magyarfutball.hu

2004.02.16 Mezey György távozott Újpestről!

Információink szerint lemondott Mezey György, az Újpest szakmai igazgatója – nem először, de ha minden igaz, akkor utoljára. Ezzel kapcsolatban Gyulay Zsolt, a lila-fehérek ügyvezető igazgatója nem kívánt nyilatkozni – igaz, nem is cáfolta az értesüléseinket –, mert mint mondta, hétfő délután csak a Walton Pezsgőgyár Rt.-vel kötött szerződés foglalkoztatta. A szerződéskötésről szóló sajtótájékoztatón az eredeti tervek szerint a Megyeri úti labdarúgók és a szakmai igazgató is ott lett volna, de Mezey Györgyöt hiába kerestük, nem jött el. A szakmai igazgatóval kapcsolatos ügyről csak kedden hajlandóak beszélnini a liláknál…
Természetesen megkerestük Mezey Györgyöt is, aki ugyancsak elzárkózott az Újpesttel kapcsolatos kérdések megválaszolásától, állítása szerint nem mondott le, de annyit hozzátett, hogy kedden tájékoztatja majd lapunkat arról, hogy mi lesz a további sorsa. Vagyis neki is ma lesz mondanivalója…
Mezey György korábban azt mondta, ha tovább gyengül az újpesti keret, akkor ő is elér arra a határra, hogy gondolkodjon a folytatásról. Az álláspontja érthető, hiszen a meggyengült kerettel, amelyből távozott már Tokody Tibor, Urbán Flórián, Szanyó Károly és Rósa Henrik – hogy csak a jobb neveket említsük –, nehezen tudná megvalósítani a bajnokság elején vállalt feladatot, vagyis a nemzetközi szereplést biztosító hely elérését. Egyre biztosabb, hogy Kovács Zoltán is elhagyja a klubot, vagyis a góllövőlista vezetőjét, lapunk osztályzatai alapján az ősz legjobb játékosát veszíthetik el a lilák. Egyelőre még nem írt alá Hongkongba a csatár, de ne lepődjünk meg azon, ha a válogatott ciprusi edzőtáborozásából hazatérve az lesz az első dolga, hogy ellenjegyzi az ázsiaiak ajánlatát. A csatár ügyei igen jól állnak, ő is és a klub is jó ajánlatot kapott, meg nem erősített hírek szerint a lila-fehér egyesület vezetői már rábólintottak a hongkongiak terveire. Mivel a játékos a szigetországban készül, a napokban csak szóbeli megállapodás születhet. A tervek szerint novemberig adná kölcsön a Megyeri úti klub Kovács Zoltánt Ázsiába, de az ideiglenes távozása előtt a lila-fehérek csapatkapitánya meghosszabbítaná szerződését az Újpesttel, amelyhez értelemszerűen vissza is térne.
Ki lehet Mezey György utódja, amennyiben valóban beigazolódnak a hírek a távozásával kapcsolatban?
Az Újpest vezetői információink szerint ebben az esetben "házon belül" oldanák meg az edzőkérdést, mégpedig úgy, hogy Sarlós András, a jelenlegi pályaedző és Véber György, aki most az U17-es csapattal foglalkozik, venné át az irányítást.
"Amit mond, nem először hallom, mert hétfőn, amikor megérkeztem az ifik edzésére, néhány, a klubhoz közel álló illető ugyanezzel fogadott – mondta Véber György. – Vagyis másodszor szembesítenek ezzel az információval, de én ezzel kapcsolatban nem tudok újat nyilatkozni, mivel hivatalos helyről még nem kerestek meg ezzel. Egyelőre abba sem mennék bele, hogy vállalnám-e, mivel az Újpest szakmai igazgatója jelenleg Mezey György. Amenynyiben a klub vezetői közül bárki megkeres ezzel kapcsolatban, akkor természetesen mindenben állok a rendelkezésére."
Sarlós András az idén tavasszal már irányította az Újpestet, hat mérkőzésen ült a kispadon mint vezetőedző, akkor Szabó András leváltása után került előtérbe a szakember. Ô a hírekkel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy hétfőn Mezey György semmi olyat nem említett, amellyel utalt volna a távozására. Ehhez hozzátette, hogy ma reggel a szakmai igazgató találkozik a csapattal, és beszélget majd a játékosokkal.
A lila-fehérekkel kapcsolatos hír még, hogy a sok távozó után egy érkező is felkerül a téli átigazolási mérlegre. Az utolsó pillanatban az Újpest elkezdte a ligánál Tóth Norbert szerződtetésének intézését. A 16-szoros válogatott középpályással hétfő este meg is egyeztek, így 2000-es távozása után ismét lila-fehérben feszíthet majd a játékos, aki a bajnokság végéig kötelezte el magát a klubnak.
Essék szó az Újpest és a Walton Pezsgőgyár között megköttetett szerződésről is. A cég kétéves szerződést kötött a klubbal, a játékosok ezentúl a mellükön hordják majd az italgyár logóját.
"Az első lehetőséget megragadtuk, hogy a sportot támogassuk, korábban már hirdettünk a Megyeri úti stadionban, de mostantól jóval szorosabb a kapcsolat – mondta Kiss Iván, a Walton Pezsgőgyár Rt. igazgatója. – Szeretnénk adni, de bízunk abban, hogy kapunk is, hiszen reményeink szerint a patinás és a magyar futballban márkanévként szereplő Újpest fellendíti majd az eladásunkat. Jelenleg a második helyen állunk a pezsgőpiacon, de szeretném, ha az Újpesttel együtt koccinthatnánk majd az első helyek megszerzésére."

Ez volt a helyzet hétfő este, ám kedden délelőtt már a következő közlemény jelent mag az újpestiek honlapján:
"Az Újpest FC tájékoztatja szurkolóit, hogy a klub ma délelőtt elfogadta dr. Mezey György lemondását, s közös megegyezéssel szerződést bontott a szakmai igazgatóval és első számú segítőjével, Both Józseffel. A szakmai munka irányításáért ma délutántól ideiglenesen az eddigi pályaedző, Sarlós András és a kapusedző, Brockhauser István a felelős. Dr. Mezey Györgynek és Both Józsefnek ezúton is további sok sikert kíván az Újpest FC."

MLSZ-GYISM–megállapodás: edzőképzés a TF-en

Mezey Györgyhöz, egészen pontosan az általa irányított edzőképzőhöz kapcsolódó hír, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kar (TF), a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség kezdeményezi, hogy önálló labdarúgó tanszék jöjjön létre a TF-n, amelynek képzési programjába az UEFA licenc szakanyaga beépítésre kerül. Mint ismert, a dr. Mezey György nevével fémjelzett edzőképzőnek, amely az UEFA–rendszerű edzőtovábbképzést biztosította, évek óta nézeteltérése, olykor heves vitája támadt a TF–fel és néhány szakemberrel, akik megkérdőjelezték az edzőképző létjogosultságát, legalábbis amikor ők vitatták annak mindenek, de leginkább TF-felettiségét. A TF Társadalmi Tanács Bizottsága azt javasolja, hogy ha március 31-ig az elvárható ésszerű kompromisszumok elmaradnak, akkor az egyetem terelje jogi útra az ügyet, mivel az MLSZ az UEFA edzőképzést 1997 óta működteti a vonatkozó jogszabályok figyelmen kívül hagyásával. A bizottság ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az MLSZ, edzőkre vonatkozó munkavállalási követelményrendszerét. A képzési együttműködés közvetlen finanszírozási kérdéseit külön megállapodásban rögzíti a GYISM, a TF, az Oktatási Minisztérium és az MLSZ.