magyarfutball.hu

Magyarország Böröndi Károly (? 1934.12.02 - )

nemzetiség
Magyarország
életkor
89 éves
poszt
középpályás

játékos

pályafutás
Csepeli Vasas
1955? - 1957
Vasas SC
1957 - 1959
Sztálinvárosi/Dunaújvárosi Kohász
1959 - 1964
eredmények / elismerések
?

edző

pályafutás
Ercsi Kinizsi
1967? - ?
eredmények / elismerések
?
0 nemzetközi kupa
0 hazai kupadöntő
4 elsőosztályú bajnoki

Böröndi Károly magyar bajnoki mérkőzései:

NB I 1955

# dátum ford. mérkőzés csere lap gól eredmény
1 1955.10.30 22 Csepeli Vasas SK - Diósgyőri Vasas SK 1 : 1
2 1955.11.06 23 Salgótarjáni Bányász SK - Csepeli Vasas SK 0 : 0
3 1955.11.20 24 Csepeli Vasas SK - Dorogi Bányász SK 0 : 0
4 1955.12.11 26 Csepeli Vasas SK - Budapesti Dózsa SK 0 : 0
4 mérkőzés
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: Longinus
    2023.08.07, 11:05
    A küldöttgyűlésen megragadta az alkalmat a Magyar Jégkorong Szövetség, hogy köszönetet mondjon azoknak az idős sportvezetőknek és szakembereknek, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a jégkorong fejlődéséért településükön: Krisztel Imre (FTC), Korcsinszky György (Debrecen), Böröndi Károly/(Dunaújváros), Léber Frigyes (játékvezető) és Basa János/(Csíkszereda-FTC).

    Böröndi Károlyról (82 éves) a Dunaújvárosi Hírlap egyik korábbi számában (2009. 04.24.) ezt írtuk: Böröndi Károlyról ritkán emlékeznek meg, amikor a magyar jégkorong sikereiről van szó. Pedig legalább akkora szerepe van az A-csoportba jutásban, mint a fehérváriak vezetőjének, Ocskay Gábornak, illetve a válogatott gerincát nevelő edzőnek, Kercsó Árpádnak. Ha másért nem, hát azért, mert az utóbbit annak idején ő szerződtette Dunaújvárosba.

    Böröndi Károly az 50-es években a Budapesti Haladással az NB II-ben, majd később Csepelen az NB I-ben futballozott. Emellett ifjúsági koráig a Budapesti Szikrában jégkorongozott, ifi bajnoki címig jutva. 1959-ben párthatározattal Dunaújvárosba, vagyis az akkori Sztálinvárosba vezényelték a labdarúgócsapatot erősítendő. 1974-ben, amikor Dunaújvárosban átadták az ország első vidéki műjégpályáját többedmagával megszervezte a dunaújvárosi jégkorong-életet. 1985-ben nagyon jelentős szerepe volt abban, hogy Erdélyből Kercsó Árpádot Dunaújvárosba hozzák edzőnek.

    Böröndi Károlyról nem feledkeztek el a Magyar Jégkorong Szövetségben. Nem felejtették el, hogy évtizedeken keresztül segítette a dunaújvárosi, így a magyar jégkorongot is. Fotó: Ady Géza

    Erre így emlékezett Böröndi Károly: Volt egy tehetséges játékosokból álló úttörőcsapatunk, és úgy gondoltuk, kellene melléjük egy jó edző. A Ferencváros intézője, Krisztel Imre ajánlotta nekünk az Erdélyben dolgozó Kercsót. Szereztünk neki gyorsan egy feleséget, és áthoztuk Magyarországra. Azután Kercsó nem nagyon akart a meglévő csapatainkkal dolgozni, ő saját utánpótlást akart nevelni.

    Kercsó Árpád így emlékszik vissza azokra az időkre.

    - Böröndi Károly fantasztikus ember, nagyon sokat segített nekem. Annak idején hívott engem a Jászberény is, tízszeres fizetésért, mint amit Dunaújvárosban kaptam. Böröndi Karcsi annyit kért tőlem, hogy egy évet maradjak Dunaújvárosban. Itt maradtam sokáig, magam helyett az öcsémet ajánlottam a jászberényieknek. Böröndi Károly önzetlen, úriember. Volt köztünk egy kis mosoly szünet, amikor a felnőtt csapat helyett csak az utánpótlással akartam foglalkozni, ő ezt akkor nem értette, de egy kis idő után ő is rájött, az utánpótlásé a jövő. Nagyon sokat köszönhet neki a dunaújvárosi jégkorong, csak jót tudok róla mondani.

    Böröndi Károly egészen az utóbbi évekig - a DAB.Docleres idők kezdetéig az egyik vezetője volt a dunaújvárosi jégkorongnak, egyik irányítója volt a Dunaferr 1996-os bajnokcsapatának is, amely Dunaújváros első aranyérme volt csapatsportágban. Néhány éve a napi munkából már nem veszi ki a részét, de szurkolóként az Acélbikák minden hazai mérkőzésén a szokott helyén megtalálható.

    Böröndi Károlytól megtudtuk, hogy amikor elment a hétfői közgyűlésre fogalma sem volt arról, hogy miért hívta meg a szövetség vezetése az eseményre. Persze jól esik neki, hogy gondoltak rá, de az is, hogy rengeteg olyan öreg harcossal, vezetővel, játékossal találkozott, akiket évek óta nem látott... Forrás: duol.hu
     
  2. avatar: Longinus
    2023.08.07, 10:50
    képBöröndi Károly a Dunaújvárosi Kohász OB I-es jégkorong csapatának edzőjeként nyilatkozott. Kép: jakd.hu, médiatár
     
  3. avatar: Longinus
    2021.02.17, 20:24
    képBöröndi a Dunaújvárosi Kohász 1964-es csapatképén. Kép forrása: D. Kohász archívuma