magyarfutball.hu

2003.06.13 Egy év Hamar Istvánnak

A nap slágertémája a Videoton FCF bejelentése alapján a május 14-én lejátszott Videoton–Kispest mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolása gyanúja miatt indított fegyelmi eljárás újabb felvonása volt. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a másfél hete tartott ülésen a fegyelmi bizottság mind a négy, az ügyben érintett labdarúgó – így a fegyelmi szabályzat 46. paragrafusa, azaz félrevezetés jogcímen eljárás alá vont székesfehérvári Pomper Tibor, Tóth Norbert, Némedi Norbert, valamint a 47. paragrafus alapján a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolásával gyanúsított kispesti Hamar István – esetében fenntartotta az előzetes eljárás során hozott szankciót, vagyis a játékjog felfüggesztését.
A sportfegyelmi eljárással párhuzamosan zajló büntetőeljárásban ezt követően hozta meg a székesfehérvári rendőrkapitányság azt a döntését, hogy a Videoton FCF ügyvezetője által vesztegetés kísérlete miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés kapcsán megtagadja a nyomozást.
A pénteki ülésen a futballisták és jogi képviselőik jelezték, korábban ismertetett álláspontjuk nem változott, viszont kérték, hogy a fegyelmi meghallgatásokról készült, a bizottság rendelkezésére álló hangkazetták szövegének 110 oldalas írásos változatát helyben tanulmányozhassák; a fegyelmi tárgyalást így egyórás szünet szelte ketté. A folytatásban aztán a bizottság kihirdette az első fokú határozatokat. Eszerint Hamar Istvánt a fegyelmi szabályzat 47. paragrafusa első bekezdésének b) pontjába ütköző vétség, a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolása miatt 2004. május 15-éig a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől eltiltották. A három székesfehérvári futballistát a fegyelmi szabályzat 46. paragrafusának b) pontjába ütköző félrevezetés vétségében találták bűnösnek, ezért Némedi Norbertet július 20-áig, Tóth Norbertet augusztus 20-áig, míg Pomper Tibort jövő év február 20-áig tiltották el a játéktól.
A határozatok kihirdetése után a labdarúgók jogi képviselői nem kívánták kommentálni a döntéseket, mivel a fegyelmi bizottság élt azzal az eljárási szabályok adta jogával, hogy a határozat indoklását nyolc napon belül foglalja írásba. A nem hivatalos megjegyzésekből azonban kikövetkeztethető, hogy vélhetően mind a négy labdarúgó esetében élnek majd a fellebbezés jogával.