magyarfutball.hu

2006.01.25 Böőr Zoltán Leedsben edz

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt Ken Bates besétált az Elland Road kapuján, ami szimbolikusan és valóságosan is annyit jelentett: a Chelsea-t Roman Abramovics érkezése előtt 22 évig elnöklő pénzember visszatér az angol labdarúgás vérkeringésébe. Ken Batest a közép-angliai iparvárosban nagyobb tisztelet övez, mint anno Eric Cantonát, márpedig az extravagáns, karrierjét a Manchaster Unitedben kiteljesítő franciával bajnokságot nyert – az eddigi utolsót, 1992-ben – a Leeds United.

A múltidézés esetünkben Böőr Zoltán, a DVSC-től a tavaly nyáron a török újonc Vestel Manisasporhoz szerződő középpályás miatt időszerű. Ki tudja, hol lennének a yorkshire-iek, ha "Bates apó" tavaly januárban be nem kopogtat a maga 10 millió fontjával a gazdaságilag szétzüllesztett klub ajtaján, s 73 évesen nem veszi fejébe, hogy gatyába rázza az angol futball egyik ékköveként számon tartott egyletet. Így az sem tekinthető biztosnak, hogy a 21-szeres magyar válogatott futballista akkor is az Elland Roadon landolna, ha manapság nem a Batesszel beköszöntő konszolidáció reményteljes napjait élné a United.

A 2001-ben még a Valenciával szemben BL-elődöntőt játszó alakulat 2004-ben 100 millió fontos adósságtól terhelten szállt alá a második vonalba, igaz, addigra eladta szinte valamennyi piacképes labdarúgóját, s bár továbbra is milliós tartozás görnyeszti, a "fehérek" lassan talán talpra állnak. Első lépésként a Premiershipbe kellene visszakapaszkodnia Kevin Blackwell menedzser gárdájának, s erre az idén látszik is némi esély, ugyanis a Leeds a Championship harmadik – nem automatikus feljutást, de osztályozót jelentő – helyén áll, tucatnyi ponttal leszakadva a Sheffield Unitedtől.

A futballista menedzserétől, Filipovics Vladantól származó információ szerint ehhez az együtteshez utazott el kedd délután Böőr Zoltán, aki szerdán és csütörtökön orvosi vizsgálatra, illetve két edzésre hivatalos a klub főhadiszállásán. A jövő kedden az Ipswichcsel mérkőző Leeds, a jobb oldalra, szűkebben a középpályára keres embert, s a poszt egyik várományosa a Manisaspornál december óta mellőzött 28 éves magyar játékos. Az angolok "felvételről", azaz kazettán már látták a futballistát, akit – ha a teljesítménye meggyőzi Kevin Blackwellt – első ütemben fél évre kölcsönvenne a törököktől az United.