magyarfutball.hu

ESMTK-Hungaro Casing - Békéscsabai Előre FC 1 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.06.19, 21:09
    Ismét Keresztúri András volt a csabai megmentő
    ESMTK - Békéscsaba 1-1 (1-0)


    Ady Endre utca, 1500 néző
    Vezette: Ákos (Hadnagy, Haris)
    A mérkőzés osztályzata: 3
    ESMTK: Frank 7 - Vass 5, Túri 6, Czakó 6 - Kalóczkay 6, Péter 6, Tornyai 7, Takács A. 6 - Fehér Cs. 6, Labanics 7, Farkas A. 6. Vezetőedző: Hesz Márton
    Békéscsaba: Csirics 5 - Balogh Zs. 5, Fehér Zs. 5, Gabala 6, Valentényi 5 - Szabó S. 5, Futaki 5, Bánföldi 6, Simon A. 6 - Hoffmann 6, Keresztúri 7. Vezetőedző: Dajka László
    Csere: Vass helyett Szőke (6) a szünetben, Fehér Csaba helyett Lukács (-) a 67., Péter helyett Tóth T. (-) a 70. percben
    Futaki helyett Szoboszlai (6) és Valentényi helyett Bujáki (5), mindkettő a szünetben, Szabó S. helyett Tóth Gy. (-) a 73. percben.
    Gól: Fehér Csaba a 24. percben a Labanics lövése után a kapufáról visszapattanó labdát két lépésről lőtte a hálóba (1-0).
    Keresztúri a 93. percben Szoboszlai beadását perdítette a kapuba (1-1).
    Sárga lap: Simon (Fehér Cs. fellökéséért) a 30., Labanics (hátulról felvágta Bánföldit) a 39., Fehér Zsolt (Szőkét buktatta) a 67. percben.
    Szögletarány: 6:8 (2:3)
    Így bíráskodott (6): Ákos Csaba többször feleslegesen szakította meg a folyamatos játékot, ráadásul mindkét csapatot megfosztotta egy-egy tizenegyestől.

    Az első negyed óra a tapogatózás jegyében zajlott, megpróbálták kifürkészni egymás gyenge pontjait a csapatok, ez a hazaiaknak a 24. percben Fehér Csaba szemfülességének köszönhetően sikerült.
    A gól nagyon jót tett a mérkőzésnek, felpörgött az iram, s mindkét oldalon több lehetőség is adódott. A békéscsabai védőknek a Fehér Csaba, Farkas András kettős, míg az erzsébetieknek a rutinos Keresztúri András megmozdulásai okoztak kellemetlen pillanatokat. A volt válogatott játékos remek teljesítményt nyújt, fordulóról fordulóra a mezőny legjobbjának bizonyul - mint most is.
    A szünet után nagyobb sebességre kapcsolt a vendéggárda, és beszorította a kontrára beálló újoncot.
    Már úgy tűnt, az elkeseredett csabai próbálkozások hiábavalónak bizonyulnak - sőt az ESMTK-nak akadtak újabb gólszerzési lehetőségei -, amikor a finisben Keresztúri megmentette az egyik pontot a Békéscsabának. Megjegyzendő, a rutinos támadó ebben az idényben nem először segíti ki bajban lévő csapatát...

    Mestermérleg
    Hesz Márton: - Sorozatban játszunk az élmezőny csapataival, kis szerencsével valamennyit legyőzhettük volna. A Békéscsaba is kidolgozott jó pár helyzetet, de a 93. percben szerzett gólja mégis csak a szerencsének volt köszönhető.
    Dajka László: - Ma a csapatomnak csak félig tudok gratulálni. Sajnálom, hogy Ákos Csaba és kollégái nem biztosítottak egyenlő feltételeket.
    (Víg Roland)

    2. Békéscsaba 5 3 2 - 13-5 11
    ...
    10. ESMTK 5 - 4 1 10-11 4

    Nemzeti Sport, 2001. augusztus 27. (Arcanum DT)
    Pontmentés az utolsó pillanatban
    Erzsébeti SMTK - Előre FC Békéscsaba 1-1 (1-0)


    NB I B-s labdarúgó-mérkőzés, Budapest, 2000 néző
    ...


    18. perc: Keresztúri meredeken ugratta ki Hoffmannt, aki balról, tíz méterről a kapufát találta el.
    25. perc: Gabala akár haza is vihette volna a labdát, egyetlen ellenfél játékos sem volt a közelében, ám anélkül, hogy felnézett volna, oldalra passzolt, pontosan Fehér A.-hoz, aki átívelt a jobb oldalra Labanicsnak, aki egyből kapura bombázott, Csirics nagy bravúrral ütötte ki a labdát, pechjére a berobbanó Fehér A. elé, aki az üres kapu közepébe lőtt, 1-0.
    26. perc: A középkezdést követően támadásban lendült az Előre, és a 16-os előtt a kiugrani akaró Keresztúrit lerántották. A bíró ezt nem láthatta, mert le volt maradva, a partjelzője sem segített neki, így megtorlatlan maradt a szabálytalanság.
    44. perc: Hoffmann a leshatárról ugrott ki a beívelt labdára, a kapu közepébe vágta, ám a játékvezető les címén érvénytelenítette a gólt.
    85. perc: A pályáról egy labda az oldalvonalon kívülre került, az Előre kispadjához. Dajka László, a csapat mestere a labdát visszarúgta a pálya közepére, amely senkit nem talált el, egyetlen játékos testi épségét sem veszélyeztette. Ennek ellenére Ákos játékvezető Dajka Lászlót a nézőtérre küldte.
    90. perc: Szoboszlai ügyesen pörgetett középre, és a jó ütemben érkező Keresztúri hanyag eleganciával tovább pörgette a labdát a kapu közepébe, 1-1.

    Úgy kezdődött a mérkőzés, hogy a Békéscsaba bedarálja fővárosi ellenfelét. Akár már a második percben is megszerezhették volna a vezetést, kísérletüket nem kísérte szerencse.
    A későbbiek során is az volt a jellemző a viharsarkiak játékára, hogy hátul a védelem magabiztosan és látványosan oldotta meg feladatát, nagyszerűen hozták ki a labdákat, indították támadásaikat, a jobb oldalon tette ezt Balog, középen Keresztúri, míg a bal oldalon Bánföldi volt a rendszeres felfutó.
    De nagy meglepetésre, ahogy a hazaiak 16-osához ért a támadásuk, azonnal mintha elfogyott volna a tudomány, kívülről úgy látszott. Képtelenek voltak az akcióikat eredményesen befejezni.
    A félidő közepén Gabala óriási bakija vezetéshez juttatta a lényegesen szerényebb képességű erzsébetieket, amely egy időre kisebb zavart eredményezett a csabaiak játékában, de szerencséjükre ellenfelük nem tudott élni ezzel a lehetőséggel.
    Fordulás után cserékkel próbálkozott csapata játékán frissíteni Dajka László, de a játék továbbra is ugyanaz volt, mint az első félidőben.
    Tény, hogy voltak kisebb-nagyobb bírói bakik, amelyek az Előrét sújtották, gondolok itt a meg nem adott gólra, Keresztúri lerántására, és két esetben is 11-es gyanús szereléssel hárítottak a hazaiak a büntetőterületükön belük amely megtorlatlan maradt. Ákos játékvezető igyekezett nagyvonalúan bíráskodni, ám ebbe a nagyvonalúságba becsúsztak jelentősebb bakik is. S az is tény, hogy kollégái sem segítették őt teljes mértékben munkájában.
    Mindettől függetlenül az Előre játéka csalódást okozott. Ebben a csapatban lényegesen több van, mint amit ezen a találkozón produkált. Játékában előfordultak könnyelműsködések és néha egy kissé túl lazára eresztették az ember-ember elleni játékot azok után, hogy már több alkalommal sikeresen verték át ellenfeleiket. De ez a könnyelműség majdnem teljes mértékben megbosszulta magát.
    Így aztán az Előre ezen a kánikulai vasárnap délutánon elszórakozott két pontot, minden külső körülménytől függetlenül.

    Jó: Farkas N., Tornyai, Fehér A., ill. Hoffmann, Bánföldi, Fehér Zs.

    Hesz Márton: - Hetek óta nincs szerencsénk, mindig az utolsó percben kapunk gólt. Ettől függetlenül a Békéscsaba megérdemelten vitt el egy pontot tőlünk.
    Dajka László: - A csapatnak ma csak félig tudok gratulálni. Ákos úrnak és kollégáinak viszont teljes egészében!
    (KÖNCZÖL LÁSZLÓ )

    Békés Megyei Hírlap, 2001. augusztus 27.
    Tizennégy ember ellen is pontszerzés
    ESMTK - Előre EC Békéscsaba 1-1 (1-0)


    NB I. B-s labdarúgó-mérkőzés. Budapest, Ady Endre út, 800 néző
    V.: Ákos (6) (Hadnagy, Haris)
    ESMTK: Frank 7 - Vass 4, Túri 6, Czakó 6 - Takács 5, Tornyai 5, Labanics 5, Péter 5, Kalóczkai 4 - Farkas A. 6, Fehér Cs. 6 Edző: Pál József.
    BÉKÉSCSABA: Csirics 0 - Balog Zs. 6, Fehér Zs. 6, Gabala 5, Valentényi 4 - Szabó S. 6, Futaki 5, Bánföldi 6, Simon 5 - Hoffmann 6, Keresztúri 6. Edző: Dajka László.
    CSERE: Valentényi helyett Bujáki (5) és Futaki helyett Szoboszlai (5), Vass helyett Szőke (5) mindannyian a szünetben, Fehér Cs. helyett Lukács (-) a 67., Péter helyett Tóth T. (-) a 72., Szabó S. helyett Tóth Gy. (-) a 73. percben.
    GÓLSZERZŐ: Fehér Cs. a 24., Keresztúri a 90. percben.
    SÁRGA LAP: Simon a 30., Labanics a 39., Fehér Zs. a 67. percben.
    SZÖGLETARÁNY: 6:8 (2:3)

    A Békéscsaba csapatában a sérüléséből felépült Csirics állhatott ismét a kapuba, ugyanakkor Dajka László nem számíthatott két megbízható hátvédjére, Emil Serbanra és Udvari Szabolcsra. Békéscsabai támadással indult a mérkőzés: Bánföldi bal oldali beívelését Keresztúri a 11-es pontról alig fejelte mellé.
    Ezután támadásba lendültek a hazaiak is, amit Labanics 17 méteres jó lövése is jelzett.
    A 10. percben Farkas ívelt be az alapvonalról, de Fehér Csaba egy m-ről a kapufa mellett nem tudta a hálóba bólintani a labdát.
    Az első negyedóra végén óriási ziccert hagytak ki a vendégek. Keresztúri cselezett végig a félpályán, majd a bal oldalon Hoffmannt ugratta ki, aki 7 m-ről kissé kisodródva a kapufát találta el.
    A 24. percben Gabala a saját térfelének közepén az ellenfél csatárához passzolt. Fehér Cs. elhúzott a bal oldalon, majd a jobb oldalon érkező Farkasnak továbbított, aki az alapvonalról Labanicsnak tette lövésre a labdát. A középpályás 15 m-es lökete a jobb kapufán csattant, a kipattanót pedig az érkező Fehér Cs. egy m-ről a hálóba lőtte, 1-0.
    A 32. percben Keresztúri lőtt élesen jobbról a hosszú sarok mellé, majd egy perc múlva ugyanő szöktette a jobb szélen Hoffmannt, kinek lövését Frank bravúrral védte.
    A következő békéscsabai támadásnál ismét veszélybe került a hazai kapu: ezúttal Balogh lőtt centikkel mellé.
    A 35. percben szöglettel felérő szabadrúgást végeztek el balról a hazaiak. A beívelést Fehér Cs. a rövid saroknál továbbcsúsztatta és a jobb kapufánál érkező Labanics elöl Balog az utolsó pillanatban mentett.
    A 42. percben Valentényi ügyetlenkedett saját térfele közepén, majd a hátraadott labdát Gabala próbálta hazaadni, de a labda mellé fejelt, amire Farkas lecsapott, majd a 16-oson belül elesett. A játékvezető továbbot intett.
    Az ellenakcióból óriási gólhelyzet alakult ki Frank kapuja előtt. A két békéscsabai csatár elvitte balra a védőket, így jobb oldalt Bánföldi előtt szabad út nyílt a kapu felé: 15 m-ről leadott lövése a kimozduló kapusról továbbcsorgott és a lepattanót Hoffmann 6 m-ről a hálóba lőtte. Ákos Csaba játékvezető les címén érvénytelenítette a szabályos gólt.
    A félidő utolsó percében Farkas kapott jó kiugratást a jobb szélen és 8 m-ről a hosszú sarok fölé emelt.
    Az első játékrészben lüktető, jó iramú játékot láthatott a közönség. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, sőt be is találtak ellenfelük hálójába, ám a játékvezető csak az egyiket látta érvényes gólnak.
    Jobbára a Békéscsaba játszotta a támadófutballt, a hazaiak egyértelműen a kontrákra építettek.
    A MÁSODIK FÉLIDŐT Bánföldi 25 m-es jó lövése vezette be.
    Ezután azonban a hazai térfél közepénél előrébb nem nagyon jutottak a csabaiak, jól zárt ugyanis a hihetetlenül masszív erzsébeti védelem.
    A 60. percben Keresztúri végzett el jobb oldalról, 22 m-ről egy szabadrúgást. A jobb alsó sarok felé tartó labdát Frank bravúrral és némi szerencsével ütötte szögletre.
    A 78. percben Hoffmann futott el a jobb oldalon és 8 m-ről leadott lövését ismét szögletre ütötte a kapus. A sarokrúgást Fehér Cs. az öt és feles vonaláról milliméterekkel fejelte a bal kapufa mellé.
    Egy perccel később az egyedül elöl tartózkodó Lukács ívelt középre, lecsúszott labdája a békéscsabai kapu keresztlécén pattant tovább.
    A 82. percben Lukács a mérkőzés addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki: Szőke cselezte magát a bal oldalon a 16-oson belülre, majd középre emelt, ahol a csereként beállt csatár teljesen egyedül kapta meg a labdát, ám 8 m-re a kaputól a lövés pillanatában elcsúszott.
    Két perccel ezután Dajka Lászlótól láthatott a közönség egy remek lövést, miután az oldalvonalon túlra pattant labdát visszarúgta a pályára. Ezután a megmozdulás után Ákos játékvezető elküldte a kispadtól a békéscsabai edzőt.
    Az utolsó öt percben mindennél nagyobb elszántsággal indult az utolsó rohamra a vendégcsapat. Folyamatosan szálltak a beívelések és az indítások, s ekkor a hazaiak minden erejükkel már csak a rombolásra koncentráltak.
    A 87. percben Bánföldi jobb oldali szabadrúgását Hoffmann a jobb kapufától 4 m-re állva fejelte fölé.
    A 89. percben Bánföldi lőtt 15 m-ről balról, ám Frank ezt a labdát is megfogta.
    A következő percben Szoboszlai jobb oldalt az alapvonalig cselezte magát, majd középre lőtt és Keresztúri az ötös sarkánál futtából sarokkal a hálóba perdített, 1-1.

    A nagy meleg ellenére rendkívül jó iramban kezdődött a mérkőzés. Eleinte mindkét csapat a támadásszövésre koncentrált. A hazaiak szerencsés góljukat követően azonban beálltak védekezni és lényegében az első félidő közepétől kezdve előnyük megtartására törekedtek.
    A második játékrészben a Békéscsaba óriási mezőnyfölényben játszott, ám csak ritkán jutottak el igazi ziccerig. Ebben közrejátszott az is, hogy Hoffmannt a második félidőben a büntetőterületen belül háromszor is szabálytalanul szerelték, ám a bíró egyszer sem ítélt büntetőt.
    Az utolsó negyedórában ha lehet még nyomasztóbbá vált a lilák fölénye, s valóban igazságtalan lett volna, ha Keresztúriék pont nélkül távoznak.
    Ákos Csaba játékvezető sokat hibázott, sőt a meg nem ítélt jogos csabai gól ismeretében mérkőzést eldöntő tévedésnek is nevezhetjük. A találkozón rendre a lila-fehérek kárára tévedett.

    (Malatyinszki András)

    Békés Megyei Nap, 2001. augusztus 27. (Arcanum DT)