magyarfutball.hu

2002.07.08 Sowunmi már korzikainak számít

Három hete a korzikai Ajaccióban tartózkodik Thomas Sowunmi, a Dunaferr válogatott labdarúgója, s ha minden jól megy, a héten végre sikerül aláírnia szerződését. A pletykák szerint ugyan a Ferencváros is szívesen látná soraiban, több forrás alapján már a francia csapat játékosának számít.

A múlt héten megjelent egy hír, miszerint a Ferencváros labdarúgócsapata Tököli Attila után szívesen szerződtetné Thomas Sowunmit, a Dunaferr csatárát is. A nehézséget az okozhatja, hogy Sowunmi immáron hetek óta Franciaországban tartózkodik, s az Ajaccio újonc, élvonalbeli csapatával edz. Annál a csapatnál, amely remek tavaszi szereplése után egyelőre botránytól hangos.

A legfrisebb információk szerint az AC Ajaccio nem számíthat az új szezonban edzőjére, Rolland Courbisra. A szakvezetőt korrupció és sikkasztás vádjával egy hete tartóztatott le a rendőrség, s csupán negyvennyolc órai börtön után helyezett feltételesen szabadlábra. A vád szerint Courbis előző munkahelyén, az Olympique Marseille-nél belekeveredett az átigazolási ügyekbe, s 1997-1999 között illegálisan fogadott el pénzt a szerződtetett játékosok szerződéskötésekor. Állítólag a tréner részesedett a ghánai Arthur Moses, a paraguayi Ricardo Rojas és az elefántcsontparti Ibrahima Bakayoko átigazolási díjából is. Az egykori AS Monaco-játékos úgy menekült meg a börtöntől, hogy letette a szabadságáért kirótt 770 ezer eurós (193 millió forintos) óvadékot. Az eset érdekessége, hogy a 49 éves szakembert a '80-as évek elején már bűnösnek találták hasonló ügyben, akkor még a Toulon alkalmazottjaként.

"Sohasem fogadtam el illegális pénzt, hajlandó vagyok ezt esküvel a bíróságon is megerősíteni" - nyilatkozta Courbis még februárban a Le Monde-nak, ám azóta mintegy harminc szerződést átvizsgáltak az illetékesek, s a szakember nem tűnik vétlenek.

Hogy ki irányítja a csapatot az augusztus 3-i idénynyitón, még nem tudni, egyelőre az Ajaccio bízik abban, hogy a bíróság visszahelyezi munkakörébe Courbist. Ahogy Michel Moretti elnök nyilatkozta, "az ítélet nem a vétkes Marseille-t, hanem az Ajacciót sújtja".

Ami a keretet illeti, ugyan a Yahoo francia kiadása és a L'Equipe nem szólt Thomas Sowunmiról, a Sports.com és a Soccerassociation.com szerint a csatár már a korzikai együttes játékosának tekinthető. Ezt erősítette meg maga a labdarúgó a Dunaújváros Online Hírekben is, ahol azt nyilatkozta, egyre jobban közelednek egymáshoz a klub és saját elképzelései, azaz a héten minden bizonnyal pont kerül a szerződésére, és a francia első osztályba idén feljutott csapatnál folytatja pályafutását.

A csapathoz egyébként számtalan játékos szerződött: Ouadah (Niort), Alicarte (Bordeaux), Becas (Sedan), Collin (Gueugnon), Demont (Beauvais), Gravelaine (Caen), Gregoire (Rennes), Guglielmone (Montevideo), Lacombe (Monaco), Lucciani (GFCO Ajaccio), Marquet (Créteil), Moracchini (Nancy), Seck (Nimes) és Sekli (Troyes).