magyarfutball.hu

2012.10.03 Pátkai Máté először a magyar válogatott felnőtt keretében

Az észtek és a törökök ellen készülő magyar válogatott egy újoncot avathat soros mérkőzésein, a győri Pátkai Máté első alkalommal került be a keretbe.

Pátkai Máté 15 éves korában került a Sándor Károly Akadémiára, majd 2006-ban kötött vele profi szerződést az MTK Budapest. A kék-fehéreknél 100 bajnoki mérkőzésen lépett pályára az élvonalban, majd az elmúlt szezon elején nem hosszabbított szerződést a klubbal, így a másodosztályú csapatban már nem szerepelt.
Közel nyolc hónapig nem játszott tétmérkőzést, majd 2012 telén igazolt a Győri ETO-hoz, ahol tavasszal alapemberré vált, és hasonlóan jó formában kezdte meg az őszi idényt is.

- Számított arra, hogy válogatott meghívót érhet az utóbbi hetekben mutatott játéka?
- A legkevésbé sem! A ligaválogatott keretébe idén bekerültem ugyan, de nem tudtam részt venni az összetartáson, ezek után meglepetésként ért, hogy most már az A-válogatottnál számít rám a szövetségi kapitány. Az idei évem jól sikerült, főleg a tavaszi szezon elején voltam elégedett a teljesítményemmel, majd némi visszaesés után most már ismét közelítek a korábbi formámhoz. Sokáig Győrben sem volt biztos helyem a csapatban, már csak ezért sem gondoltam rá, hogy hamarosan válogatott kerettag lehetek.
- A tavalyi őszt teljes egészében kihagyta, mennyire volt nehéz onnan visszakapaszkodni?
- Az MTK kiesése után nem hosszabbítottam meg az egy évig érvényes szerződésemet, ezért kerültem ki a keretből, nem is edzhettem a csapattal. Más lehetőség híján több mint fél évig egyedül készültem, egyéni edzésterv alapján, majd januárban érkezett az ETO ajánlata. Nem volt egyszerű visszazökkenni, erőnlétileg és taktikailag is nagy volt a lemaradásom, de szerencsére nagyon jól sikerült a beilleszkedés, és hamar utolértem magam.
- A korosztályos válogatottakban még rendszeresen szerepet kapott, utána viszont hosszú ideig szóba sem került a neve a felnőtt nemzeti csapatnál. Csalódott volt emiatt?
- Egyáltalán nem éltem meg ezt tragédiaként. A klubcsapatomban rendszeresen játszottam, tudtam, hogy nem siklott ki a pályafutásom. Igyekeztem minél jobb játékossá válni, és még most is ez a célom. Maximalista vagyok, sosem vagyok teljes mértékben elégedett magammal, úgy gondolom, mindig van hová fejlődnöm. Ez a szezon sem indult a legjobban, hiszen nem voltam stabil kezdő Győrben, de mostanra sikerült beverekedni magamat a csapatba. Remélem, a folytatásban már rendszeresen játszhatok az ETO-ban.
- Középpályásként a védekezés vagy támadás tartozik az erősségei közé? -
Érdekes, mert nem tartom magam sem védekező, sem támadó középpályásnak, valahová a kettő közé tenném magamat. A középpályás egy nagyon sokrétű poszt, a labdaszerzéstől kezdve a támadásépítésen át sokszor még a góllövés is az elvárások közé tartozik, mindből ki kell venni a részemet, ahhoz, hogy jó teljesítményről beszélhessünk. A védekező feladatok, a labdaszerzés korábban nem tartoztak az erősségeim közé, de az utóbbi időszakban talán ebben léptem előre a legnagyobbat. Ezzel együtt még messze járok attól a szinttől, amit elvárok magamtól, úgy gondolom, huszonnégy évesen még messze vagyok a csúcstól, nagyon sokat szeretnék még fejlődni.