magyarfutball.hu

2007.03.01 Már nem Telek a női kapitány

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén visszahívta Telek Andrást és Vágó Attilát nevezte ki a női válogatott szövetségi edzőjének.

Erre a magyar női labdarúgás jelenlegi helyzetének és jövőképének elemzése után került sor. Vágó klubedzőként az élvonalban a Videoton és a Békéscsaba kispadján ült. A nemzeti együttes április 1-én kezdi el szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozaton, első ellenfele idegenben Írország lesz. A kvalifikációs sorozat legjobb gárdái a 2009-es finnországi Eb-döntőben léphetnek pályára.

Ezután a testület részletes beszámolót hallgatott meg az OLLÉ pályaépítési programról. Elhangzott, hogy összesen 471 új pálya építésére érkezett előzetes írásos jelentkezés. A ProZone nevű londoni cég a mérkőzések videós, minden részletre kiterjedő elemzéséről tartott prezentációt. A ProZone nyolc kamerával rögzíti a találkozókat és 24 órán belül játékosonként több száz statisztikával segíti a meccsek minél alaposabb és hatékonyabb elemzését.

Mint kiderült, Európa élcsapatai is a megrendelők közé tartoznak. A csütörtöki prezentáción a tavaly Manchesterben rendezett angol-magyar barátságos mérkőzés elemzését végezték el. Ebből kiderült, hogy a két csapat játékosai megközelítőleg ugyanannyit futottak a 90 perc során, a szigetországi futballistáknál azonban a futás intenzitása ötször nagyobb volt a magyarokénál.

Nyilasi Tibor, az MLSZ utánpótlás koordinátora az U17-es válogatott felkészülését értékelte a március 24-én kezdődő franciaországi Eb-selejtezőre. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a munka a tervezett ütemben zajlik, ugyanakkor Nyilasi kiemelte: komoly gondot jelent, hogy ebből a korosztályból rengeteg fiatal klubja, illetve a szövetség tudta és engedélye nélkül vesz részt külföldi próbajátékokon, vagy igazol más országba.

Az ülés végén bejelentették, hogy Nemes Ferenc vezetésével továbbra is háromtagú ad hoc bizottság irányítja az elnök és elnökség nélkül maradt budapesti szövetséget. A hatékonyabb munka elősegítése érdekében felállt a háromtagú felügyelő bizottság is.