magyarfutball.hu

2014.02.01 Priskin előbb Izraelbe, aztán Bécsbe igazol

Az osztrák bajnoki címvédő Austria Wien hivatalos honlapján bejelentette, hogy 2015-ig szóló szerződést kötött a magyar válogatott kerettag Priskin Tamással. Priskin a tavaszi szezont az izraeli Maccabi Haifában tölti kölcsönben.

A 27 éves magyar csatár szabadon igazolható volt, legutóbb az orosz Alanyija Vlagyikavkaz alkalmazásában állt. Az Austriának opciós joga van a 2015-ig szóló szerződés egyéves meghosszabbítására.

„Priskin Tamás korábban már bizonyította képességeit. Amennyiben Philipp Hosiner eligazolt volna az átigazolási hajrában, akkor egyből itt folytathatta volna, ám mivel ez nem történt meg, kölcsönadtuk a Maccabi Haifának” – jelentette be az átigazolást az Austriát üzemeltető gazdasági társaság sportigazgatója, Thomas Parits.
Priskin a Győri ETO csapatánál kezdte profi pályafutását, majd megjárta a Watfordot, a Prestont, az Ipswichet, a QPR-t, a Swansea-t, a Derby Countyt és az Alanyija Vlagyikavkazt.
Priskin új klubja, az osztrák bajnoki címvédő Austria Wien 24-szeres bajnok, 27-szeres Osztrák Kupa-győztes, az osztrák Szuperkupát pedig hatszor nyerte meg. A nemzetközi porondon 1978-ban érte el legjobb eredményét a bécsi klub, akkor a KEK-ben döntőbe jutott, de ott kikapott az Anderlechttől 4–0-ra.
Az Austria Wiennek már voltak magyar játékosai: a korábbi FTC-csatár, Magyar István 1982 és 1984 között futballozott a lila-fehéreknél, míg a szintén a Fradiból kikerülő Nyilasi Tibor 1983 és 1988 között. Utóbbi az 1983–1984-es szezonban gólkirály lett. Sáfár Szabolcs 2004 és 2011 között védte az Austria kapuját. A régebbi időszakból a szintén válogatott Schaffer Alfrédot és a Konrád fivéreket (Konrád I Jenő, Konrád II Kálmán) kell megemlíteni.