magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Vasas SC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 13. forduló
attendance:
  1. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.30, 20:03
    Vasas—Nemzeti 1:0 (0:0)

    A Millenáris-pálya vasbeton katakombáiban egy nyugodt és egy csendes csapat várja Száll László sípjának hívójelét. A Nemzeti nyugodt, a Vasas csendes.

    Már csak öt perc hiányzik a négy órához, mikor a két csapat feláll.
    Vasas: Szulik — Rozgonyi, Rottler — Burger, Buza, Fried — Báder, Remmer, Fröhlich, Száger, Himmer. — Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Hossó, Volentik, Belcsik — Rémay III., Odry, Kautzky, Horvát I., Czétényi I.

    A Nemzeti kezd és támad, azután gyorsan átterelődik a játék a Nemzeti térfelére, sőt Belcsik a tizenhatos sarkán hendszet is vét, amit azonban a bíró nem lát meg. Rögtön ezután Rottler faultolja Czétényit, aki szabadon lő a kapu mellé. Továbbá nincs semmi. Egészséges támadásnak, komoly akciónak nyoma sincs. A játék fel-alá hullámzik a két kapu között. A védelmek erélyesen működnek, a két halfsor — különösen a Vasasoké — rengeteget dolgozik. De csatárok nincsenek. Ami labda a csatársorba kerül, azt elrontják. A Nemzeti-csatárok éppen úgy, mint a Vasasok, Frölich és Kautzky, a két center, ebéd utáni álmát alussza a pályán. A többiek talán játszanának is, de nem megy nekik a játék. Sok hiba, sok luft, sok hibás passzusok rossz helyezkedés. — Ez nem futball! — kiáltja valaki, nem ok nélkül a tribünön.
    A 32. percben Hossó tizenhét méterről szabadrúgást irányít a Vasas-kapu felé. Rettenetes erővel rúgja a labdát — a felső kapufának. A kipattanó labdát a Vasas-védelem erősen küldi előre. Gallina kifut, de Száger gyorsabb, elcsípi a labdát és az üres kapu mellé lövi. Néhány perccel később Himmer fut le a baloldalon, középre kerül a labda, a kapu előtt nagy kavarodás támad, Remmer égbe rúg, a labda Báder nyakára esik, csak egy mozdulat és gól lenne, de Báder szinte ijedten lehajol és Belcsik máris kornerre ment. Még egy nagy helyzet a Vasas-kapu előtt: Belcsik szabadrúgását Odry élesen fejeli kapura, a labda a jobb kapufára pattan és Szulik elfogja.. Az utolsó percben Kautzky magányosan sétál a kapu felé és egész gyengén gurítja a labdát a kapushoz.
    A második félidő
    vehemens Vasas-támadásokkal kezdődik. A Nemzeti centerhalfja, Volentik, csatlakozik a csatárokhoz, pihen. Annál lelkesebben működik a Vasas-fedezetsor mindhárom embere. A Nemzeti már csak elvétve lendül támadásba. De eredményt várni meddő fáradság. A Vasas már szinte tanyát ütött Gallina kapuja előtt, de Fröhlich mindent ront, Száger lassú és erélytelen, Remmer pedig nem igazi csatárjátékos. A szélsők hiába vezetnek jó támadásokat, csak kornereket rúgnak. Fröhlich egyszer mégis majdnem gólt lő, de háttal áll a kapunak, így a labdát nem irányíthatja pontosan, el is téveszti a célt egy hajszállal. A második félidő 32. percében újra Hossó a főszereplő, akárcsak az első félidőben. De most egy hibája miatt irányul rá a figyelem. Nem veszi észre, hogy Himmer mögötte áll és átengedi a labdát Flórának, aki azonban elég messze van tőle.
    A Vasas-szélső azonnal előretör, megszerzi a labdát, hiába támadják többen is, beadja középre, ott Remmer kapja, lőné, de hibáz, azonban van ideje újra lőni és most már pontosan küldi a labdát a bal sarokba, ahová Gallina már csak későn veti magát. 1:0!
    A Nemzeti elkeseredetten támad. Eddig mindenki azt hitte, hogy ha az csak utolsó percekben is, de megnyerik a meccset. Erről már szó sincs. Legalább egyenlíteni szeretnének. A Vasas előbb védelembe vonul, de azután eszébe jut, hogy „a támadás a legjobb védekezés” és újra ostromol. A Nemzeti felforgatja a csapatát. Hossó megy centerbe, Flóra előrejön balösszekötőnek, Kautzky jobbhalf és Horváth bekk. Mindez nem segít. — Szulik, Rozgonyi Rottler minden veszélyt elhárítanak.
    Széll László bíráskodása biztosította a nem könnyű mérkőzés sima lefolyását.

    Sporthirlap, 1929. március 18.