magyarfutball.hu

2013.10.26 Magyar földben nyugodhat Zsengellér Gyula

A Zsengellér család a napokban hazahozatta az Újpest egykori zseniális labdarúgójának, Zsengellér Gyulának földi maradványait Ciprusról. Az Ábelként tisztelt futballista a lila-fehérek történetének egyik legeredményesebb csatára volt, tizenkét parádés esztendőt töltött el az újpesti csapatban.

302 bajnoki mérkőzésen 368 gólt szerzett. Négy alkalommal nyert bajnoki címet a lilákkal, és ötször koronázták gólkirállyá. A válogatottban 39 találkozón 32 gólt szerzett. Újpesti évei után az olasz AS Roma csapatában folytatta pályafutását. Tagja volt az 1938. évi világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar együttesnek.
Világszínvonalú csatár volt, technikailag, taktikailag, játékintelligenciában és gólképességében kimagasló játékos – írták róla az Alberttől Zsákig című könyvben.

Az ötcsatáros játékrendszerben a belső három poszt bármelyikén megállta helyét. Felépítésileg nem egy erős fizikumú játékos volt, kerülte is a test test elleni játékot, viszont játékostársait rendre jól hozta helyzetbe. Nem mellesleg, a legendás Szusza Ferenc is Ábeltől leste el, tanulta meg az irányítás nehéz tudományát. Nem véletlenül nevezték Zsengellért a futball Paganinijének.

Visszavonulása után Zsengellér Gyula edzői pályára állt, ez hosszú és rendkívül sikeres időszaknak bizonyult. Főképp Olaszországban és Cipruson dolgozott. 1954-ben a Pezoporikos Larnacával megnyerte a ciprusi első osztályt, 1976-ban pedig az APOEL FC-t irányítva a Ciprusi Kupát. 1958-ban felkérték a ciprusi válogatott vezetésére, ezt a posztot két évig töltötte be.

– Édesapám földi maradványait vasárnap hozta haza Nicosiából Gábor, az unokatestvérem – mondta Zsengellér Zsolt. – A család úgy tervezi, hogy Cegléden, november 16-án a Nagytemplomban ravatalozzák fel, és református istentisztelet keretében búcsúzunk tőle. Utána végre magyar földbe, végső nyughelyére kerül édesapám.