magyarfutball.hu

2017.06.21 Pisont István lett a Honvéd második csapatának edzője!

Kispest egykor ünnepelt csillagának a nevét dalba foglalták a szurkolók, megkapta a legnagyobb király címet. Mára Pisont Pista ülőalkalmatosságot cserélt, a trón után ősszel kispadra ül.

Egykor a zöld gyepen szolgáltad a Kispestet, ősztől a kispadról irányítod a Honvédot.

Nagyon örülök a lehetőségnek. Az elmúlt két évben több alkalommal is szóba került a nevem, most úgy gondoltam, hogy eljött az idő és örömmel vállaltam ezt a szép feladatot. Mindent megteszek, hogy egyénileg és csapatként is fejlődjenek a gyerekek. Komoly bajnokság vár a fiúkra, hiszen hétről hétre felnőttek ellen kell játszaniuk.

A fiúk nem lesznek ismeretlenek számodra, hiszen a többségüknek egyéni képzést tartottál az akadémián.

Így van. A csapat gerincét a 99-es és a 98-as korosztály fogja alkotni, és természetesen az első csapatból mindazok a játékosok, akik nem lesznek a hétvégén számításba véve. Tulajdonképpen a rendszer hasonlítani fog az előzőekhez, de még több fiatal lesz a csapatban.

A jövőben megszűnik az egyéni képzés a részedről?

Az NB III fogja alkotni az akadémia tetejét. Az én fő feladatom, hogy az NB III szakmai munkáját irányítsam. Azt az időt, amit az akadémiára fordítottam, most az NB III-ra fordítom, illetve bizonyos összefonódás is lesz az U19-cel. Simon Mikivel már egyeztettem, hogy összevont foglalkozásokat, egyéni képzéseket csinálunk. Ezen a csoporton belül összefésüljük a két társaságot. Az U16-os és U17-es csapatokkal való foglalkozás azonban már nem fér bele az időbe.

Játékosaid még pihentek, amikor te már Erik van der Meernek segítettél.

Két szempontból is jó ez, az egyik hogy megismerhetem Erik van der Meer munkáját, elképzeléseit, filozófiáját, hiszen a két csapat között - NBI, NBIII – átjárás lesz. A másik, hogy azokkal, akik elkezdték a munkát a felnőttek között, de többnyire nálam fognak játszani szintén kialakul egy szakmai kapcsolat.

Mikor kezd az NB III-as csapat?

Június 26-án kezdjük a munkát mindazokkal, akik visszatérnek a szabadságról, illetve ha az Erik elkezdi szűkíteni a keretet, a felszabadult játékosok kerülnek hozzám. Ez az egy hét, amikor besegíthettem hasznos volt, nagyon jó benyomásokat szereztem a csapatról, fantasztikus a gyerekek hozzáállása, látszik, hogy bizonyítani akarnak. Biztos vagyok benne, hogy jó állapotban lesz a csapat.

Kik lesznek a segítőid?

A stáb marad. Nagy Pisti erőnléti edző és Tóth Iván kapusedző lesznek a segítőim, Lajtaváry Buda a masszőr és Kubesch Károly lesz a technikai vezető.

Milyen célkitűzés van a csapat elé támasztva?

Ez egy nagyon komoly szakmai tapasztalat lesz nekem és a gyerekeknek is. Jó képességű játékosaink vannak. Őket szeretném a felnőtt futball felé áramoltatni. Célunk, hogy egyénileg olyan fejlődést mutassanak, hogy Erik van der Meer tudja őket használni, lásson bennük potenciát. Ami most van az egy nagyon jó alap, hiszen az U19 megnyerte a bajnokságot. Ez egy teljesen más világ, nagyobb sebességre kell kapcsolni. Nagyobb fizikai paraméterek lesznek, illetve minden edzőnek meg van a maga elképzelése, hogy mit szeretne játszatni a csapattal. Amit elvárhatok tőlük az a támadószellemű futball, hiszen alkalmas rá a keret, jó játékosokból áll. Meg van az a kreatív futball bennük, ami szükséges. A kérdés az, hogy mentálisan hogy fogják ezt feldolgozni. Át akarom adni nekik a habitusomat, a győzni akarást, a szenvedélyességet. Keresni fogom a győztes típusokat, mert ez a lényeg. A felnőtt futball sok mindenre meg fogja őket tanítani. Párharcoknál kell egy kis csibészség is, emellett egy erős közösséget is kell építeni. Jó közösséggel, lásd a Honvédot, így nyerte meg a csapat a bajnokságot, ezzel a hihetetlen jó közösséggel, leküzdve minden nehézséget. Nagy belső erő vitte őket a csúcsra, ezt szeretném én is kialakítani.

Elég érett egy 18 éves fiatalember arra, hogy helyet szorítson magának a felnőttek között?

Ha a biológiai életkort nézzük, akkor a 18 éves már felnőttnek mondható. Én 18 évesen kerültem a felnőtt csapathoz, annak idején Both Józsi bácsi tett be egy kupamérkőzésen, első meccsemet Győrben játszottam 18 és fél évesen. Az első gólomat szintén a Győrnek rúgtam az is kupameccs volt. Lesznek persze nehézségeink, de azokat át fogjuk hidalni. Egy jó kezdés nagyon fontos lenne, lendületet adna a csapatnak. Ez az év arra megy, hogy nagyon sok tapasztalatot szerezzünk.

Előfordulhat, hogy a kispadon és a pályán is lesz egy Pisont?

Hát ez nagy álom – mondja mosolyogva. A következő bajnokságot figyelembe véve elképzelhető, hiszen Patrik betölti azt az életkort. Egy apa nagyon boldog és örül, ha a fia ott van a csapatnál. Bizonyos esetekben nagyon sokat tudok segíteni Patriknak, mint ahogy ebben a félévben is sokat tudtam neki segíteni. Elemeztük a játékát, azt látom, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lett. Jó hatással lett rá a váltás, de a visszajelzések alapján mások is örültek, hogy itt voltam velük, és segítettem nekik, én is nagyon örültem ennek a munkának. Visszatérve a kérdésedre, már alig várom, hogy ez bekövetkezhessen, de összességében, most erre az évre koncentrálok.