magyarfutball.hu

Ukrajna Szovjetunió † Derkach Boris (Harkov 1964.01.14 - Harkiv 2019.05.18)

alias
Деркач Борис Юрьевич
Borisz Derkacs
nemzetiség
Ukrajna

Szovjetunió

életkor
† 55 évesen elhunyt
(60 éve született)
poszt
hátvéd

játékos

pályafutás
Metalist Kharkiv
1981 - 1983
Mayak Kharkiv
1983 - 1984
Metalist Kharkiv
1984
SKA Kiev
1984 - 1985
CSKA Moskva
1986
Metalist Kharkiv
1986 - 1990
Dynamo Kiev
1990 - 1991
Levski Sofia
1991
Bursaspor
1992
FC Evis Mykolaiv
1992
Nyíregyházi FC
1992 - 1993
eredmények / elismerések
?
0 nemzetközi kupa
0 hazai kupadöntő
4 elsőosztályú bajnoki

Derkach Boris magyar bajnoki mérkőzései:

NB I 1992/1993

# dátum ford. mérkőzés csere lap gól eredmény
1 1992.09.02 4 Győri Rába ETO SC - Nyíregyházi VSC LEcserélve sárga lap 0 : 0
2 1992.10.07 9 Nyíregyházi VSC - Vasas SC 1 : 1
3 1992.10.24 11 Nyíregyházi VSC - Videoton-Waltham FC sárga lap 0 : 1
4 1992.11.01 12 Nyíregyházi VSC - Kispest-Honvéd FC sárga lap 0 : 2
4 mérkőzés 3 x sárga lap
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2019.02.18, 08:20
    A Nyíregyháza légiósa, akiből az ukrán maffia bérgyilkosa lett
    A Dinamo Kijevből indult, majd Nyíregyházán fejezte be pályafutását Borisz Derkacs, aki kilenc évet töltött egy magyar börtönben, miután a tartozásai miatt az ukrán maffia fegyvert nyomott a kezébe. Az alkoholizmus és a szerencsejáték-függőség teljesen bedarálta a korábbi védőt, pedig úgy tűnt, a börtön után sikerül mindent újrakezdenie.
    engeteg példát láthattunk a sportvilágban arra, hogy egy tehetséges játékos karrierje hogyan siklott ki, akár azért, mert a talentum mellé nem párosult elég alázat, akár azért, mert nem tudott ellenállni a sötét oldal delejes csábításának. Ez utóbbira példa az NB I-ben is megfordult Borisz Derkacs szomorú története.

    A Dinamo Kijev manapság az ukrán futball zászlóshajója, de a csapat a szovjet érában is kiemelkedőnek számított,

    amit a tizenhárom bajnoki cím, kilenc kupagyőzelem és a két KEK-siker – az 1975-ös diadalnak a Fradi volt az elszenvedője – fényesen bizonyít.

    Az 1990-es bajnokságban a Dinamo és a CSZKA Moszkva futott versenyt az első helyért, és végül hárompontos előnnyel a kijeviek végeztek a tabella élén. A két csapat tavaszi meccsét 4-1-re nyerte a Dinamo, és a döntőnek is beillő rangadón a kijeviek jobbhátvédje, Borisz Derkacs vállalta magára a hős szerepét.

    A védő előbb fejjel volt eredményes, majd távolról lőtt egy szédületesen nagy gólt, és úgy lett a bajnoki cím egyik főszereplője, hogy az egész idényben csak háromszor lépett pályára.Abban a Dinamóban olyan nevek játszottak, mint Rácz László, az 1994-es amerikai világbajnokság gólkirálya, Oleg Szalenko vagy Szergej Juran. Szalenko a spanyol Logroneshez, Juran a portugál Benficához került légiósnak, Derkacs azonban nem tudta eladni magát neves bajnokságba, de emiatt csak saját magát okolhatta.

    Akkoriban rabja voltam a kaszinózásnak. Először elmentem és nyertem, majd másodszor is ugyanez történt. Aztán jött a rémálom, fél év alatt 20 ezer dollárt eljátszottam, miközben a Dinamónál havi 1000 dollárt kerestem. Az eljátszott pénzből akkoriban öt háromszobás lakást lehetett volna venni

    – mesélte Derkacs, hogy miként csábult át először a sötét oldalra.

    Bár a nagy nyugati klubok nem álltak sorba érte, így is külföldre igazolt, és új klubjánál, a bolgár Levszki Szófiánál 25 ezer dolláros fizetést harcolt ki magának, amiből ki tudta csengetni az adósságait. Az edzővel azonban konfliktusba keveredett, így alig játszott és jobbnak látta, hogy továbbáll.

    1992 őszét már Nyíregyházán kezdte, ő lett a magyar futball 95. külföldi légiósa.

    Az élvonalba visszajutó csapatban 1992. szeptember 3-án mutatkozott be, amikor a Nyíregyháza 0-0-s döntetlent ért el Győrben 7000 néző előtt. A Nemzeti Sport tudósítása szerint a 6. percben ő kapta a meccs első sárga lapját, majd a félidő hajrájában egy kontra végén nagy lehetőség adódott előtte, de elhamarkodva a léc fölé durrantott.

    „A múlt héten igazoltuk le, a 28 éves kijevi, volt Dinamo-játékost, aki Bulgáriából érkezett hozzánk” – nyilatkozta a tudósítótól a gyengének számító 4-es osztályzatot kapó Derkacsról a debütálása után a Nyíregyháza edzője, Kovács János.

    A következő meccsét október 8-án vívta, amikor a nyírségiek 1-1-re végeztek a Babócsy Andrással, Juhár Tamással, Galaschek Péterrel, Mészöly Gézával felálló Vasas ellen.

    A tudósítás szerint az első félidőben Derkacs megmozdulása emlékeztetett leginkább a futballra, szabadrúgását Babócsy helyett a léc hárította. A második félidőben az ő beadása után született a Nyíregyháza egyenlítő gólja, majd a végén volt még egy remek beadása, ami után a győzelmet is megszerezhették volna a hazaiak. Hatos osztályzatával az ukrán védő csapata egyik legjobbja volt.

    Október 25-én a Videoton-Waltham, soraiban Sallói Istvánnal, Kuttor Attilával, Horváth Ferenccel 1-0-ra győzött Nyíregyházán, Derkacs egy sárgát és egy 4-es osztályzatot tudott felmutatni.

    November 2-án a válogatottak egész sorát felvonultató, Illés Bélát, Halmai Gábort, Hamar Istvánt, Fischer Pált vagy Vincze Istvánt bevető Kispest-Honvéd is elvitte a pontokat Nyíregyházáról, Derkacs a tudósítótól ötöst kapott, a bírótól pedig egy sárgát, miután felrúgta Fischert.

    Ez volt az utolsó meccse Magyarországon, 1993 februárjában a Nyíregyháza új edzője, Burcsa Győző elárulta, hogy a védővel mentális gondok voltak, és kijelentette azt is, hogy a csapatnál túl sok légiós fordult meg, és mivel egyikük sem váltotta meg a világot, véget akarnak vetni ennek a vándorlásnak.

    29 évesen Derkacs befejezte pályafutását, és ekkor vett igazán negatív fordulatot az élete. Korábbi csapattársa, Oleg Matvejev elárulta, hogy Derkacs már Dinamo-játékosként is kapcsolatba került az alvilággal, először csak elkártyázta a pénzt, majd jött a kaszinózás.

    Egy ízben egy csapattárssal, Ivan Jaremcsukkal vezetés közben is kártyáztak, aminek az lett a vége, hogy felcsavarodtak egy fára, de óriási mázlival megúszták komoly sérülés nélkül.

    Az edzők tudtak Derkacs ügyeiről, meg is büntették érte rendszeresen, ő pedig az alkoholba fojtotta a bánatát.

    Ha ivott, teljesen kifordult magából. Pedig egyébként egy szerény, barátságos srác volt, aki nagyszerű focistának számított

    – mondta róla Matvejev.

    Visszavonulása után Derkacs alámerült a budapesti alvilágban, és szerencsejáték-függősége miatt újabb adósságokat halmozott fel. A magyar fővárosban igencsak erősnek számító ukrán maffia egy ideig elnézte, hogy tartozik, aztán kért tőle cserébe valamit: a kezébe nyomtak egy pisztolyt, hogy rendezzen le egy stricit, aki elfelejtett fizetni.

    A megbízatást ugyan elvégezte, a rendőrség azonban egy nappal később lekapcsolta őt az Atrium Hyatt szálló sörözőjében.

    „Derkacs és Andrij nevű, ismeretlen helyen tartózkodó társa alaposan gyanúsítható azzal, hogy szerdára virradó éjszaka a XX. kerületben a Nagysándor József utca 211. szám alatti bérelt lakásban egy 6,35-ös kaliberű pisztollyal lelőtték a bérlőt, G. János 33 éves budapesti lakost, élettársát N. F. Alekszejevna 25 éves orosz állampolgárt és a vendégként náluk tartózkodó Sz. S. Olga 21 éves orosz állampolgárt. A rablók ezután a lakásban kutattak, és 300 ezer forintot magukhoz vettek. A lakás bérlőjét hasba lőtték és egy ismeretlen tárggyal hasba szúrták, élettársát a bal lapockáján érte a lövés, a vendéget pedig szájüregen és csípőn lőtték. A sebesülteket a mentők életveszélyes állapotban szállították a csepeli kórházba” – állt az MTI hírében.
    Derkacs nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlet miatt 11 éves börtönbüntetést kapott, de 1995-ben változtatni próbált a helyzetén, a szökési kísérlet azonban gyorsan rövidre lett zárva, a versenysúlyát rég túllépő, 100 kilósra hízott rabot ugyanis a rendőrök lekapcsolták, társának viszont sikerült meglógnia.

    A szökési kísérlet miatt további öt évet varrtak a nyakába, ráadásul magánzárkába került. A napjait főleg gyúrással és tévézéssel töltötte, és tökéletesen megtanulta a magyar nyelvet, amivel általában megszenvednek a külföldiek.

    9 évet töltött magyar börtönben, majd Ukrajnában ült le további 2 és fél évet, végül a rá kirótt büntetésnél jóval korábban szabadult.

    „A börtönévek alatt sokan elfordultak tőlem, csak édesanyám tartott ki mellettem és a korábbi csapattársak közül Oleg Luzsnyij, valamint Ahrik Cvejba, akikkel Kijevben együtt laktunk” – mondta Derkacs, aki taxisofőrként kezdett új életet, családot alapított, majd egy barátja felkarolta, így az egyik ukrán klub, a Metaliszt Harkiv játékosmegfigyelője lett, ami pazar fizetéssel járt.

    A jó világ azonban véget ért, amikor a 2014-es ukrán forradalmat követő politikai és gazdasági krízis miatt Derkacs elvesztette az állását.

    Ekkor csúszott szét ismét az élete, bár a börtönben a dohányzásról és az alkoholról is leszokott, ismét a káros szenvedélyek rabja lett, ráadásul a kaszinózást is újrakezdte. A felesége fogta a két gyereket és lelépett, Derkacs pedig Ázsiában próbált érvényesülni, ahol építkezéseken dolgozott.

    Pénzt azonban alig látott, de amikor a malajziai ukrán nagykövetséghez fordult segítségért, sikerült részegen elmennie a meghallgatásra. Szeretett volna hazajutni Ukrajnába, de ehhez előbb ki kellett volna fizetnie a lejárt vízum miatti 2500 dolláros büntetést, ekkora összeg viszont nem állt a rendelkezésére.

    Manapság gyakorlatilag hajléktalanként tengeti a napjait Kuala Lumpurban, és a régi meccseiről tart élménybeszámolókat a helyi kocsmákban.

    Amikor még Ukrajnában élt, korábbi játékostársai többször is kölcsönadtak neki, de hamar belátták, hogy Derkacs nem fogja visszafizetni a pénzt. A korábban már említett Szalenko elmondta, Derkacs őt is hívta, előbb Kambodzsából, majd Malajziából.

    Pénzt kért. Lefagytam, amikor elárulta, hogy hol van, felajánlottam neki a segítségem, hogy térjen haza, de visszautasította. Tisztában vagyok vele, hogy ismét kaszinózik, úgyhogy nem véletlen, hogy Ázsiában kötött ki, mert arrafelé virágzik az illegális szerencsejáték.

    Korábbi főnöke, Jurij Hisztoforov az alkoholizmusát tartja Derkacs minden problémája forrásának, ennek ellenére nem érti, hogy mehetett tönkre ismét az élete.

    Hogy tagja lett volna az ukrán maffiának? Nem, ez nem igaz. Azért is mondom, mert többször voltam bent nála a börtönben. Hagyta, hogy egy ember bepalizza és vakon követte őt sajnos, ez okozta a vesztét.


    https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2019/02/17/borisz-derkacs-dinamo-kijev-nyiregyhaza-ukran-maffia-borton-bergyilkos/