magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Budapesti Honvéd SE 0 : 1 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.03.09, 23:45 (szerk.: 2022.03.10, 00:11)
    Békéscsaba - Bp. Honvéd 0-1 (0-1)

    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Kurmai (***) (Bognár, Varga J.).
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 5, Ottlakán 5, Bánfi 5, Fabulya 5 — Csató 5, Csanálosi 5, Horváth 4 — Mracskó 4, Oroszki 4, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Bp. Honvéd: Disztl P. 6 — Szíjjártó 5, Disztl L. 6, Drob­­ni 4, Cseh 6 — Varga 5, Csábi 5, Csehi 5 — Gregor 5, Füle 5, Sass 6. Edző: Both József.
    Csere: Oroszki helyett Gruborovics (4), Horváth helyett Kanál (5), mindkettő a 63. percben, Sass helyett Tóth F. (2) a 84. percben.
    Gólszerző: Szíj­jártó a 31. percben.
    Sárga lap: Ottlakán a 29., Disztl­ L. a 82., Mracskó a 89. percben.
    Szögletarány: 10:4 (4:3) a Békéscsaba javára.

    (Lehet eső, lehet sár... A nyitányt Békéscsabán is nagyon sokan várták már, s megtelt a lelátó a kez­désre.
    Az­­ előjeleket tekintve a hazaiak készülődhettek nyugodtabban. Csank Já­nos vezető­edző csupán a rendkívül erős szélre pa­naszkodott, de azt is hoz­zátette, hogy ez a Honvé­dot is zavarja.
    A piros-fehéreknél egy újonc is készülődött a ta­lálkozóra, a 22 éves Drob­­ni Miklós, aki Nyíregyhá­záról érkezett Kispestre.­)
    Az első húsz perc ese­ménytelenül telt.
    A három szöglet békéscsabai mezőny­fölényt sejtetett, de a 21. percben épp a hazaiaknak volt szerencséjük. Kurmai já­tékvezető „semmit” sem ítélt, amikor Sasst visszahúzták, pedig már a 16-oson belül járt a csatár.
    Sok célt té­vesztett átadás is jellemzője volt a játéknak, igaz, ebben erősen ludas az összevissza kavargó szél.
    A 28. percben Fabulya a bal oldalról kanyaríthatott be szabadrúgást, a védők fölött átszálló labda óriási helyzet­ben találta Mra­cskót, de a szélső a kaputól három méterre lyukat rúgott. A másik oldalon Ottlakán csak sárga lap árán tudta feltar­tóztatni az ellenállhatatla­nul kapura törő, s végül két percig ápolt Sasst. Ám ez sem segített!
    A szabadrúgás­ból Varga lövése a 31. percben a kapu bal oldalába vett irányt, Gulyás csak­ kiütni tudta a labdát, és az érkező Szijjártó öt méterről, éles szögből a jobb alsó sarokba lőtt. 0-1.
    (Vita sem fért az ítélet jogosságához, sőt, inkább kissé enyhe volt. Ottlakán csak­ és kizárólag Sass „el­­gázolásával” törődött, ahe­lyett, hogy a mellette elgu­rított labdára összpontosí­tott volna. A játékvezetőn kívül ezúttal a sors is igazságot szolgáltatott.)
    A 36. percben Szekerest jó cselek után akasztották, de Szenti szabadrúgása elakadt a sorfalban.
    SZÜNET UTÁN sem volt különb a játék, mint az első félidőben.
    Előbb két békéscsabai, majd ugyan­ennyi Honvéd-szögletet lát­tunk, és jószerivel semmi mást. Igaz, az utóbbiaknál csak nehezen tisztázott Gu­lyás a Honvéd játékosai elől.
    Az első békéscsabai lö­vés a 72. percig v­árat­ott magára, ezt Mracska küldte kapura, de az először ka­pusprodukcióra kényszerített Diszti P.-nek nem okozott gondot a védés.
    A hajrá sem hozott vál­tozást, maradt a rengeteg hiba.
    A 82. percben Diszti L. kapott sárga lapot, mert Kanált visszarántotta.
    Hét perccel később ugyanígy járt Mracskó is, mert felvágta Csehit.­

    ­­­­­­★ ★

    A békéscsabaiak nem sokat teketóriáztak, azonnal ellenfelük torkának estek. Heves rohamaik az első félidőben azért nem vezettek eredményre, mert nélkülözték az elképzelést az ötletet. A lila-fehérek­ rövidpasszos játékának a pontatlanság volt a kerék­kötője, míg a légtér ki­használása a kavargó szél­ben kockázatos vállalko­zásnak bizonyult.
    Ezzel szemben a Honvéd jól al­kalmazkodott a körülmé­nyekhez. A kispestiek a Disztl testvérek irányítá­sával fegyelmezetten vé­dekeztek, a megszerzett labdákat pedig megbecsül­ték. Rendszerint gyors tá­­madásokat vezettek, me­lyek végén a leshatáron helyezkedő támadóikat igyekeztek megjátszani.
    Mindent összevetve: a vendégek sz­a­kaszgyőzel­mének jogosságához nem férhet kétség.
    A szünet után a fejvesztett hazai ro­hamokat követően, ne­gyedóra elteltével a kap­kodás és az idegesség lett úrrá a viharsarkiakon. Ugyanakkor a vendégek egyre makacsabbul ragasz­kodtak előnyükhöz.
    A be­fejező félóra színvonaláról sok mindent elárult a t­ény, a Honvéd tulajdon­képpen minden különö­sebb erőfeszítés nélkül ér­te el célját. Igaz, „a „Disztl­-retesz” változatla­nul olajozottan működött, ám a Honvéd csatárai ek­kor már csak hébe-hóba­­ lépték át a félpályát.
    A tudatosabban futballozó Honvéd mindössze két kí­sérletet tett Gulyás kapu­jának bevételére, és végül három ponttal gyarapo­dott. A csabai szurkolók közül kevesen kérdőjelez­ték meg az eredmény jo­gosságát.

    Csank János:
    — A nagy szél csapatom játékát za­varta maga jobban. Ráadásul többen mélyen igazi tudásuk alatt teljesítettek, ezért az eredmény nem lehetett más.
    Both József:
    — Tisztessé­ges felkészülés, jó játék, megérdemelt győzelem.
    (Fábián István, Thékes István)

    3. Bp. Honvéd 16 8 4 - 4 20-1232
    ...
    10. Békéscsaba 16 6 1 2 7 22-20 22

    Népsport, 1989. február 26. (Arcanum DT)
    Rosszul sikerült a tavaszi kezdet
    Békéscsabai Előre Spartacus - Bp. Honvéd 0-1 (0-1)


    Még a legderűlátóbbak is meglepődhettek a nyitány előtt, hiszen jószerivel egymáshoz értek a könyökök a nézőtéren.
    Nem véletlenül mondta a 17-es buszt lekésve egy stoppal társai után induló szurkoló: „ezt nem gondoltam volna, mármint, hogy lemaradunk a buszról, úgy teli lesz!”
    Egy kicsit ez is jellemzi, hogy tényleg nemcsak szólam, mely szerint sokan várták már a tavaszi futball-nyitányt.
    A hazaiak egy kicsit esélyesebbek voltak a papírforma alapján, ám manapság várható eredményekről már nem való beszélni.
    Ritkán látható eseménynélküliség jellemezte az első félidő első felét. Három békéscsabai szöglet, majd egy ritka Honvéd-ellenakció; Sass felettébb veszélyesen tört ki a 21. percben, de elsodorták, a játékvezető pedig jószívű volt.
    Aztán a lila-fehérek előtt nyílott gólszerzésre alkalom: a 28. percben Fabulya bal oldalról bekanyarodó szabadrúgáslabdája a túloldalon óriási helyzetben találta Mracs- kót, aki azonban a levegőt találta el.
    Három perc múlva megszületett az egyetlen, a három pont sorsát is eldöntő gól. Megint Sass iramodott meg, Ottlakán utalérte és felvágta (jogosan kapott sárga lapot, sőt...), és ennek még egy kicsit örültek is a békéscsabai szurkolók.
    A szabadrúgásból Varga a bal alsó sarokba célzott, Gulyás csak kiütni tudta a labdát, és a mindenkit megelőző Szijjártó jobbról, éles szögből az ellenkező sarokba talált, 1-0.
    A 36. percben Szenti kedvező helyzetből válaszolhatott volna, de a Szekeres buktatása miatt megítélt szabadrúgása elakadt a sorfalban.
    SZÜNET UTÁN maradt a ritkán látható csapkodás, a kapuk még véletlenül sem kerültek gólveszélybe. Szögletek itt is, ott is (a Honvéd két sarokrúgásánál Gulyásnak volt nehezebb dolga), majd a 72. percben végre hazai lövés! Mracskó labdáját azonban Disztl könnyűszerrel fogta.
    Az utolsó percek azonban izgalmasak voltak, egyszer tűzijáték is kialakult a piros-fehérek kapuja előtt, de az eredmény nem változott, legfeljebb Ottlakán után még két sárga lapos figyelmeztetést jegyezhettünk fel: Disztl L. (Kanált visszarántotta) és Mracskó (felvágta Csehit) kapta.
    kép
    Ekkora fölényben azért nem voltak a fehér mezes kispestiek. Képünkön Szekerest teszik harcképtelenné a Honvéd védői. (Fotó: Fazekas Ferenc)

    A békéscsabaiak - illő módon -, kezdettől fogva támadni kezdtek, de a viharos, orkánszerű szélben még a kedvező szituációkban sem tudtak pontos labdákkal operálni. Igaz, ebben a Honvéd védői is ludasak, hiszen nagyon ügyesen zárták soraikat 16-osuknál.
    Mindez csaknem az egész 90 perc alatt jellemzője volt a gyatra játéknak, s amikor kiderült, hogy a bajnok sem képes sokra, sündisznóállásba vonult, az Előre Spartacus pedig ugyanazzal a taktikával próbálkozott, amely az első félidőben sem hozott sikert.
    Némi szerencsével nyert a kispesti gárda, de „menti”, hogy a hazai gárda még náluk is szerényebb teljesítményt mutatott a nyitányon.
    Jók: Disztl P., Disztl L., Sass, ill. Szekeres.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1989. február 27.