kerül és Lantosnak előbb Horváth II. lövése ad munkát, majd Hajdu korneréból Tichovszky fejesét fogja, míg Szántót támadásában offszájdon éri a bíró. A szabadrugásból a 15. percben Horváth III.emelt labdájával Tichovszky fejjel önmagát szökteti és a bekkektől nyomva közelről helyezett gólt lő. A labda Lantos kezeit érve perdül a hálóba. (1:0)
    A 17. percben Szántó éles beadását Borsányi menteni akarván, csaknem saját kapujába kornerra rugja a labdát. A kornerből Horváth II. szabadít föl. A 23. percben a kiszökő Szántót a büntetőterületen belül Gruber leszereli, de mivel Szántó bukdácsol, a bíró faultot vél és tul szigorúan 11 est ítél. Urik helyezett éles lövése azonban a felső kapufáról a kapu mögé jut.
    A 41. percben Urik Kautzkytól kapott labdával kisérli meg a kiegyenlítést, de lábáról lecsuszott lövése a kapu mellé kerül. Az utolsó percekben jut ismét szóhoz a BTC és
    Horváth II váratlan lövése a kapu mellett süvít el, majd Horváth II az ujabb akcióját akadályozó Verébbel összeütközik és ennek feltartott lába Horváth II térdét éri. A megsérült Horváth II-t kiviszik a pályáról. Szántó villámgyors lefutását követően Urik hatalmas lövését Palcsek kiejti, de a ráfutó Kautzky és Urik elől még idejében elhalássza.
    A második félidőben
    a BTC ujra Horváth II-vel áll fel, de a Törekvés komplett csapatával szemben is nyomasztó fölényben van. Szerencsétlenségére azonban a város felé eső sáros kaput kapta „ellenfélül” ami döntően hozzájárult, hogy fölényét nem tudta kifejezésre juttatni.
    Szántó egymásután vezeti a támadásokat, , amelyekből Urik előbb félrelő, majd 30 méterről irányított éles lövése a felsőkapufáról pattan Kautzky elé, aki a mély sárba ragadt labdával mit sem tud kezdeni, majd félrelő. Bartos szépen szökteti Lengyelt, de ez lefutását gyenge beadással fejezi be és Orbán ment. A 15. percben a labda Borsányi gyomrát éri, mire kiáll.
    A 25. percben Kautzky egyéni játékkal tör át a BTC védelmén, éles lövését Palcsek kornerre védi, amelyet Schweng tisztáz ugyan, de ebből Veréb lövése ujból Palcseket foglalkoztatja. A 27. percben Borsányi beáll, de az ő jelenléte sem tudja megakadályozni, hogy a Törekvés valóságos ostrom alatt ne tartsa a BTC kapuját. Urik 25 méteres szabadrugása a felsó kapufáról megy a kapu mögé, majd Tritz erőtlen lövése lesz Palcsek zsákmánya.
    Az utolsó öt percben a Törekvés 11 embere ostromolja a BTC kapuját, annyira, hogy még Sieglnek is jut a kapuralövés „dicsőségéből”. Orbán erélyes belemenése szabadrugást hoz a Törekvésnek, amelyet Urik éles lapos lövéssel hajszállal a kapu mellé küld. A 41-ik percben Tritz magas lövése kerüli el Palcsek kapuját, majd Szántó fut le s éles beadását Zsin csaknem saját hálójába lövi. Izgalmas az utolsó percekben a Törekvés végső erőfeszítése. Urik és Kautzky elemükben vannak, a BTC nehéz védelme a ragadó sárban csak nagy nehezen tudja őket megfékezni. Kautzky egyéni áttörése után közelről Palcsek kezébe lő, majd Urik szöktetéséből jut jó helyzetbe, de kapu fölé lő. Kapurugás után a bíró sípja a mérkőzés végét jelzi.

    Sporthirlap, 1924. március 17.