magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Haladás VSE 5 : 1 16:30

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2017.03.07, 08:54 (szerk.: 2021.03.18, 22:37)
    „Örömfoci” a Kórház utcában
    Békéscsabai Előre FC - Haladás VSE 5-1 (2-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 10 ezer néző
    V.: Kurmai (Nyilas, Zvolenszky)
    Békéscsaba: Baji 0 — Szenti 6, Fabulya 6, Zahorán 6 — Mracskó 6, Fodor 6, Csató 7, Vancea 6 — Váczi 7, Kulcsár S. 8, Szarvas 4. Edző: Pásztor József
    Haladás VSE: Király 4 — Neudl 4, Jagodics 5, Szűcs 3, Sánta 3 — Balassa 5, Szekér 4, Ábrahám 3, Németh 3 — Schneider 3, Elekes 4. Edző: Fedor Sándor
    Csere: Ábrahám helyett Vukadinovics (5) a 37., Schneider h. Berbás (-) a 65., Szenti h. Dávid (-) a 70., Szarvas h. Kasik (-) a 80. percben
    Gólszerző: Kulcsár S. a 17., a 31., Balassa a 43., Váczi a 46., Fodor a 70., Csató a 80. percben.
    Sárga lap: Váczi (reklamálásért) a 78., Király (az ötödik békéscsabai gól után elrúgta a labdát) a 80., Fabulya (Berbás felvágásáért) a 87. percben.
    Szögletarány: 4:2 (2:1) a Békéscsaba javára.

    A békéscsabaiak fő szponzora, a német Techem cég képviselője, Hartmuth Ohlig egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő békéscsabai klub kérésére a cég előrehozza a novemberre ütemezett anyagi támogatást. Dr. Petróczy Gábor megyei sport-igazgató az OTSH arany plakettjét nyújtotta át a német sportvezetőnek.

    A vendégek veszélyeztettek elsőként, ám egy jó átívelést Németh 7 méterről csúnyán mellé lőtt.
    A 6. percben Szarvas balról laposan belőtt, Kulcsár S. — Sánta szorításában — éppenhogy lemaradt a labdáról a kapu közvetlen előterében.
    Két perccel később Ábrahám a 16-os oldalvonalától beadásszerű lövést küldött kapura, ám a labda a kapufa mellett hagyta el a játékteret.
    A 11. percben Mracskó ellopott egy labdát Szekértől a szombathelyi térfél közepén, végig szólózott, majd 15 méterről lövésre szánta el magát, ám Király kapusról kipattant a labda. Éppen Kulcsár S. elé, aki nyolc méterről a felső kapufát találta telibe.
    Három perccel később Balassa két védőt is kicselezett, lágyan gurított a kapu felé, Baji rávetődött, de az alapvonalon túlra tolta a labdát. A jobb oldali szöglet után Szekér csúnyán fölédurrantott.
    A 17. percben Mracskó gurított Csató elé, aki a 16-os jobb oldalvonalától beadásszerű lövést küldött a kapu felé. Úgy tűnt, a labda elsuhan a kapu előtt, ám az ott „lábatlankodó” Kulcsár S. beleért, így irányt változtatva gurult tovább a labda, amely a jobb kapufa tövéről került a hálóba. Király kétségbeesve futott vissza, de már nem érte el a pettyest, 1-0.
    A 21. percben Mracskó a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről nagy erővel megcélozta a kaput, de ezúttal Király a helyén volt. Aztán Váczi cselezte ki Jagodicsot, majd a bal- összekötő helyéről, 14 méterről tűz alá vette a kaput, ám Király ezúttal is jó reflexszel kiöklözte a labdát.
    A 31. percben Váczi szerezte meg a labdát a szombathelyi térfél közepén, majd kigurította balra Szarvasnak, aki erősen kisodródott, helyzetét fölismerve ezért laposan visszagurított középre, ahol Kulcsár S. 14 méterről előrevetődve belespiccelt a labdába, amely a bal alsó sarokban kötött ki, 2-0.
    A 34. percben Fodor jól ugratta ki Váczit a jobb szélen, aki néhány lépés után belőtt. Kulcsár S. nyolc méterről fejelt, de Király védett.
    A 43. percben Szarvas hibázott a saját 16-osának előterében, kötényt akart adni Schneidernek, aki viszont elvette tőle a labdát, majd kapura lőtt. Ezt még a ki vetődő Baji kiöklözte, balszerencséjére Balassa elé, aki viszont nyolc méterről nem hibázott, laposan a kapu közepébe lőtt, 2-1.

    A szünet után szinte csak másodpercek teltek el, amikor újabb gólt értek el a békéscsabaiak: Jagodics elcsúszott a 16-os vonalán, Váczi abban a pillanatban ott termett, elcsente a labdát, továbbviharzott vele, kicselezte a kifutó kapust is, majd balra kisodródva, 8 méterről elegánsan az üres kapuba gurított, 3-1.
    kép
    Jagodics már a földön ül, Váczi továbbra is lendületben, kicselezi a kapust, s ezzel növeli 3—1-re a békéscsabaiak előnyét. De sporttörténeti a gól abból a szempontból is, hogy a Békéscsaba ötvenedik találatát érte el az apró termetű csatár az 1993—94. évi bajnokságban.

    Az 51. percben Fodor jobb oldali beadását Kulcsár S. fejelte alig mellé.
    A túloldalon egy bal oldali szabadrúgás után jól kanyarodott be a labda, Jagodics emelkedett a legmagasabbra, de nyolc méterről Baji kezébe fejelt.
    Ismét Baji volt a főszereplő, amikor Elekes szabadrúgás-legurítását Neudl 25 méterről nagy erővel meglőtte, ám a jobb alsó sarkos lövést Baji vetődve hárította.
    A túloldalon Csató vette tűz alá váratlanul a jobb alsó sarkot, de Király is a helyén volt.
    A 70. percben Csató labdájával Váczi ugrott ki, cseleivel két védőt is magára vont, majd köztük átlőtt a felfutó Fodornak, aki az ötösről a vetődő Király mellett lőtt a kapu közepébe laposan 4-1.
    Tíz perccel később érkezett az ötödik békéscsabai gól: Kulcsár S. a jobb oldali szögletzászló közeléből beívelt, Csató az 5-ösön magasabbra ugrott, mint Balassa, és az ellenkező irányba mozduló kapus mellett a kapu bal oldalába fejelt, 5-1.

    Két perccel a gól után Váczi és Csató közül bármelyik „belebikázhatott” volna egy eltévedt labdába, az előbbi vállalkozott lövésre a 11-es tájékán, de a kapusba lőtt.
    A sípszó előtt Zahorán labdájából még Csató gurított mellé.

    Új edző, új varázs: egyáltalán nem volt megilletődve az NB I sereghajtója, a Haladás VSE a listavezető otthonában. Lendületesen kezdtek, s az első negyedórában jószerivel csak ők kísérleteztek kapura lövéssel. Igaz, Baji mindannyiszor a helyén volt — ha éppen el is találták a kaput a szombathelyiek.
    A Békéscsaba meg-megvillant — a kezdetben ritkábban —, de egy-két húzásból a vendégek kapuja előtt teremtek, és sokkal veszélyesebbek is voltak. Már az első gól után felszabadultabbá vált a lila-fehér együttes, és egyre inkább beszorult a vendégcsapat. Mindinkább közönségszórakoztatóbbá vált a hazaiak játéka, érett az újabb gól. A Haladás szépítő gólja Szarvas szarvashibájából esett. De ez sem zavarta meg a hazaiakat, a végig szemfüles Váczi csak annyi időt hagyott a szombathelyieknek, hogy néhányat szusszanjanak az öltözőben, s a második félidőt jelző sípszó után máris megrúgta a békéscsabaiak 50. gólját.
    Ezzel lendületben maradt a hazai gárda, egyre görcsösebbé vált a Haladás. A gólok számával egyenes arányban csökkent a vendégek támadó kedve, mind ritkábban lépték át a felezővonalat, s ha veszélyeztettek is, azt csak szabadrúgásból tehették, mert akcióból csak ritkán jutottak el a békéscsabai kapuig.
    Nem úgy a lila-fehérek, akik örömfutballt játszottak. A szépszámú szurkolósereg mintha csak megérezte volna, hogy gólszüret lesz, űzte, hajtotta csapatát, s a meccs végén vastapssal jutalmazta a békéscsabaiak teljesítményét.
    Kurmai játékvezetőnek nem volt nehéz dolga, de a reklamálókat talán előbb is megfoghatta volna, ha korábban húzza elő a sárga lapot. A mérkőzés amúgy sportszerű keretek között zajlott.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Tény, hogy az első félidőben az ellenfél hibáiból értük el gólokat, amivel viszont megnyugtató előnyhöz jutottunk, de „illően” visszaadtunk egy lehetőséget, amit ki is használt a Haladás.
    — Az utolsó percig gólratörően játszott a csapat...
    — Igen, gólt akartunk rúgni még a 90. percben is. A szünet után újítani tudtunk, a harmadik gól után pedig végképp felszabadultan játszottunk.
    — A békéscsabai sportáruház ügyvezetője, Laurinyecz György felajánlott egy nagyon értékes Brooks sportcipőt a legjobb békéscsabai játékosnak azzal, hogy az edző nevezze azt meg.
    — Most Zahorán volt nálam a legjobb, hibátlanul játszott, pontosan passzolt, jól hozta ki a labdákat a védelemből, Schneidert is le kellett cserélni róla.
    — És kivel nem volt elégedett?
    — Szarvastól vártam többet, de tény, hogy a korábbi mérkőzéseken többször ő döntötte el a pontok sorsát. De most a csapat elbírta, hogy gyengébb teljesítményt nyújtott.
    Fedor Sándor, a Szombathely edzője:
    — Megkönnyítettük a hazaiak dolgát azzal, hogy sokat hibáztunk. A szünetben még reménykedtem abban, hogy tisztes eredményt érünk el, de ez nem sikerült.
    — Mi lett volna az a tisztes eredmény?
    — Ennél kisebb különbségű vereség. Fegyelmezettebb játékot vártam a csapattól, és kevesebb egyéni hibát. Ez hiúsította meg reményeinket.
    — Miért cserélte le ilyen korán Abrahámot?
    — Rossz passzban volt, két nagy hibát vétett.

    1. Békéscsaba 21 15 3 3 52-15 33
    ...
    16. Haladás VSE 21 2 6 13 17-39 10

    Békés Megyei Hírlap, 1994. április 11.