magyarfutball.hu

2002.12.10 Détári Lajos Vietnámban lesz edző!

Az edzősködésbe is belekóstolt népszerű "Döme" a kispesti kispadról való távozása óta keveset hallat magáról, a napokban pedig csendesen bepakolt és elindult Vietnamba, ahol a fővárosi, Hanoi ABC nevű együttes edzője lesz. A hajdani klasszis azonban nem rendezkedik be hosszabb időre, mivel eleve csak három hónapos szerződést írt alá.

- Sokat gondolkodott a vietnami ajánlat elfogadásán?
- Nem igazán, hiszen három hónapot simán ki lehet bírni bárhol, ezért rövid időn belül alá is írtam a szerződést. Ráadásul voltam kinn Hanoiban, s bátran mondhatom, jó körülmények várnak ránk.

- A többes szám azt jelenti, hogy visz magával magyar játékosokat is?
- Ez nem is lehetett kétséges, jeleztem is a vietnami klub vezetőinek, hogy mindenképpen szeretném, ha a csapatunkban minél több magyar futballista lenne. Ők ezt elfogadták, így ha semmi gátló körülmény nem jön közbe, velem tart Lázár Mátyás, Bodor György, Téger István, továbbá terveim szerint a siófoki Almir Filipovic is. A korábbi fehérvári, majd soproni center, Takács Lajos pedig már régóta Vietnamban futballozik, azaz utóbbi már ott vár ránk.

- Nem poénkodtak vagy értetlenkedtek néhányan, hogy ebbe a távoli országba szerződött?
- Eleinte sokan azt hitték, csak viccelek, pedig a futballban nem ismerek tréfát. Biztos vagyok abban, hogy Vietnamban is komoly elisemrést szerzünk a magyar labdarúgásnak.

- Feltételezem, azért a kalandvágy mellett a pénz is szerepet játszott a döntésében.
- Megnyugtatom, természetesen az is komoly érv volt a szerződés aláírása mellett. Akárcsak az, hogy néhány magyar futballista is kereshet egy kis pénzt, elvégre nekik is fontos a pályafutásuk utáni egzisztenciális alap megteremtése.

- Nagyon bántja, hogy edzőként a honi élvonalból nem keresték?
- Dehogy bánt. Ismerem én a magyar futball belső törvényeit, és hiszem, leszek én még edző az NB I-ben. A Kispest meccseire rendszeresen kijártam, ám mielőtt bárki azt hinné, hogy Szurgent Lajos helyére törtem, az csalódhat, mert a mai napig remek barátságban vagyunk és hetente találkozunk a pályán kívül. Így aztán azt sem tartom lehetetlennek, hogy egyszer majd együtt vezetjük a Kispest szakmai munkáját. Persze, csak ha visszajöttem Vietnamból, reményeim szerint nem csupán strandpapuccsal, hanem szép élményekkel is gazdagodva.