magyarfutball.hu

2003.01.16 Csertői Aurél lett a Győr vezetőedzője!

A szakmai igazgató–vezetôedzô kettôs hatalomgyakorlásának Gyôrött még nincs jelentôs múltja. Elsô ízben 1997 nyarán alakult ki ez a modell, amikor a Bicskei Bertalan, Reszeli Soós István kettôs irányította az ETO szakmai munkáját. Bicskei Bertalannak szövetségi kapitánnyá történt kinevezése miatt ez az amúgy igencsak sikeres felállás kilenc hónap után felbomlott. Érkezett Garami József, aki elôbb Reszeli Soós Istvánnal tizenöt, majd a szakvezetô távozását követôen Gergely Károllyal négy hónapon át dolgozott Gyôrött. Miután az ETO akkori vezetôsége Gergely Károly szerzôdését felbontotta, Garami József vette át a vezetôedzôi munkát, míg a szakmai igazgatói posztot ez év január harmadikáig nem töltötték be. Idén a Varga Zoltán–Tamási Zsolt kettôs irányította a szakmai munkát, ám ez a felállás mindössze tíz napig tartott. Január tizenhatodikától a Varga Zoltán–Csertôi Aurél páros irányít az ETO-nál – remélhetôleg ez a felállás nem lesz tiszavirág-életű…
Csertôi Aurél az elmúlt tíz év tizedik gyôri vezetôedzôje. Nézzük a névsort 1993 óta sorrendben: Verebes József, Gyôrfi László, Haász Sándor, Keglovich László, Reszeli Soós István, Gergely Károly, Garami József, Varga Zoltán, Tamási Zsolt, és most ugyebár Csertôi Aurél.
Ami érdekesség: a csütörtökön kinevezett szakvezetô néhány nappal ezelôtt még gondosan csomagolt, arra készült, hogy az ôszi elsôséget szerzô U19-es korosztályú csapatával egy nemzetközi tornára Dubaiba utazzon, de akkor érkezett hozzá a hír, hogy kinevezték a csapat pályaedzôjévé, alig három nappal késôbb ô volt a vezetôedzô. Ez a gyors karrier minden bizonnyal egyfajta rekord is…
– Csak nem gondolta meg magát? – kérdeztük a szakembertől.
– Szó sincs erről – felelte Tamási Zsolt. – Nem vagyok kapkodós ember, mindent alaposan meggondolok, mielőtt döntök. Most is ez történt, azaz az elhatározásom megváltoztathatatlan. Azért jöttem ki a stadionba, hogy a felszereléseket visszaszolgáltassam, és az érvényben lévő szerződésemet felbontsam, és az ezzel kapcsolatos egyéb ügyeket elrendezzem. Sajnos a klubtulajdonos még nincs itt, mivel nekem el kell utaznom, így az ügyem adminisztrációs és pénzügyi rendezése későbbre marad.
– Elárulhatná a végre lemondásának igazi okát.
– Nem tudok újdonságot mondani. A véleményem változatlanul az, hogy egy olyan modell, ahol a szakmai munkáért felelős vezetőedző fölött még egy szakmai vezető dolgozik, nem lehet működőképes. Nekem merőben más a véleményem a mai magyar futballról. Olyan szakmai véleménykülönbség van köztem és Varga Zoltán között, amelyet már most, a felkészülési munka kezdetén sem tudtunk egyeztetni.
– Hogyan tovább?
– Jelenleg még végzem a pro-licences tanfolyamot, és várom a lehetőséget hogy ismét dolgozhassak a magyar labdarúgásban.

Tarsoly Csaba, a klubtulajdonos, a Quaestor elnök vezérigazgatója Tamási Zsolt lemondását követően csütörtökön délben Győrbe érkezett. Előbb megnézte a csapat edzését, majd – miután konzultált Varga Zoltán szakmai igazgatóval – tárgyalt Csertői Auréllal. Az egyezség gyorsan létrejött: a klubtulajdonos az egykori tizenegyszeres válogatott labdarúgót – aki két napig pályaedzőként dolgozott – bízta meg a vezetőedzői feladatok ellátásával, és a szerződést a napokban írják alá.
– Csertői Aurélt én javasoltam vezetőedzőnek, és a tulajdonos ezt elfogadta – mondta Varga Zoltán szakmai igazgató. – Megállapodtunk abban, hogy ugyanolyan munkamegosztásban végezzük feladatainkat az új vezetőedzővel, mint Tamási Zsolttal. Csertői Aurél ezt tudomásul vette, és biztos vagyok abban, hogy az együttműködésünk zökkenőmentes lesz.

Névjegy

CSERTÔI AURÉL
Született: 1965. szeptember 25., Gyôr
Klubjai játékosként: Rába ETO, Gyôri Dózsa, Haladás VSE, Rába ETO, MTK, Kispest-Honvéd, Pápa, Abda
Klubjai edzôként: Pápa (NB I B, 2001–2002), ETO FC (U19-es csapat, pályaedzô, vezetôedzô 2003–)
Válogatottság/gólok száma: 11/1
Az új edző neve jól cseng a magyar labdarúgásban. Csertői Aurél győri születésű, Győrött kezdte el a pályafutását, és családjával jelenleg is Győr közvetlen szomszédságában fekvő Abdán lakik.
– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy egyesületem vezetőedzője lehetek – mondta az új vezetőedző. – Véleményem szerint Varga Zoltán szakmai igazgatóval ki lehet alakítani egy olyan közös koncepciót, amely előbbre viszi a munkát, és a csapat érdekeit szolgálja. Megbeszéltük a feladatokat, a hatásköröket, és ennek szellemében láttunk munkához.
– Milyen elhatározással kezdi a győri edzősködését?
– Nagyon jól ismerem a jelenlegi játékosokat, hiszen mint az ifjúsági csapat edzője, itt éltem közöttük, naponta találkoztam velük. Jól ismerem tehát a képességeiket, és véleményem szerint ez a csapat alkalmas arra, hogy ott legyen az első hat gárda között.
– Az ön kinevezése után kikből áll majd a szakmai stáb?
– Varga Zoltánnal úgy döntöttünk, hogy Ulbert Tibor kapusedző mellett Szabó Ottó lesz az első számú pályaedző, míg a második számú segítőt – aki egyben a juniorcsapat munkáját is irányítja majd – a közeljövőben nevezzük meg.
Ami hír még Győrből: megkezdték a tárgyalásokat a jugoszláv származású, Ausztriából érkezett, 24 éves bal oldali középpályással, Nebojsza Vukoszavljevicscsel. A szabadlistára tett Lakos Pál kijelentette, hogy bár megkeresték, ő nem akar a Kispest-Honvédhoz igazolni.