magyarfutball.hu

2003.12.14 Lothar Matthäus lett a Magyar Válogatott szövetségi kapitánya!

forrás:
A német szakember megbízatása 2005 december 31-ig szól, illetve ha a csapat kiharcolja a 2006-os világbajnokságon való szereplés jogát, akkor ott is Matthaus fogja vezényelni az együttest.

A német Lothar Matthaus a magyar labdarúgó-válogatott 44. szövetségi kapitánya.

- Játékos múltja és emberi tulajdonságai alapján teljesen megfelelő a posztra - mondta az új szakvezetőről Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, aki nem árulta el, mekkora szavazati többséggel nyert a legutóbb a szerb-montenegrói Partizan Beogradnál dolgozó Matthaus.

- A döntő többség mellette voksolt, de úgy gondolom, ennek semmi jelentőssége, hiszen az egyszerű szavazati fölény is elég lett volna a megválasztásához - tette hozzá Bozóky.

A 42 éves szakember fizetését nem hozták nyilvánosságra, de annyit közölt Bozóky, hogy ez nem jelent plusz terhet az MLSZ-nek, így a futball más területein nem kell elvonásokra számítani, illetve csak akkor üti jelentősebb összeg a szövetségi kapitány markát, ha az együttes kijut a vb-re.

A német tréner Gellei Imrét váltja a kispadon, aki december 1-jén távozott, miután csapata nem kvalifikálta magát a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságra.

- Azért vállaltam el ezt a feladatot, mert úgy gondolom, több van a magyar csapatban, mint amit az elmúlt években mutatott. Ráadásul ez számomra egy teljesen új kihívás, hiszen a magyar lesz az első válogatott, amelyet irányíthatok - mondta Matthaus. - A legfőbb célunk az, hogy húsz év után ismét világbajnokságon szerepelhessen a csapat.

Matthaus a Hotel Kempinskiben tartott sajtótájékoztatón elmondta: nem csak akkor lesz csalódott, ha nem sikerül kivezényelnie az együttest a németországi tornára, hanem minden egyes vereség rendkívül fájó lesz számára. Hozzátette: amennyiben mindenki hisz és együtt dolgozik az álom megvalósulásáért, akkor beérik majd a munka gyümölcse.

- A hit hegyeket mozgat meg - fogalmazta meg tevékenységének filozófiáját a korábbi aranylabdás labdarúgó.

A keretről, valamint a konkrét tervekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert szerinte erre még nem ez a legmegfelelőbb pillanat, így nem is emelt ki egyetlen játékost sem, aki mindenképpen számíthat majd a meghívójára.

A német edző szombaton késő este mondott fel eddigi állomáshelyén, a Bajnokok Ligájából kiesett Partizan Beogradnál, de ezzel kapcsolatban kijelentette: ennek semmi köze ahhoz, hogy most egy új feladatot vállalt el, mivel onnan személyes okok miatt mindenképpen távozott volna. Felesége ugyanis Budapesten él és dolgozik.

- A világbajnoki selejtezőcsoportunkat nehéznek ítélem meg, mivel három gárda is esélyesebb nálunk, de ennek ellenére hiszek abban, hogy az első kettő között tudunk végezni - latolgatott Matthaus.

Az új szakvezető hamarosan Dubaiba utazik nyaralni, de elmondása szerint a háromhetes pihenőre rengeteg papíranyagot visz magával a magyar futballról, sőt az elmúlt hat bajnoki idényről videokazettákat is meg fog tekinteni, hogy januári munkába állásakor már teljesen felkészült legyen. Matthaus közölte: szeretne beszélni elődjével, Gellei Imrével, mert ő hasznos tanácsokat adhat a munkájához.

A korábbi világklasszis labdarúgó elárulta: néhány hete van kapcsolatban az MLSZ-szel, s pár napja tudatosult benne, hogy szívesen elvállalná a feladatot.

Bozóky újságírói kérdésre válaszolva közölte: "Nem PR-szempontok miatt lett Matthaus a kapitány".