magyarfutball.hu

2011.07.01 Sándor Tamás a DEAC-ba igazol!

Akkora futballprojekt indult be a DEAC-nál, hogy tátva maradt a szánk, amikor Katona Zoltán szakosztályvezető sorolta a fejleményeket. Sándor Tamás, Kerekes Zsombor és Madar Csaba is szerepet vállal. Foci és tanulás – ez a jelszó.

Amint arról hallatlan örömmel beszámoltuk, a DEAC megnyerte a megyei labdarúgó-bajnokságot, és ez óriási lökést adott az egyetemi futballélet fejlesztésének. A csapat nem csak elindul az NB III-ban, de alakul még egy társaság, mely a Megye II-ben kezdi elölről a felkapaszkodást. Két felnőtt gárdához pedig már egy komoly utánpótlásbázis dukál, hát azt is megcsinálták. Illetve minden még folyamatban van, de az biztos, hogy a projekt zöld utat kapott az egyetem vezetésétől a finanszírozás szempontjából is, számítva a látványsportokat érintő adókedvezményre.

Katona Zoltán, aki a Megye I-es bajnokcsapat mestere volt, szakosztályvezetővé avanzsál, vagy visszalép, nézőpont kérdése. Mindenesetre ő fogja át az egészet, ami a DEAC-nál futballügyben zajlik. Tőle tudta meg a Cívishír, hogy a szakmai főnök Pajkos János lesz, akit a debreceni futballbarátoknak aligha kell bemutatni. A Lokival kupagyőzelmet arató tréner az utánpótláscsapatoknál és a felnőtt gárdáknál egyaránt ellátja a szakmai felügyeletet. A felnőtt csapatok edzői ősdeacos sportemberek lesznek: az NB III-as gárdát Sáfár László, a Megye II-est pedig Katona László trenírozza. Az utánpótlásbázisban kap edzői munkát két Loki-ikon, Madar Csaba és Kerekes Zsombor, továbbá idősebb Makray Balázs, Halász András és a szakosztályvezető Katona Zoltán is. Utóbbi elmondta, hogy nem csak játékosok, hanem egy ifjú edzői garnitúra kinevelését is megfogalmazták a célok között, ezzel is gazdagítva Debrecen labdarúgását.

Nem lennénk meglepve, ha a Megye II-es csapat meccseire eleinte többen látogatnának ki, a szakmai stáb tagjává választott Kerekes Zsombor és Madar Csaba ugyanis oszlopos tagja lesz a gárdának, melyhez minden idők egyik legjobb debreceni labdarúgója, Sándor Tamás is csatlakozik. Tobe természetesen akkor lép pályára, amikor a DVSC-nél vállalt pályaedzői munkája engedi. A csapat többi tagja azon egyetemisták közül kerül ki, akik az NB III-as szereplést nem vállalták. Akik azonban vállalták, mintegy tízen a bajnokcsapatból, heti öt edzéssel és komoly riválisokkal kell számoljanak a csapaton belül. Amint azt a Cívishírnek Katona Zoltán elmondta, az egyetem labdarúgó hallgatói közül többen játszanak itt-ott a régióban, most szeretnék őket hazacsábítani, továbbá nagyváradi egyetemről is igazolnak két magyart, akik komoly erősítést jelentenek az együttesnek.

Foci és tanulás – fogalmazta meg a DEAC üzenetét Katona Zoltán, kifejtve, hogy már a legkisebbekben is tudatosítják a tanulás fontosságát, mert a futballra nem lehet egy életet alapozni, Dzsudzsák Balázsok ugyanis ritkán születnek. Apropó Dzsudzsák! Katona Zoltán évekig volt trénere a zseniális ballábasnak, de számos olyan labdarúgónak is, akiknek nem jött be a profi karrier, diploma, szakma híján pedig most kilátástalan a helyzetük. Katona Zoltán szerint a DEAC több lesz egyszerű futballiskolánál.

Az utánpótlásbázisba máris toboroznak, várják a futballozni vágyó fiatalokat, 7 éves kortól egészen 19 éves korig. A DEAC honlapján minden információ megtalálható a jelentkezésről. Olyanokra is számítanak, akik korábban futballoztak, de valamilyen oknál fogva abbahagyták a sportolást. A DEAC-nál mindenkinek lehetőséget adnak, és senkit nem küldenek el – mondta Katona Zoltán. Annyit érdemes tudni, hogy igazán jó infrastrukturális feltételeket bocsát a DEAC számára az egyetem. A legkisebbek a műfüves Agrár-pályákon tanulhatják a futball tudományát, a nagyobbaknak, illetve a felnőtteknek két füves nagypálya (a DEAC és a DASE) és egy műfüves nagypálya (DEAC) áll a rendelkezésükre. Manapság ezen feltételek még sok NB I-es klubnál sem adottak, így a DEAC igazán vonzó lehet a futballozni vágyó gyerekek számára, a legtehetségesebbek pedig a partner DVSC-ben is megmutathatják magukat, a két klub ugyanis együttműködik a tehetséggondozásban, és szó sincs arról, hogy riválisok lennének.