magyarfutball.hu

1942.04.11 Elhunyt Harsády József!

forrás: Sporthírlap
Halálozási hír: "Harsády József nyugalmazott postaellenör 64 éves korában elhúnyt. Szombat délután 3 órakor temetik a Farkasréti-temető halottasházából, a református egyház szertartása szerint."

Bizonyára sokan elsiklanak e kis hír mellett, a labdarúgás nagy családjából azonban egész biztosan sok öreg fiúnak lesz könnyes a szeme, amikor olvassa. A magyar labdarúgás régi gárdája szomorú szívvel gyászolja Harsády Jóskát, a legrégibb magyar labdarúgók egyikét. A régieknek fölösleges volna elmondani, kis is volt Harsády, csak fiatalok kedvéért elevenítjük fel emlékét. Harsády azóta állt a labdarúgás szolgálatában, amióta Magyarországon futballoznak. A BTC labdarúgója volt, de futott is a BTC 4x400-as váltójában, emellett kerékpározott, tornázott és más sportágakat is űzött. 1901-ig volt játékos és vermenyző. Ekkor egy szerencsétlen csonthártyagyulladás miatt abba kellett hagynia a sportolást. Alighogy felgyógyult, a játékvezetői sípot vette a kezébe és mIntegy hat éven át egyike volt legjobb játékvezetőinknek. Későbbb bekapcolódott a labdarugószövetség életébe és hossza éveken át itt is értékes munkát végzett.

A BTC-ben jobbhátvédet játszott, de ha Manno Miltiades nem játszhatott, akkor ő volt a BTC középcsatára, Manno mellett többek között Bádonyi ( kapus) Ordódy, Lucius, Hajós, Buda és Róka játszott az akkori BTC-ben. Harsády tagja volt annak a BTC-csapatnak, amely az 1900-as években a bécsi Cricketterekkel nagy harcot vívott a „Challenge-kupáért", Ennek döntőjében a legjobb magyar és osztrák csapat csapott össze. A legjobb magyar csapat akkor a BTC volt. Lucius volt a hátvédtársa. Lucius már 1927-ben elhúnyt.

Most hát újra „együtt van" a régi híres Harsády—Luciuss hátvédpár...
Harsády Jóska! Isten veled!

kép