magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Diósgyőri MÁVAG SC 6 : 2 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: fgymat
  2015.01.29, 21:30
  1942. május 14. Ganz TE- Újpest FC 1:4 (0:2)
  MK nyolcaddöntő, Simor utca, 1.000 néző V:Závori
  Újpest: Sziklai-Balogh II.,Bíró-Balogh I.,Mészáros,Kármán-Ádám,Somlai,Szusza,
  Zsengellér,Kalocsay dr.
  Gólszerző: Szusza (2),Ádám,Zsengellér.

  Ujpest csapata gyenge játékkal is könnyen nyerte a mérkőzést. A Ganz csapata lelkesen küzdött, de a csatársora gólképtelennek bizonyult. A mérkőzés szünetében a 102. számú Ganz cserkészcsapat fúvós zenekara indulókkal szórakoztatta a közönséget.
  Ganz kezdés után a 2. percben sarokrúgásból Zsengellér szerezte meg a mérkőzés első gólját. 0:1. Ezután több támadást vezetett a Ganz, a kapu előtti gyenge lövések azonban az ujpesti kapus zsákmányai lettek. A 15. percben Jobbágy lőtt Sziklai kezébe. A 17. percben ismét sarokrúgásból szerezte meg az Ujpest csapata a második gólt, Kalocsay dr.-tól Zsengellér elé került a labda, aki azt guruló lövéssel a kapu elé lőtte, úgyhogy Ádámnak már csak a kapuvonalról kellett a labdát becsúsztatnia. 0:2. Ezután Pápai, a Ganz legtevékenyebb tagja, hiába küldötte a szebbnél-szebb labdákat csatársorának, az ujpesti kapu előtt a csatársor nem tudott érvényesíteni.
  Szünet után a 3. percben Szusza 3:0-ra szépített. Egy perccel később Jobbágy a Ganz balszélsője váratlan befutással Sziklai mellett termett és gólt lőtt. 1:3. A 9. percben Szusza háttal a Ganz kapunak kapásból félfordulattal lőtt a hálóba. 1:4. A 20. percben Ottó gyenge lövése került az ujpesti kapus kezébe. A 27. percben Pápai ismét előreszöktette a Ganz csatársort, de Ottó lapos lövése ismét Sziklai zsákmánya lett. A 33. percben Pápai előreküldött lövését Jobbágy fogta, de lesállás miatt a játékvezető lefújta. A 42. percben két egymás utáni ujpesti lövést védett ki a Ganz kapusa. Az utolsó percben Németh jobbszélső tört az ujpesti kapura, de Biró idejében szerelte.


  1942. június 4. Újpest FC- Elektromos 3:2 (2:2)
  MK negyeddöntő, Megyeri út, 3.500 néző V:Kőhalmi
  Újpest: Sziklai-Balogh II.,Bíró-Nagymarosi,Mészáros,Kármán-Ádám,Győrvári,Szusza,
  Zsengellér,Kalocsay dr.
  Gólszerző: Zsengellér (2), Szusza.

  Ujpest támadásokkal indult a játék, mégis az Elektromos ért el vezetést, mert az 5. percben Buzási beadását Füzi Sziklai kapujába fejelte. 0:1. Az Ujpest erősített. A 6. percben Zsengellér, Kalocsay dr., Ádám a labda útja, utóbbi jó beadását Zsengellér kapuba juttatta. 1:1. Továbbra is az Ujpest támadott, Zsengellér jeleskedik. A 10. percben az Elektromos is feljött, de eredményt nem ért el. A 15. percben Kalocsay dr. szögletet rúgott. Az ívelt labda Zsengellér fejéről a hálóba jutott. 2:1. Alig kezdődött a játék, Biró hazaadása rosszul sikerült, a labdát Füzi csípte el, de lövése Sziklairól Tőrös elé pattant, aki nem hibázott. 2:2. A 44. percben Kármán kezelése miatt 11-es büntetőt rúgott Pázmándi, de labdája a kapu mellé került.
  A játékidő második felében az Ujpest sorozatos támadásokat vezetett a védekezésre szorult Elektromos csapat ellen. Feltűnt Zsengellér és Kalocsay dr. jó játéka. A 30. percben a közönség zajongása miatt a játékvezető lefújta a játékot és elhagyta a pályát, öt perc múlva azonban folytatódott a küzdelem. A 37. percben nagy kavarodás támadt az Elektromosok kapuja előtt, melyből Szusza gólt ért el. 3:2. Továbbra is az Ujpest támadott, de újabb eredményt már nem tudott elérni.


  1942. június 28. DiMÁVAG- Újpest FC 6:3 (2:3)
  MK elődöntő, Hungária krt., 12.000 néző V:Vass
  Újpest: Sziklai-Balogh II.,Bíró-Nagymarosi,Mészáros,Kármán-Ádám,Győrvári,Szusza,
  Zsengellér,Kalocsay dr.
  Gólszerző: Zsengellér (3).

  A lelkesen játszó diósgyőri együttes a mérkőzés nagy részében többet támadott, és megérdemelten győzött. A diósgyőriek vezették az első támadásokat. A 8. percben Zörgő hibázott kedvező helyzetben. Változatos mezőnyjáték után a 13. percben Ádám beadását Zsengellér értékesítette. 0:1. A 21. percben Kertészt Kármán a 16-oson belül fellökte, a megítélt 11-est Turbéki vágta a hálóba. 1:1. A 25. percben Zörgő beadását Turbéki négy méterről elhibázta. Az Ujpest ekkor feljött és a 32. percben Ádám beadásából Zsengellér megszerezte a vezetést. 1:2. A 35. percben Turán szabadrúgása a bíró fejéről Kertész elé pattant, aki a labdát a hálóba fejelte. 2:2. A 41. percben Ádám a kiszaladó Gáspár mellett Zsengellérhez továbbította a labdát, aki újból megszerezte a vezetést. 2:3.
  Szünet után nagy meglepetésre a DIMÁVAG fokozta az iramot és fölénybe került. A 3. percben Turbéki beadását Kertész kapu mellé fejelte. A 20. percben Füzér ívelt labdáját Fazekas a hálóba vágta. 3:3 A 24. percben Füzér átadásából Turbéki megszerezte a vezetést. 4:3. Négy perccel később Turbéki lerohant, Biró szerelni próbálta, de nem sikerült s a csatár a labdát a hálóba vágta. 5:3. Az Ujpest heves támadásokkal felelt, melyek azonban eredménytelenek maradtak. A 28. percben Palotai szabadrúgását Zsengellér kapu mellé fejelte. A 32. percben Turbéki átadását Füzér értékesítette. 6:3. A 42. percben Turbékit Szusza fellökte, a megítélt szabadrúgás azonban a kapusról kipattant a mezőnybe. A diósgyőriek támadásával ért véget a mérkőzés.

  1942. június 29. Újpest FC- Salgótarjáni BTC 2:1 (0:0)
  MK 3. helyért, MOVE pálya, 14.000 néző V:Harangozó
  Újpest: Sziklai-Ádám,Balogh II.,-Márkus,Rózsahegyi,Balogh I.-Németh,Szusza,Berzi,
  Zsengellér,Kalocsay dr.
  Gólszerző: Szusza, Berzi.

  14.000 néző előtt, enyhén felhős időben, Harangozó játékvezető bíráskodása mellett ujpesti támadással indult a mérkőzés. Zsengellér Szabó kapusba lőtte a labdát, akit egy percig élesztgetni kellett. Salgótarján hevesen válaszolt, de az ujpesti védelem szilárdan állt. Majd változatos játék alakult ki, Salgótarján vette át a játék irányítását, de a belső hármasa ellehetetlenkedte a jobbnál-jobb helyzeteket is. A 20. percben a labda kiszakadt, s emiatt két percig állt a játék. A 26. percben Laczkó Trenka beadását alig lőtte mellé. A játék elég unalmas és nívótlan volt ebben az időszakban. A 28. percben Ádám kitört, átadását Szusza a kapusba lőtte. A sarokrúgást Budai hátvéd veszélyesen fejelte a saját kapujába, de Szabó a lövést fogta. A 29. percben Ádám hatalmas kapufát lőtt. Nagy harc volt a 39. percben az Ujpest kapuja előtt, a védelem állta a támadásokat. Az első félidő a jó védelmek s mindkét csapat belső hármasa jellemezte.
  A második félidő hasonlóan indult, mint az első félidő. A 8. percben Szusza lőtt közelről Szabó kezébe. Majd egy perc múlva Csuberda szabadrúgását húzta le Sziklai. A 11. percben Csuberda lövését nappal szemben lévő Sziklai szerencsével kapu felé öklözte. Támadást- támadás ért, Salgótarján veszélyesen támadott. A 18. percig Ujpest egészen a kapujába szorult. A 21. percben Ujpest két lefutással kísérletezett, de jó helyzetekben a kapus kezébe lőtték a labdát. Innen kezdve élénkült a játék, a salgótarjániakon mintha a fáradtság jelei mutatkoztak volna. A 28. percben végre lefutott a salgótarjáni Trenka és beadásszerű lövése a belső kapufáról a hálóba pattant. 0:1. Ujpestet felrázta a gól, a 30. percben Szusza egyéni vállalkozásból szép góllal kiegyenlített. 1:1. Salgótarján megzavarodott a gyors kiegyenlítés miatt, az Ujpest ezt kihasználva a 34. percben Berzi megszerezte csapatának a győztes gólt. 2:1. A 35. percben Trenka erős lövését Sziklai nehezen védte. Lanyha játékkal fejeződött be a mérkőzés. A második félidő utolsó 15 percétől eltekintve nem mozgott Kupa nívón a mérkőzés.


  forrás:
  MTI,huszadikszazad.hu,Nemzeti Sport,Képes Sportlap
  heimo gyűjtése
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
   
 3. avatar: pirospont
  2010.05.12, 08:56 (szerk.: 2018.01.17, 20:07)
  kép

  forrás: Az 50 éves DVTK
   
 4. avatar: ingersheim
  2010.05.11, 21:47 (szerk.: 2010.12.31, 18:33)
  Tóth Potya,ferencvárosi sportigazgató:-Megérdemelten győztünk.Köszönöm a
  fiúknak azt a fáradtságot,amelyet ennek a szép díjnak az elnyerése érdekében kifejtettek.
  Lázár Gyula:-Már van egy sereg értékes díjam,de valahogy ennek örülök a legjobban.Nagyon meg kellett érte küzdenünk.
   
 5. avatar: pirospont
  2010.02.07, 21:24 (szerk.: 2018.01.17, 20:16)
  kép
  forrás: Észak-Magyarország
   
 6. avatar: pirospont
  2010.02.07, 21:09 (szerk.: 2010.02.07, 21:10)
  Miskolc (ÉM) – A DVTK 50 éves jubileumára, 1960. június 12-re megjelent, Labdarúgás nevet viselő kiadvány nyomán –, az eredeti interjúban közölt pontatlanságok javításával – olvashatják az alábbi visszaemlékezést a Corinthián-serleg megszerzéséről: ,,A II. világháborút megelőző években kiesés rendszerben rendezték meg a Magyar Kupa küzdelmeit. A kiírás értelmében a győztes csapat elnyerte a Magyar Kupát, a legjobban szereplő amatőr együttes, a Corinthián-serleg tulajdonosa lett. Az 1942. június 28-29-én megrendezett küzdelmekről beszélgettünk Soós Györggyel, az MMTE edzőjével, az akkori csapat középhátvédjével. – Milyen összeállításban játszott a DiMÁVAG akkor? – A Péter-Pál napjára kiírt elődöntőn az Újpesttel, a döntőben a Ferencvárossal kellett megbirkóznunk. E két találkozón a következő játékosok játszottak: Gáspár, Bohus, Turán, Felföldi, Barta, Füzér, Kertész, Fazekas, Turbéki, Zörgő és én. Először az Újpest ellen játszottunk. A 20. percben már 3:0-ra vezetett az Újpest. A szünetig 3:2-re feljöttünk, a második 45 perc viszont a miénk volt. Nagy hajrát vágott ki a csapat, és Turbéki (3), Fazekas (2) és Füzér góljaival megfordítottuk az eredményt, 6:3-ra győztünk! – És a döntő?
  – Azt másnap játszottuk a Ferencváros ellen. Kissé fáradtak voltunk és a zöld-fehérek megérdemelten győztek 6:2-re. Így azután ők nyerték meg a Magyar Kupát és miénk lett a legjobb amatőr csapatnak kijáró Corinthián-serleg. Megmondom őszintén, nagyon örültünk ennek az eredménynek. – Hogy szerepelt ebben az időben a DiMÁVAG? – Hogy a csatársor mire volt képes, azt bizonyítja ismét egy Újpest-találkozó, amely 1940-ben volt a Megyeri úton. Félidőben 4:0-ra vezetett az Új pest. Mindenki lefutottnak vette a mérkőzést. És a második 45 percben mi rúgtunk 4 gólt. A találkozó végeredménye 4:4 lett. Ezen a mérkőzésen a nagynevű Zsengellér és Szusza játszott jól az újpestiek közül. A népszerű edző egyébként azt is elmondotta, hogy a csapat a labdarúgás mellett kitűnően énekelt, s a dalokat Fazekas, a középcsatár kísérte szájharmonikával...”

  forrás: Észak-Magyarország
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.03, 17:32 (szerk.: 2018.01.17, 20:21)
  kép
   
 8. avatar: fgymat
  2009.11.25, 19:54 (szerk.: 2013.08.07, 23:43)
  Út a döntőig:

  Az elöl állók a pályaválasztók. Döntetlen esetén a vendég jut tovább. Az NB I 16 csapata csak később kapcsolódik be.

  I. forduló

  Kiskunmajsai MOVE TSE - Bezdáni SE
  Mezőkovácsházi TE erőnyerő
  Zentai AK erőnyerő
  Bajai Türr István SE - Gyulai AC
  Makói Vasutas SE - Újverbászi CSE
  Szabadkai TC erőnyerő
  Kecskeméti AC - Hódmezővásárhelyi TVE
  Wekerletelepi SC erőnyerő
  Herminamezei AC - Rákospalotai AC 4:2 (3:2)
  Ganzgyári TE - Pénzügyi TSC 2:1 (0:1)
  Magyar Posztógyári SE erőnyerő
  Tipográfia NyTE erőnyerő
  Jutagyári TE - Kőbányai EAC 2:4 (1:1)
  Kőbányai TK erőnyerő
  Ujpest-Rákospalotai AK erőnyerő
  Soroksári AC erőnyerő
  Kispesti Textilgyári RT FC - Nemzeti SC 0:2 (0:1)
  Budapesti Vasutas SC - Pestszenterzsébeti MTK 8:2 (2:0)
  Óbudai TE - erőnyerő
  Törekvés SE - erőnyerő
  BSzKRT SE - Testvériség SE 7:1 (2:1)
  Hangya SC - Chinoin SC 5:4 (2:3)
  Budakalászi Textil - Magyar Acél
  Hutter és Lever - Kábelgyári SC
  Perecesi TK erőnyerő
  Lévai TE - Miskolci VSC
  Balassa TSE erőnyerő
  MOVE Ózdi VTK - Bánszállási TK 7:2
  Királyházi MÁV SE erőnyerő
  Debreceni VSC erőnyerő
  Dési SE - Kolozsvári Munkás SC
  Marosvásárhelyi MTE - Kolozsvári EAC
  Kistarcsai MOVE TSE erőnyerő
  Jászberényi Lehel TK erőnyerő
  Váci SE - Gödöllői IK
  Csillaghegyi MOVE - Cinkotai TK 1:4 (0:2)
  Pestszentimrei MOVE erőnyerő
  Dorogi AC erőnyerő
  Rákoskeresztúri TE - Ceglédi MOVE TSE 1:2 (0:0)
  Rákoshegyi MOVE TSE erúnyerő
  Pestszentlőrinci NSE - Budapesti TK 6:2 (2:1)
  Hungária SC - Budafoki MTE 3:1 (0:1)
  Felten SC - Kerámia SC 2:1 (1:1)
  MÁV Előre SC - „33” FC 6:2 (3:0)
  III. ker. Árpád SE - Gázművek 2:1 (2:1)
  Erzsébeti TC - Budapesti LK 3:4 (2:1)
  Sashalmi ASC - Vasas SC 0:3 (0:2)
  Draschegyárak SE - Műegyetemi AFC 3:4 (1:3)
  MOVE Terézvárosi Előre SC - Szentlőrinci RTC
  Pestszentlőrinci FC - Magyar Pamutipar SC 3:3 (1:2)
  Orsz. M. Tejsz. Közp. - Precisiós SC
  Hungária Malom - Kammer SE
  Wander - Oetl SE
  Rézhenger erőnyerő
  Komáromi FC - Krolupper SC 3:0 (1:0)
  Pápai Perutz SC - Várpalotai Unió TE 4:4 (1:3)
  Komáromi AC erőnyerő
  Győri TC erőnyerő
  Haladás Vasutas SE erőnyerő
  Tatabányai SC erőnyerő
  Kaposvári Turul SE erőnyerő
  Pécsi Bőrgyári TC erőnyerő
  Pécsi Vasutas SK erőnyerő
  Kaposvári Rákóczi AC erőnyerő
  URAK - MOVE TSE 2:1

  PAETE - SzRTC 10:0 (5:0)
  Bajai TISE - Zentai AK 2:1 (1:0)

  II. forduló

  BSzKRT - Hangya SC 2:0
  Kábelgyári SC - MaSC 2:1
  OMTK - KamSC 4:3
  Wander - RéSC 4:1
  KTK - KEAC 6:0
  Ganz TE - Herminamezei AC 3:2
  PAETE - M. Pamut SC 5:1
  Nagybányai SE - Jószerencsét SE 4:0
  SzNSE - Hungária SC 4:4
  Gyulai AC - Nagyváradi Törekvés 1:1
  Marosvásárhelyi PMTE - Dési SE 1:0
  III. ker. Árpád SE - BLK 3:1
  M. Posztó SE - Tipográfia 5:0
  Cinkotai TK - Váci SE 3:0
  Zentai AK - Mezőkovácsházi TE 2:1
  Jászberényi Lehel - Kistarcsai MOVE 2:1
  OTE - Törekvés SE 3:2
  Pécsi BTC - Kaposvári Turul SE 1:1
  Lévai TE - Balassagyarmati TSE 1:0
  Wekerletelepi SC - Kecskeméti AC 2:2
  Kaposvári RAC - Pécsi VSK 5:1
  Soroksári AC - URAK 2:0
  Vasas SC - MAFC 1:1
  FSC - MÁV Előre 6:2
  Haladás - Tatabányai SC 1:0
  Várpalotai Únió - Komáromi FC 6:2
  Perecesi TK - Ózd 3:1
  Dorogi AC - Pestszenterzsébeti MOVE TK 2:0
  Rákoshegyi MOVE - Ceglédi MOVE 6:2
  Makói Vasutas SE - Hódmezővásárhelyi TVE 5:3
  Komáromi AC - Győri TC 4:1

  III. forduló

  Wekerletelepi SC - Bajai Türr István SE 2:1

  IV. forduló

  Lampart FC - PAETE 4:1 (3:0)
  BSzKRT SE - Szeged AK 5:4 (1:1)
  Gamma FC - MOVE Rákoshegyi TSE 9:0 (2:0)
  SalBTC - Perecesi TK 7:2 (4:1)
  DiMÁVAG - Kispest FC 8:2 (5:1)
  Elektromos MTE - Nagyváradi AC 4:2 (1:1)
  Kolozsvári AC - Debreceni VSC 5:0 (3:0)
  Újvidéki AC - Szegedi VSE 2:2 (2:0)
  Újpest FC - BVSC 7:3 (2:0)
  WMFC - Lévai TE 10:0 (4:0)
  Ferencváros FC - Kaposvári Rákóczi AC 9:1 (5:0)
  Szolnoki MÁV SE - Nagybányai SE 2:1 (0:1)
  MÁVAG - Haladás 3:0 (1:0)
  Felten SC - Vasas 4:3 (2:0)
  Wekerletelepi SC - Bajai TISE 2:1 (1:1)
  Soroksári AC - Ganz TE 2:2

  Nyolcaddöntő

  SalBTC - Szolnoki MÁV 5:3 (4:1)
  Kolozsvári AC - MÁVAG 1:0 (0:0)
  DiMÁVAG - BSzKRT SE 5:1 (4:1)
  Gamma FC - Felten SC 1:0 (1:0)
  Wekerletelepi SC - Szegedi VSE 4:0 (1:0)
  Elektromos MTE - Lampart FC 4:2 (3:0)
  WMFC - Ferencváros FC 3:3 (3:2)
  Újpest FC - Ganz TE 4:1 (2:0)

  Elődöntő

  DiMÁVAG - Kolozsvári AC 5:3 (3:3)
  Ferencváros FC - Gamma FC 6:2 (4:1)
  Újpest FC - Elektromos MTE 3:2 (2:2)
  Wekerletelepi SC - SalBTC 1:1 (1:1)

  Középdöntő

  DiMÁVAG SC - Újpest FC 6:3 (2:3)
  Ferencváros FC - SalBTC 2:1 (1:0)

  Döntő

  1942.06.29. Hungária út:
  Ferencváros FC - DiMÁVAG SC 6:2 (2:0)
  V: Égner Károly. G: Jakab (2), Kiszely, Lukács, Kiss, Füstös, ill. Turbéki, Fazekas.
  A 3. helyért

  Újpest FC - SalBTC 2:1 (0:0)
   
 9. avatar: pirospont
  2009.11.25, 14:49
  köszönöm így elég jó!
   
 10. avatar: fgymat
  2009.11.25, 14:32
  Ezek a Népsport oldalak nincsenek meg véletlenül olyan felbontásban valakinek, hogy el lehessen olvasni őket?


  Próbáld meg ezen az oldalon, a lapok fölött ott van a nagyítás!
  http://www.ftcbk.eu/2009/07/24/muzealis-lapszemle19420630magyar-kupa-donto-ferencvaros-diosgyori-mavag-6-2nemzeti-sport/
   
 11. avatar: pirospont
  2009.11.25, 14:26
  Ezek a Népsport oldalak nincsenek meg véletlenül olyan felbontásban valakinek, hogy el lehessen olvasni őket?
   
 12. avatar: pirospont
  2009.09.23, 22:00
  A vasgyáriak vezetői eredménytelenül óvtak, arra hivatkozva, hogy a játékvezető négy perccel hamarabb jelezte a mérkőzés végét. A Magyar kupát így is elvesztették, ám mint a legtovább állva maradt amatőr csapat, a Chorintian Kupa védői lettek
   
 13. avatar: fgymat
  2009.07.25, 10:08
  A MOVE-nak 1921-től saját labdarugó szövetsége volt, saját bajnoksággal. Később beléphettek az MLSZ-be, de megmaradt a bajnokság egy része. A háború ideje alatt sorra szüntek meg (vagy átalakultak MOVE klubnak) a csapatok (pl: MTK). A pályáját pedig átvette a MOVE.

  Egyébként a MOVE háború alatti reprezentáns csapata a BLK lett, amely igy a Váci úti Főv TK igen szegényes pályájárol a MOVE stadionnak átkeresztelt MTK pályára került.


  forrás:
  http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=74022271&t=9065992
   
 14. avatar: magyarfutball.hu
  2009.07.24, 20:45
  Fogalmam sincs, én ennyit találtam:

  Szájhagyomány szerint az Edző téri sportpályát 1940-ben a MOVE (Magyar Országos Védegylet) számára építették a Schell bárónőtől kapott területen. A pálya melletti mai Edző utcát akkor még Radnai utcának hívták. A pályát körben nyárfasor szegélyezte. A háború érkeztével a sporttevékenység megszűnt. A fákat pedig a környék lakói kivágták és eltüzelték. A háború befejezése után a MOVE-t feloszlatták.
  https://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/339


  De valószínűleg nem itt volt...
   
 15. avatar: fgymat
  2009.07.24, 20:35
  A Hungária körúti stadiont hívhatták MOVE-pályának a mérkőzés idején?
   
 16. avatar: magyarfutball.hu