magyarfutball.hu

2007.10.24 Dzsudzsák Balázs a PSV Eindhovenbe igazol

Debrecenből származó megbízható értesüléseink szerint ma megegyeztek az illetékesek arról, hogy a DVSC és a magyar válogatott játékosa jövő júliustól vagy már januártól a BL-ben szereplő PSV Eindhovenbe igazol.

A klubvezetőktől kapott információk szerint a PSV Eindhoven és a DVSC Futball Szervező Zrt. szerződést kötött Dzsudzsák Balázs játékjogának megvásárlására. A középpályás a szerződés értelmében 2008. július 1-jétől lesz a holland klub játékosa, de a PSV-nek opciós joga van arra, hogy a kontraktus életbe lépése már januártól éljen. A két klub megállapodása alapján a vételárról a PSV nyilatkozhat, de annyi elárultak a Loki elöljárói, hogy Dzsudzsák Balázs - aki öt évre írt alá - az egyik legdrágább magyar játékos lett, aki külföldre igazolt az elmúlt években.
A holland gárda vezetői sokoldalú játékosként említik Balázst, aki támadó középpályásként vagy a szélen tud játszani, ráadásul erőteljes lövésre képes. Az eindhoveniek technikai igazgatója, Stan Valckx úgy fogalmazott: "Örülünk, hogy sikerült egy ilyen minőségi játékos szolgálatait megszereznünk. Nagy tehetsége a magyar labdarúgásnak, és jó igazolása lesz a csapatnak."
A PSV Eindhoven az Ajax Amsterdam és a Feyenoord mellett a legeredményesebb holland csapatnak számít. Az örök ranglistán a második helyen áll 20 bajnoki címével. Nemzetközi porondon is ért már el szép sikereket, hiszen 1988-ban elhódította a Bajnokok Ligája serlegét, 1978-ban pedig UEFA-kupát nyert. Körülbelül 60 millió euró a klub éves költségvetése, ebből 25 millió euró a fizetésekre, 15 millió a stadion fenntartására a többi az utánpótlásra fordítódik.
A holland bajnokságban az elmúlt három szezonban egyaránt a PSV Eindhoven végzett az élen, de a legutóbbi aranyérem már csak elképesztően szoros küzdelemben lett az eindhovenieké.
A PSV-nek egyébként Fehér Csaba személyében már van egy magyar játékosa, akit azonban a klub nyáron kölcsönadott egy évre a NAC Bredának. Fehér Csaba még márciusban a PSV sikerei titkáról az indexnek elárulta, hogy nagyon profi rendszerben kutatják fel a tehetségeket. Így fordulhat elő, hogy évről-évre meghatározó játékosokat adnak el, összességében mégsem gyengülnek.
"Nagy energiákat fektetnek itt a még ismeretlen, de rendkívül tehetséges játékosok kiválasztására és képzésére - egyetemi kutatócsoportok is segédkeznek ebben -, ennek jó példája a perui Jefferson Farfán is, akiért most szinte egész Európa sorban áll. De a korábbiak közül említhetném Arjen Robbent vagy Mateja Kezsmant vagy a két dél-koreait, Park Dzsi-szungot és Lit."
A holland együttes egyébként a Bajnokok Ligája G-csoportjában érdekelt, tegnap hazai pályán gólnélküli döntetlen játszott a török Fenerbahce csapatával. Jelenleg egy győzelemmel és két döntetlennel a második helyen állnak csoportjukban.
Dzsudzsák Balázs a 30 ezer férőhelyes Philips Stadion játszhatja majd meccseit olyan társakkal, mint például Manuel Da Costa, Szlobodan Rajkovics vagy éppen Alcides. A csapat vezetőedzője a klub egykori hátvédje, Ronald Koeman, aki sokszor a klasszikus holland 4-3-3-at játszatja a PSV-vel.
A magyar középpályásnak nem lesz könnyű dolga, hogy bekerüljön a kezdőbe a sztárok mellé, de a szívéhez olyan közel álló piros-fehér mezről nem kell lemondani, ugyanis a PSV klubszíne megegyezik a Debrecenével.