magyarfutball.hu

2005.07.17 Stark Péter: Kedden Németországban kell lennem

Angliai próbajátékról érkezett tegnap haza Stark Péter, a győri ETO és a magyar labdarúgó-válogatott középhátvédje. A másodosztályú, ám élvonalbeli terveket szövögető Stoke City szeretné a soraiban tudni a jó felépítésű játékost, akinek kedden kellene csatlakozni a németországi edzőtáborba utazó angol csapathoz, amennyiben a két klub megegyezésre jut.

- Nagyon rendesen fogadtak az angolok - válaszolta a Nemzerti Sport Online megkeresésére Stark Péter -, és a kint töltött öt napról is csak a legjobbakat tudom elmondani.

- Hogy sikerült a próbajáték? Egyáltalán: edzésen vagy tesztmérkőzésen kellett meggyőznie a vevőjelöltet?
- Annyira nem kell meggyőzni őket, hiszen ismernek már. A csapat edzője több válogatott mérkőzést is látott, amelyeken szerepeltem, a skótok, a brazilok, a bolgárok és a franciák ellenit biztosan. Talán mintha a bolgárok ellen személyesen is ott lett volna a Megyeri úton. Így nem voltam teljesen ismeretlen számukra, körülbelül tudták, hogy mire számíthatnak tőlem. Ennek a pár napnak inkább az volt a kölcsönös haszna és előnye, hogy a dolgos mindennapokban, a hétköznapokban is megismerhettük egymást egy kicsit közelebbről.

- Edzőmeccs akkor nem is volt?
- De. Hétfőn érkeztem meg és kedden délben, 40 fokos hőségben játszottunk egy meccset, tudtommal harmadosztályú ellenféllel szemben, amelynek 1-1 lett a vége. Komolyan mondom, jó kis hajtós meccs volt, nem igazán lehetett látatlanban megmondani, melyik gárda játszik egy osztállyal feljebb. És ez nem a mi kritikánk, hanem sokkal inkább az ellenfél elismerése. Úgy érzem, egyáltalán nem lógtam ki, a sorból. Volt még egy edzőmeccs pénteken is, de azon már nem játszottam, mert aznap jöttem haza. Különben a mostani németországi túrán különösen sok felkészülési mérkőzésre kerül majd sor.

- És, hogyan ízlettek a legendásan tökéletes fizikummal bíró angolok nyári alapozó edzései?
- Meglepett, ugyanis nagyon gyengécske, közepes edzések voltak.

- Ezek a nyeretlenek hírből sem ismerik a kőkemény magyar alapozást?
- Komolyan mondom, itthon jóval többet és tempósabban futunk.

- Lehet, hogy ez volt a csel és majd Németországban jön a feketeleves…
- Az edző azt mondta, ő nem híve a kifejezett fizikai munkának, szereti a labdás dolgokat, főleg a mérkőzéseket. Az a véleménye: annál jobb nem kell, ott jön a kondi, a rutin, a taktika, minden. Nem volt ellenvetésem…

- Stabil válogatottként szakmailag nem rangon aluli egy másodosztályú klub érdeklődése, ott futballozni, még akkor is, ha az angol?
- Ez egy nagyon komoly klub, rendezett háttérrel és korrekt tervekkel. Már tavaly is csak nagyon kevésen múlt a feljutásuk, idén mindenképpen ki akarják vívni az élvonalbeli szerelés jogát. Számomra megtisztelő, hogy ebben a tervben nekem is szerepet szánnak.

- Ezek szerint az érintetten nem múlik a szerződés?
- De nem ám! Én nagyon szívesen mennék, igaz akkor sem leszek elkeseredett, ha végül Győrben maradok és az ETO-ban folyatom.