magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Bocskay FC 1 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 11. forduló
attendance:
  1. nela: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.23, 21:29
    Bocskay—Nemzeti 2:1 (0:1)

    Millenáris-pálya, 1500 néző. Bíró:: Klein Árpád.
    Góllövő: Odry, Vincze, Teleki

    Bocskay, Hübner — Fejér dr., Detrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Semler, Mertin. Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Belcsik, Bartos — Rémay III., Odry, Rémay II., Singer, Horváth.

    A Nemzeti kezd, Horváthé a labda, Fejér kornerre szerel, Horváth kornerét Odry mellé fejeli, így indul a mérkőzés. A következő percben azonban a Bocskay is kimutatja a foga fehérét. Markos nagyvonalú akciói nyomán két percig cikázik ide-oda a labda a Nemzeti 16-osán belül, míg végül a tömörülő védelem ment. Az 5-ik percben Markos ereszt meg ballábbal egy jól irányított lövést, Gallina azonban kitűnően helyezkedik.
    Továbbra is a Bocskay támad. A két szélső half szívósan szorítja viszsza a Nemzetit, Sághy egy kissé szédeleg. Vincze jó helyzetben túl hoszszan szökteti magát, majd Hossó faultolja Semlert. A szabadrúgást a baloldalról is Markos lövi, hatalmas erővel zúg 25 méterről a felső kapufának a labda, hogy onnan újra Markos elé pattanjon. Most lapos a lövés, de embert talál, Teleki elé tálalódik, az ő lövését azonban Gallina rávetéssel fogja.
    Igen meleg volt, de nem kevésbé meleg az a helyzet, ami a Bocskay kapu előtt keletkezik a Hübner kezéből kieső labda körül. Végre Detrich tisztáz. A 13. percben ismét hasonló hibába esik a debreceni kapus Singer magas lövésének védésénél s a rárohanó Rémay II. elől csak rávetéssel tudja a labdát megkaparintani.
    Singer az összekötőben nem nagyon érvényesül, helyet is cserél Horváth-tal.
    Markos szédíti most a közönséget és Bartost néhány bravúros akcióval, amelyek során csillogón érvényesül labdatechnikája. Kár, hogy a befejező akciók nem mindig méltók a kezdethez, vagy a belsők ügyetlenkednek.
    Most a Nemzeti is belefekszik. A csatársor, ügyes keresztpasszokkal próbálja megzavarni a Bocskay-védelem helyezkedését és ez sokszor sikerül is. A 20. percben Rémay II. két bekkel egyvonalban kapja a labdát huszonöt méterrel a kaputól. Mire stoppol és lő, már előtte van Detrich. A bekkről jobbra pattan a labda,
    a nagy rössel jövő Odry belenyargal és mire valaki feleszmélhetne, már a háló balsarkában táncolt éles, magas ballábas lövése: 0:1.
    A Nemzeti közönség még ünnepli Jolly Jockerét, amikor a Bocskay-csatársor remek akcióval lemegy a kapuhoz, Markosnál a labda, az élesen centerez és Teleki kapásból süvítő lövéssel küldi a labdát a kapura. Gallina oda sem nyúlhat, a labda
    a felső léc aljára, onnan a földre és kifelé pattan.
    Egy-két Bocskay-játékos odafut a bíróhoz gólt reklamálni, de megállásra nincs idő, mert a labda meg ott táncol a 16-os táján és most Markos rohan vele hatalmas lendülettel a kapu felé, amikor Bartos hátulról elvágja. Markos lövi a szabadrúgást emberbe, majd röviddel rá a baloldalról ugyancsak ő ismét az élő falanxba s a visszapattanó labdát alig kapu mellé.
    A Nemzeti közönségének nem tetszik Markos nagy buzgalma és egy rosszul sikerült kornerrugást sikerrel használ fel Markos ízléstelen húzására. Szendrő hendsze miatt újabb szabadrúgás, Markos eltalálja az egyetlen szabad lyukat, de Gallina is erre helyezkedett. Markos és Bartos, a két kicsi összeütközik, utóbbi fekve marad és három percre kiáll.
    A Bocskay támad, de mindent Markosra játszanak. Az iramot ő sem bírja és kezd kihagyogatni.
    A 36. percben Rémay II.-nek van nagy helyzete, de nem áll lábra a labda. A kitörő Vinczét Belcsik faultolja, Markos keresztben szálló, kitűnően helyezett szabadrúgásába csak bele kellene tenni a fejét Telekinek, de ő inkább lekapja. A Bocskay finise a hátralevő öt percben öt kornert eredményez, de egyik sem veszélyes, sőt Markos többizben is bebizonyítja, hogy a kornerrúgás nem esete.
    A második félidő rögtön Bocskay-támadással indul. A kiugró Markos lábát elkapja Bartos, a szabadrúgást a kis debreceni szélső ívelten tálalja a kapu elé. Gallina hiába ugrik utána, Semler Mertinnek hagyja, ez azonban magasan fölé lő. A Bocskay tovább gyúrja s már a második percben meg is van az eredmény.
    Teleki Vinczéhez passzol és az a 16-osról, fordulásból küldött váratlan, de nem túl erős lapos lövéssel kiegyenlít. Gallina azt hitte, hogy a labda elhúz a jobb kapufa mellett és csak későn dobta magát utána.
    A Nemzeti támadásának Rémay kornere az eredménye, amely kiszáll a kapu mellett. Markos lerohanása egyenlíti ezt ki, az ő kornerét azonban a belsők kihagyják. Rövid Nemzeti-támadás miatt újabb Markoskorner, a két Rémay akciójából a kisebbik mellé lő.
    A Nemzeti közönsége egyre elégedetlenebb. A gyenge Rémay II. mögött Belcsik kifullad, a csapat inog és hozzá a bíró ítéletei is többnyire nem tetszenek a fekete-fehér publikumnak. Pedig ismét szól a síp: a remekül startoló Markost Bartos kézzel tartja vissza a 16-oson. Szabadrúgás, Markos rúgja s az ismét lövést váró Nemzeti élő sövényt von a kapu elé.
    Markos azonban most passzol, szépen, pontosan a tisztán álló Teleki elé, aki hat méterről kapura lő. Odri hátranyúlva meg megpróbálja elérni, de csak még biztosabban a gólba pattan lábáról a labda. 2:1.
    18-ik perc
    A Nemzeti nem nyugszik meg sorsában, de a lábán jobban álló Bocskayval nem bír. Mertin támadása kornert hoz, Szendrő fejese újra Mertinhez kerül, ennek centerét Markos két lépésről fölé vágja. A 28-ik percben újból kornert ér el Markos, de ezt is mögé adja. A 32-ik percben Belcsik összecsap Markossal és a jobbszélsőt öt percre kiviszik. A Nemzeti finisei,
    Rémay III. elől Dettrich csak kornerre tud menteni, a pompás kornert Odri szépen fejeli kapura, de Sághy még szebben küldi vissza ugyancsak fejjel. A veszély még nem múlt el, mert most Horváth fejel, ezt Hübner kiöklözi és Rémay III. mellé lő. Mindkét kapu fölé egy-egy ostromló lövés száll meg, majd a 45-ik percben Sághy faultja miatt Hossó lő 25 méterről éles szabadrúgást kapura, Hübner azonban előírásszerűen mellre fogja.

    Nemzeti Sport, 1928. december 10.