magyarfutball.hu

2003.04.24 Détári Lajos lett a Szombathelyi Haladás vezetőedzője!

Hátrányuk hét pont a második helyezett Bükkel szemben. Hogy a szombathelyiek reményei valóra válnak-e, az majd csak később derül ki, ám az már biztos, hogy a hátralévő mérkőzéseket nem Glázer Róbert irányításával vívják meg. Történt ugyanis, hogy csütörtök délelőtt, a kecskeméti bajnoki vereség másnapján a szakember és a klubtulajdonos, Bíró Péter közös megegyezéssel szerződést bontott. Pénteken már az újonnan kinevezett tréner, Détári Lajos tartja az edzést; segítőtársa Gujdár Sándor pályaedző lesz, a kapusedző viszont marad Hegedűs Péter.

"A bajnokság előtt hosszútávú megállapodást kötöttem a szombathelyiekkel, és nem titok, a feljutást tűztük ki célul – mondta Glázer Róbert. – A szerződés aláírásakor úgy éreztem, életem legnehezebb edzői feladatát vállaltam, mégpedig azért, mert a kiesés miatt egy hitehagyott csapatot kellett átvennem. Meglehetősen döcögősen indult az ősz, ám végül sikerült a harmadik helyen végeznünk, mindössze kétpontnyira a feljutó helytől. Igen ám, csakhogy a télen a Demecser visszalépett, a Vasast kizárták, és mi elveszítettünk hat pontot… Szerdán tizenegy veretlenül megvívott bajnoki találkozó után kaptunk ki ismét, ám az is igaz, hogy a legutóbbi négy bajnoki meccsünk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Már a kecskeméti összecsapás előtt megbeszéltem a tulajdonossal, ha számunkra kedvezőtlen eredmény születik, akkor jöjjön egy olyan szakember, aki esetleg fel tudja rázni a futballistákat. Bíró Péterben egy korrekt, szavahihető embert ismertem meg, aki él-hal a futballért, és nem keveset áldoz rá. Remélem, a csapat képes lesz kiharcolni a feljutást. Én egyelőre pihenek, és folytatom a pro-licences tanfolyamot.”
Ami az utódot, Détári Lajost illeti, legutóbb Vietnamban dolgozott, de szerződése lejártával, márciusban hazatért. "Dömével” kapcsolatban jegyezzük meg, csütörtökön töltötte be a 40. születésnapját. Ám ünneplésre, dínom-dánomra nem sok ideje maradt, hiszen pénteken már munkára jelentkezik új csapatánál. Mintha az élet ismételné önmagát: a Glázer–Détári csere korábban már Kispesten is megtörtént. Akkor Détári ígéretéhez híven benttartotta az első osztályban a Honvédot. Most más a feladat, más a cél: a Haladást kellene az első osztályig röpítenie.
"Megtisztelő és izgalmas feladat a nagy múltú Szombathelynél edzősködni, éppen ezért nem is gondolkodtam túl sokat, amikor Bíró Péter megkeresett – mondta Détári Lajos. – A keretet ismerem, a játékosok közül nem eggyel korábban már dolgoztam együtt. Tíz forduló van hátra, és nem is lehet más a célunk, mint hogy a maximumot hozzuk ki a csapatból. Nem mondták ki a vezetők, hogy muszáj feljutnunk, de én mindig a legtöbbre törekedtem, és most is bízom céljaink elérésében. Kinevezésem előtt egyébként beszéltem Glázer Robival, aki jó barátom, és tisztáztunk mindent. Pénteken már edzést tartok, hiszen a hét végén a BKV Előrét fogadjuk. Szombathelyre költözöm, lakásom egyelőre nincs, még meg kell ismernem a várost. Honvéd-játékos koromból mindenesetre rengeteg szép emlékem van Szombathelyről.”