magyarfutball.hu

2014.06.17 Dombi Tibor játékos-edző lesz

Bernáth Csaba úgy döntött, hogy felhagy az aktív futballal, míg a DVSC másik legendája, Dombi Tibor pályaedző lesz a második csapatnál, de emellett játszik az NB III-ban, és az első keretnél is számításba veszik. Előfordulhat tehát, hogy Ligakupa és Magyar Kupa-meccseken láthatjuk még.

Bernáth Csaba a DVSC-ben nevelkedett, 1996. október 15-én a BVSC elleni hazai 1-4 alkalmával mutatkozott be a legjobbak között, de a mérkőzést követően sokak bánatára Garamvölgyi Lajos beadta felmondását. Ezek után kisebb-nagyobb szerepeket kapott Dunai Antaltól, majd kettős igazolással az 1998-as esztendőt Hajdúszoboszlón töltötte. A másodosztályban végigjátszott egy év pozitívan hatott a teljesítményére. Önbizalommal feltöltődve került vissza a DVSC-hez, ahol akkor ismét „Gara” ült a padon. Ő ismerte a képességeit és egyre több lehetőséget adott az akkor húszesztendős Bernáthnak. Tavasszal több bajnokin is szerepet kapott és az első MK-győzelemben is részt vállalt, bár a döntőn nem szerepelt.

2003-ban fél évig volt a belga Royal Antwerp labdarúgója, majd visszatért Debrecenbe. Évekig viselte a csapatkapitányi karszalagot.

- Napokban hoztam egy olyan döntést, hogy visszavonulok - mondta meghatódva Bernáth Csaba a mai sajtótájékoztatón. – Mi játékosok tudjuk, hogy eljön egyszer ez az idő, mégis nagyon nehéz döntés. Úgy éreztem, most van itt az ideje. Elértem mindent a DVSC-vel, bajnok és kupagyőztes lettem, nemzetközi kupákban játszottam, az új stadionban pályára léphettem. Nem éreztem, hogy újabb felkészüléssel, erős kerettel a bajnokcsapat meghatározó tagja tudnék lenni. Nem szakadok el a sporttól teljesen, de milyen formában dolgozom majd benne, az a jövő kérdése. Azt gondolom, fogunk még találkozni.

A védő összesen 301 bajnoki mérkőzést játszott a DVSC színeiben, ezzel harmadik a klub szereplési örökrangsorában. Hét aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert a Lokival, emellett hatszoros Magyar Kupa-győztesnek mondhatja magát.

Július 5-én, a Lyon elleni edzőmeccsen még pályára lép, az lesz a búcsúmérkőzése.

- Amennyiben Bernáth Csaba érez magában annyit, hogy a DVSC-n belül a labdarúgásban dolgozzon, ehhez minden segítséget megadunk – mondta Szima Gábor, a DVSC elnöke.

Ami Dombi Tibort illeti, a népszerű „Kicsi” hihetetlen sebességgel lett a lokisták egyik kedvence, pontosan olyan gyorsan, amint ahogy faképnél hagyja az őt lefogni igyekvő védőket.

Tízévesen kötött ki végleg a labdarúgás mellett, akkor igazolta le a Bocskai. Nyolcadikos korában bejárt a DSI-be, ahol Sidó Csaba igyekezett tökéletesíteni a játékos technikai tudását. Tizenhét éves volt, amikor szerződtette a DVSC. Két esztendőt húzott le a második ligában, aztán 1993-ban Garamvölgyi Lajos vezetésével feljutottak a piros-fehérek az elitbe. Tagja volt az 1999-ben Magyar Kupát nyert csapatnak, majd még abban az évben Frankfurtba igazolt. Egy év múlva visszatért pár hónapra Debrecenbe, majd a holland Utrecht csapatához vezetett az útja, de 2002 őszén ismét a cívisvárosban rúgta a bőrt, azóta sem hagyta el a DVSC-t, amelynek színeiben 437 NB I-es meccset játszott, ezzel abszolút csúcstartó a Lokiban. Hét bajnoki és öt Magyar Kupa-arany birtokosa.

Az olimpiai válogatott tagjaként ott volt 1996-ban az atlantai játékokon. Később 35-ször hívták meg a felnőtt keretbe.

- Nem készültem a visszavonulásra. Jött a lehetőség, hogy én lehetek a második csapat pályaedzője. Jólesett, hogy erre megkértek - fogalmazott Dombi Tibor. – Tudják a vezetők, a futball az életem, ezért hálás vagyok nekik, hogy megtalálták számomra a legmegfelelőbb megoldást.

Szima Gábor elmondta, Dombi Tibor meghálálta a törődést és azt, hogy a klub gondoskodjon róla.