magyarfutball.hu

2013.06.07 Fülöp Mártont megműtötték, visszatérésre készül

Rosszindulatú daganatot találtak a válogatott kapus karjában, a biztos gyógyulás miatt hosszú kezelés vár rá.

Szerdai műtétje után felkészült a várhatóan ősz végéig elhúzódó kezelésre a 24-szeres válogatott kapus, Fülöp Márton, aki nagyszerűen védte végig az idényt a görög bajnokságban, ám a következő időszakban a pályán kívül küzd majd: a teljes gyógyulásért. A tavaszi műtétjét követő szövettani vizsgálat során ugyanis daganatos sejteket találtak a karjában. A betegségre még időben derült fény, az újabb, sikeres szerdai műtét utáni kezeléssel elejét szeretnék venni mindenfajta további aggodalomnak. A korábban csaknem félszáz Premier League-meccsen védő, a Manchester Citynél is megfordult harmincéves sportoló mostantól minden erejével a gyógyulásra koncentrál, hazaköltözik Budapestre és a média munkatársai, valamint a szurkolók megértését kéri, amiért hónapokra eltűnik majd a szemük elől.

Fülöp Márton, akit 21 évesen, a magyar utánpótlás-válogatottban nyújtott játéka alapján szerződtetett a világhírű Tottenham Hotspur, nyolcévnyi angliai légióskodás után szerződött Görögországba, ahol az Aszterasz Tripolisz kapusaként közmegelégedésre, nagyszerűen és felszabadultan védett az egész idényben. Teljesítményét jószerével még a február óta jelentkező, az áprilisi műtétjéhez vezető alkarproblémái is csak néhány, emiatt kihagyott meccs erejéig hátráltatták, mert az operáció után visszatért a kapuba és újra remekül védett a május 11-én játszott görög kupadöntőn (hosszabbítás után 3–1-re nyert az Olympiakosz Pireusz) és az azt követő öt bajnoki mérkőzésen.


„Februárban egy edzésen szúró fájdalmat éreztem a karomban, amely bevérzett és érezni lehetett, hogy valami húzza a középső ujjamat mozgató ínt, nem tudtam kinyújtani az ujjamat – elevenítette fel az elmúlt hónapok történetét a FourFourTwo-nak nyilatkozva Fülöp Márton. – A konzervatív kezelés nem vezetett eredményre, s ekkor kerestem fel Tóth Ferenc doktor urat, az ország legjobb kézspecialistáját, aki felismerte, hogy a karomat azonnal meg kell műteni. Azóta hosszú heg látható a karomon, viszont a kezem teljesen rendbejött, nincsenek panaszaim, újra tudtam védeni.”


Csakhogy néhány nappal ezelőtt megérkezett a szövettani vizsgálat eredménye, és kiderült, hogy rosszindulatú sejteket találtak a kapus karjából kioperált izomszövetben. Az orvosok ezért újabb vizsgálatokat és még egy műtétet rendeltek el. A kapus és családja nagy megkönnyebbülésére kiderült, hogy az effajta daganatok esetében kockázatos tüdőáttétnek nyoma sincs, s az újabb operációra és az azt követő kezelésekre is csak azért van szükség, hogy minden további veszélyforrást kizárjanak.


„A szerződésem Görögországban lejárt és a jól sikerült idény után remek lehetőségeim lennének a továbblépésre, ám egyelőre nem tudok ezzel törődni, és egy csapat vezetőit sem szeretném olyan helyzetbe hozni, hogy az én problémámmal kelljen foglalkozniuk. Abban viszont nagyon bízom, hogy néhány hónap után fizikailag és lelkileg is készen állok majd arra, hogy újult lendülettel folytassam a futballt. Mi több, a kezelések között edzeni is szeretnék, mert az orvosok ezt nem tiltják, sőt kifejezetten ajánlják.”


Fülöp Márton családi körben és kedvenc városában, Budapesten készül a visszatérésre. Mint ismert, édesapja, egyben menedzsere, Fülöp Ferenc maga is élvonalbeli labdarúgó, később egy évtizedig az MTK klubigazgatója volt, édesanyja, Fülöpné Benjamin Gabriella pedig élvonalbeli kosárlabdázóként sportolt, ugyancsak az MTK színeiben.


A 24-szeres magyar válogatott Fülöp Márton 2004-ben, Lothar Matthäus kapitánysága idején mutatkozott be a válogatottban, s később Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman és Egervári Sándor is beválogatta. A BVSC-ben kezdett focizni, 12 éves korától az MTK-ban játszott, amely juniorként kölcsönadta őt fiókcsapatainak, a BKV Előrének, majd a Bodajk FC-nek, s U21-es válogatottként szerződtette a Tottenham Hotspur. Itt az angol válogatott kapus Paul Robinson mögött legfeljebb a kispadon jutott neki hely, de később csaknem ötven alkalommal szerepelt a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben, a Sunderland, a Manchester City és a West Bromwich Albion színeiben. Rövidebb ideig vagy kölcsönben megfordult egy sor további angol, többnyire Championship-klubban, a Chesterfield, a Leicester, a Stoke City és az Ipswich Town kapuját is védte. A most befejeződött idényben a görög Aszterasz Tripolisz játékosa volt, májusban töltötte be a 30. évét.

Fülöp Márton tisztelői, barátai és rajongói Facebook-oldalt hoztak létre „Gyógyulj meg, Fülöp Marci!” címmel. „Nagyon hálás vagyok minden üzenetért, jókívánságért és rengeteget segít ebben az időszakban, ha sokan szurkolnak nekem. A Facebook-oldalt követni fogom, időnként igyekszem majd a velem kapcsolatos legfontosabb híreket is közzétenni, de arra kérek mindenkit, a média munkatársait is beleértve, hogy tartsák tiszteletben, most kizárólag a gyógyulásra szeretnék koncentrálni, így a most következő hónapokban képtelen vagyok a rendelkezésükre állni. Úgy érzem, a lényeget ebben az interjúban elmondtam, nem akartam titkolózni, mert tartozom annyival a közönségnek és a pályafutásomat nyomon követőknek, hogy őszinte legyek hozzájuk. Nyilvánosságra hoztam hát a betegségem, az operációm hírét, és ígérem, nemsokára közzéteszem a teljes gyógyulásom tényét is!”


Akik ismerik Fülöp Márton sportolói erényeit és pozitív hozzáállását, ugyancsak biztosak abban, hogy védi még a magyar válogatott kapuját a még mindig fiatal, nagyszerű kapus.


Szöllősi György