magyarfutball.hu

2008.09.23 Elhunyt Illovszky Rudolf!

A 86 évet élt szakembert, aki két időszakban is irányította a nemzeti együttest, pénteken szállították a budapesti Szent Imre Kórházba, ahol tüdőgyulladással az intenzív osztályon kezelték.

Illovszky háromszor játszott a válogatottban, s még aktív futballistaként kezdett el edzősködni a Vasas serdülő csapatánál. Játékosként is az angyalföldi klubot erősítette, 270 bajnoki mérkőzésen 87 gólt szerzett.

Kétszer volt szövetségi kapitány – 1966 és 68 valamint 1971 és 74 között –, s az ő irányításával lett ezüstérmes a válogatott az 1972-es müncheni olimpián, illetve negyedik ugyanebben az évben a belgiumi Eb-n.

Az angyalföldiekkel edzőként kétszer nyert Közép-európai Kupát, négyszer pedig magyar bajnokságot. Érdemei elismeréseként 2002 óta az ő nevét viseli a Vasas Fáy utcai stadionja.

Illovszky Rudolfot az angyalföldi klub, a XIII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

"Éppen ma érkeztem haza külföldről, s ahogy beléptem a lakásba értesítettek arról, hogy mi történt a "kisöreggel". Holnap akartam bemenni hozzá a kórházba... – mondta az MTI-nek Mészöly Kálmán, aki a Vasasban és a válogatottban is játékosa volt a legendás trénernek.

A korábbi kiváló válogatott védő, majd a nemzeti csapatot háromszor irányító szakember 50 éve állt szoros kapcsolatban Illovszky Rudolffal.

"Már három éve súlyos egészségügyi problémái voltak, elsősorban a lábával, most pedig jött a tüdőgyulladás. Tudtam, hogy nagy a baj, de bíztam bene, hogy a hatalmas akaratereje segít. Elmondhatatlanul sajnálom, 1958 óta ismerem, rengeteg a közös emlék, nehéz bármit is mondani..." – nyilatkozta elcsukló hangon a Szőke Szikla.

RUDI BÁCSI KIVÁNSÁGA
Illovszky Rudolf halálával pótolhatatlan értékét veszítette el a Vasas - jelentette ki Markovits László, a piros-kék klub ügyvezető elnöke az után, hogy kedd hajnalban elhunyt a labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Vasas egykori kiváló játékosa és edzője.

"Elsőként engem értesített a család, s ez nemcsak a klubelnöknek szólt, hanem annak, hogy Rudi bácsival rendkívül bensőséges volt a viszonyunk, majdhogynem apámként szerettem őt” - mondta az MTI-nek Markovits László.

„Tisztességes, egyenes, szorgalmas ember volt, még egy ilyen nem lesz a Vasas életében, ez egészen bizonyos. Szó szerint élt-halt a Vasasért, nem véletlenül neveztük el róla még életében a Fáy utcai stadiont, hiszen mindent, de mindent megtett szeretett klubjáért, azért, hogy sikeresek legyünk. Mindennél többet elmond, hogy a nekem írt búcsúlevelében, afféle végrendeletben azt kérte: Vasas-mezben szeretné eltemettetni magát."

GYERTYAGYÚJTÁS
A Vasas-szurkolók ma este nyolc órától gyertyagyújtással emlékeznek a hajnalban elhunyt Illovszky Rudolfra, aki játékosként és edzőként is hosszú évtizedekig szolgálta az angyalföldi klubot. A megemlékezésre a Fáy utcai Illovszky Rudolf Stadionban kerül majd sor, a drukkerek az eredményjelző alatt emlékeznek a legendás szakemberre. A Vasas labdarúgó-szakosztályának honlapja szerint más csapatok szurkolói csoportjai közül is többen is jelezték, hogy szeretnének részt venni a gyertyagyújtáson.