magyarfutball.hu

2006.10.19 Már nem Csertői Aurél az edző Fehérváron!

A fehérvári klub hivatalos honlapján, a fehervarfc.hu internetes oldalon olvasható, hogy Gál László és Csertői Aurél, az FC Fehérvár NB1-es csapatának ügyvezetője és vezetőedzője közös megegyezéssel bontott szerződést. Az ügyvezetés és a volt vezetőedző nem értett egyet a csapatot illető szakmai elképzelésekkel. A fehérvári a hatodik edzőváltás a 2006-2007-s bajnokságban. Ezt megelőzően Debrecenben - Supka Attila helyett Miroslav Beranek -, Rákospalotán - Urbán Flórián helyett Aczél Zoltán -, a Honvédnál - Aldo Dolcetti helyett Supka Attila – és Sopronban kétszer - Selymes Tibor helyett Roberto Landi, majd utóbbi előbbi váltotta – gondolták úgy, eljött az ideje a trénercserének

A címvédő piros-kékek szerdán hosszabbítás után 5-4-re kikaptak a másodosztályú Gyirmót vendégeként, így nagy meglepetésre nem jutottak a legjobb 16 közé. A bajnokságban kilenc forduló után a hetedik helyen áll az FC Fehérvár.

A Vasas ellen májusban az Üllői úton még Magyar-kupa győzelmet ünnepelhetett a Csertői irányította Fehérvár, de a nyár nem telt felhőtlenül a Sóstói-stadionban. Például anyagi lehetőségek hiányában elmaradtak a kívánt erősítések.

Aztán egymásnak ellentmondóan nyilatkozott a tréner és a klubvezetés a közös folytatást illetően – meghosszabbítja-e élő(!?) szerződését vagy távozik -, de végül minden maradt a régiben.

Illetve ez nem igaz, hiszen a bajnokságot két vereséggel kezdték és a védelem sem tűnt már olyan sebezhetetlennek, mint korábban. Párosult mindehhez a kazah Kajrat Alamati ellen kiszenvedett – idegenben lőtt góllal döntött a javukra – továbbjutás az UEFA-kupa selejtezőjében, hogy a következő körben a svájci Grasshoppers már megálljt parancsoljon nekik.


A tréner és a klubvezetés közötti viszonyt nem javította, hogy nyáron a tulajdonosváltás kapcsán felmerült annak a lehetősége: az a cég is szerepet kér és kap a fehérvári klub életében, amelyben Csertőinek is érdekeltsége, tulajdonrésze van. A középhátvéd és csapatkapitány Kuttor Attilával egyetemben.

Csertői edzőként a Győr kispadján mutatkozott be a honi élvonalban: a 2002-2003-s szezonban 15 találkozón dirigálhatta a Rába-parti zöld-fehéreket.

Ezt követően Siófokra igazolt, ahol a roppant nehéz gazdasági helyzetben lévő Balaton FC-nél tett szinte csodát azzal, hogy jóval erőn felül teljesítve bármely csapatra veszélyesek voltak.

A Balaton-partján 32 találkozón ülhetett a kispadon, meglepetésre bekerültek a felsőházi rájátszásba, ahol végül a negyedik helyen zártak: hat ponttal maradtak el a bronzérmes, rákövetkező évben bajnok Debrecentől.

Csertői edzőként igencsak felértékelődött és az ellehetetlenülő, illetve Miskolcra költöző együttesét elhagyva elfogadta a fehérváriak invitálását.

Nyolcadik helyezetett csapathoz érkezett és bár markáns együttes formálódott a kezei között Székesfehérváron is, ismét szembe kellett nézni a klub gazdasági nehézségeivel. A szezon végén a nyolcadik helyen zártak, de belátható, mindössze négypontos távolságban voltak a hatodik ZTE-től úgy, hogy szezon közben három pontot levontak tőlük. Ezzel valójában a Sopront megelőzve a hetedik helyen végeztek volna.

A 2005-2006-s bajnokságban az egyik meglepetést szolgáltatták bronzérmükkel: masszív és magabiztos védekezésük több csapatot is megoldhatatlan feladat elé állított, már ami a góllövést és a pontszerzést illeti.

Bajnoki bronzérmük értékét növeli, hogy a nyolcvanas évek, immár klasszikusnak számító, Kovács Ferenc által dirigált, UEFA-kupa döntőjébe jutó fehérvári együttes is csak bronzéremig jutott, igaz ők kétszer is.