magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Dunaújvárosi Kohász SE 4 : 0 16:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.11.02, 23:57 (szerk.: 2022.11.03, 00:18)
    Négy gólra hitelesített a csabai pálya
    Békéscsaba - Dunaújváros 4-0 (1-0)


    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Hazafi (***) (Szabó B., Kendi)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 5, Megyesi 6, Vígh 5, Fabulya 6 — Adorján 7, Pásztor 7, Takács J. 5, Csanálosi 5 — Kurucz 7, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Dunaújváros: Sági 4 — Ress 4, Boldóczki 5, Menyhárt 5, Miskovitz 4 — Gróf 4, Dupai 5, Németh 4, Törő 6 — Lehota 6, Csorba 5. Edző: Kovács András.
    Csere: Megyesi helyett Varga (5) a szünetben, Törő helyett Tatár (5) a szünetben, Ress helyett Lengyel (—) a 73., Kurucz helyett Takács Z. (—) a 85. percben.
    Gólszerző: Szekeres (11-esből) a 37., Kurucz az 50., Adorján a 78., Adorján a 85. percben. Sárga lap: Németh P. a 18. percben.
    Szögletarány: 7:2 (3:1) a Békéscsaba javára.

    (A találkozó előtt erélyes hangú rendező igazoltatta a sajtófülkében szorongó újságírókat. A helyi kollégák válaszként a csapnivalóan rossz munkakörülményekre hívták fel az intéző figyelmét. A zsúfoltságot csak az évek óta ígért újabb fülke felépítése enyhíthetné.)
    A mérkőzést Boldóczky jobblábas nagy lövése vezette be, a túloldalon pedig Vígh bombája hagyta el a játékteret a kapufa tövénél.
    A 13. percben kis híján öngólt vétettek a vendégek. Egy bal oldali Pásztor-bedobás után Menyhárt három lépésről a saját kapuja mellé lőtt néhány centivel.
    A 18. percben Németh P. kapott sárga lapot beszédért.
    Két perccel később Adorján röviden szabadított föl, Menyhárt elé került a labda, aki balról átívelt, és Lehota alig maradt le a labdáról.
    A 24. percben megint Lehota volt a főszereplő. A békéscsabaiak 16-osa előtt Víghtől elvett egy labdát. Törökhöz tálalt, akinek hatalmas lövését Lebohiczky ujjheggyel szögletre tolta. Három perc múlva Pásztor először Grófot játszotta át, majd miután kapura húzott,
    Resst is becsapta, de nyolc méterről fölé lőtt.
    A 33. percben adódott a dunaújvárosiak legnagyobb helyzete. Csorba ugrott ki a hazai védők kíséretében, néhány lépés után 15 méterről nagy erővel lőtt, de Leboniczky vetődve kiöklözte a labdát.
    A 36. percben Pásztor a békéscsabai térfél közepéről előre ívelt, Kurucz pedig átemelt a messzire, mintegy 25 méterre kifutó Sági felett. Már éppen készült az árván hagyott kapuba pofozni a labdát, amikor Németh utolérte az ötös vonalán, és meglökte. 11-es!
    A büntetőt Szekeres a jobb alsó sarokba lőtte. 1-0.

    (Pásztor azon kevés honi labdarúgók egyike, akiknek a kedvéért érdemes mérkőzésre járni. A békéscsabaiak kapitánya finom cseleivel, tértölelő, hajszálpontos átadásaival ezúttal is gyakran ragadtatta tapsra a nézőket. A félidő egyetlen gólja is a szőke karmester kivételes helyzetfelismerési képességének köszönhetően született.)
    SZÜNET UTÁN az 50. percben már-már felszabadították a védők a dunaújvárosi kaput, amikor Pásztor szerzett egy labdát, Adorjánhoz pöccintette, ő Kurucz elé tálalt s a békéscsabai csatár hét méterről a jobb sarokba lőtt. 2-0.
    Az 53. percben Lehota fejelt kapura, a labda a jobb kapufáról vágódott a mezőnybe.
    Két perccel később Menyhárt 25 méteres szabadrúgását fogta Leboniczky.
    A túloldalon Kurucz nagy lövését öklözte a mezőnybe Sági.
    A 61. percben Szekeres beadásszerű lövését ujjhegygyel tolta kapu fölé a dunaújvárosi kapus.
    A 78. percben Kurucz ugratta ki Adorjánt, a védők lest reklamálva leálltak, nem úgy a békéscsabai középpályás, aki hosszú vágta után a kifutó és elfekvő Sági fölött a kapu közepébe emelt. 3-0.
    A 82. percben Németh P. mezénél fogva rántotta vissza Szekerest. A játékvezető sípolt, és a következő mozdulattal a sárga lap után nyúlt. A kártya végül azért maradt a helyén, mert korábban már részesült ilyen fokozatú figyelmeztetésben a dunaújvárosi középpályás. Hazafi hibázott, mert enyhítő körülményként kezelt egy korábbi vétket.)
    A 85. percben Pásztor lőtt be jobbról egy szögletet, s Adorján úgy fejelt az ötös sarkáról, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a kapuba. 4-0.
    A 88. percben hasonló jelenet zajlódott le, de ezúttal Ottlakán fejesét hárította Sági.

    ★ ★ ★

    A Kohász egyáltalán nem úgy futballozott, ahogy az egy újonc csapattól „elvárható” lett volna. A vendégek nagyon okosan szervezetten megszállták kapujuk előterét s a helyzetnek megfelelően felváltva alkalmazták a területvédekezést és a követő emberfogást, amikor pedig tehették, támadtak s főként Lehota révén nehéz perceket szereztek a békéscsabaiaknak. De hiába adódtak Leboniczky kapuja előtt a legkecsegtetőbb helyzetek, az i-re nem sikerült feltenniük a pontot.
    A hazaiak a számukra kritikus szakaszokban sem vesztették el a fejüket, mi több, góllal büntették Menyhártok egyetlen megingását.
    Szünet után a vendégcsapat nagy erőket vonultatott fel támadásra, ami hátsó alakzatainak fellazulását vonta maga után. S ahogy ilyenkor lenni szokott, miközben a Duna-partiak az egyenlítést „hajszolták”, nőtt a hátrányuk.
    A jó iramú összecsapás utolsó félórájában a viharsarki gárda maradéktalanul érvényre juttatta elképzelését. Felkészülten fogadta ellenfele rohamait, majd gyors ellentámadások végén kétszer is megadásra késztette Ságit.
    A megérdemelt hazai siker összetevőinek élén a csabai játékosok jó helyzetkihasználását, továbbá a remek napot kifogó „főszabászuk”, Pásztor remek teljesítményét említjük.

    Csank János: — Az első félidőben jól játszó ellenfelünkkel szemben nehezen lendültünk játékba. Szünet utáni teljesítményünkkel egyértelművé tettük győzelmünket.
    Kovács András: — Nagy árat fizettünk gólképtelenségünkért.
    (Thékes István, Jávor Péter)

    6. Békéscsaba 7 3 2 2 13-10 8
    ...
    16. Dunaújváros 7 1 2 4 3-14 4

    Népsport, 1986. szeptember 21. (Arcanum DT)
    Gólkülönbség-javítás a Kohász ellen
    Békéscsaba - Dunaújváros 4-0 (1-0)


    ...


    A találkozó előtt erélyes hangú rendező igazoltatta a sajtófülkében szorongó újságírókat. Rövid számolgatás után felszólított bennünket: „Egy ember hagyja el a helyiséget.” Nekünk úgy tűnt, szurkolónak tekint bennünket, de hát még egy szurkolóval sem lehet ilyen hangnemben beszélni. Mi inkább arra hívtuk, föl a figyelmét. hogy dolgozni jöttünk a Békéscsaba-Dunaújváros találkozóra, amihez jobb munkakörülményeket is biztosíthatnának, amit tulajdonképpen az évek óta ígért újabb fülke felépítése megoldhatna.
    A mérkőzést Boldőczki jobb lábas nagy lövése vezette be, a túloldalon pedig Vígh bombája hagyta el a játékteret a kapufa tövénél.
    A 18. percben Németh P. kapott sárga lapot beszédért.
    A 24. percben Lehota volt a főszereplő. A békéscsabaiak 16-osa előtt Víghtől elvett egy labdát, Törökhöz tálalt, akinek hatalmas lövését Leboniczky ujjheggyel szögletre tolta.
    Három perc múlva Pásztor először Grófot játszotta át, majd miután kapura húzott, Resst is becsapta, de nyolc méterről fölé lőtt.
    A 33. percben adódott a dunaújvárosiak legnagyobb helyzete. Csorba ugrott ki a hazai védők kíséretében, néhány lépés után 15 méterről nagy erővel lőtt, de Leboniczky vetődve kiöklözte a labdát.
    A 36. percben Pásztor a békéscsabai térfél közepéről előre ívelt, Kurucz a saját térfeléről indulva, hosszú vágta után átemelt a messzire, mintegy 25 méterre kifutó Sági fölött. Már éppen készült az árván hagyott kapuba pofozni a labdát, amikor Németh utolérte az ötös vonalán, és meglökte, 11-es!
    A büntetőt Szekeres a jobb alsó sarokba lőtte, 1-0.
    Szünet után, az 50. percben már-már fölszabadították a védők a dunaújvárosi kaput, amikor Pásztor szerzett egy labdát, Adorjánhoz pöccintette, ő Kurucz elé tálalt, s a békéscsabai csatár hét méterről a jobb sarokba lőtt, 2-0.

    Az 53. percben Lehota fejelt kapura, a labda a jobb kapufáról vágódott a mezőnybe.
    Két perccel később Menyhárt 25 méteres szabadrúgását fogta Leboniczky.
    A túloldalon Kurucz nagy lövését öklözte a mezőnybe Sági.
    A 61. percben Szekeres beadásszerű lövését ujjheggyel tolta kapu fölé a dunaújvárosi kapus.
    A 78. percben Kurucz ugratta ki Adorjánt, a védők lest reklamálva leálltak, nem úgy a békéscsabai középpályás, aki hosszú vágta után a kifutó és elfekvő Sági fölött a kapu közepébe emelt, 3-0.
    A 85. percben Pásztor lőtt be jobbról egy szögletet, s Adorján úgy fejelt az ötös sarkáról, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a kapuba, 4-0.

    A 88. percben hasonló jelenet játszódott le, de ezúttal Ottlakán fejesét hárította Sági.kép
    Ottlakán egy jó becsúszó szerelése (Fotó: Szőke Margit)

    Az NB I újonca, a dunaújvárosi csapat egyáltalán nem volt megszeppenve, amit az első játékrész is bizonyít: nyílt sisakkal rohamoztak, mintha csak hazai pályán lettek volna. Akadt is helyzetük jócskán, de Leboniczky néhány parádés védést bemutatva hárította a vendégcsapat csatárainak lövését.
    Az első félidőben a lila-fehér csapat hasonlóképp támadgatott, de ekkor még kevés eredménnyel. Kurucz parádés megoldása akár gól is lehetett volna, de végül is 11-esből szerezték meg a vezetést a békéscsabaiak.
    A szünet után a hátrányban lévő Kohász egyre inkább kitámadott, bízva az egyenlítésben, ugyanakkor föllazult a hátsó alakzatuk, így Kurucz, majd Adorján is föliratkozhatott a gólszerzők listájára.
    A második 45 percben a vendégek középpályás sora egyáltalán nem szervezett, a kapujuk előterében megszerzett labdát hosszan előrevágva próbálták helyzetbe hozni a két éket. Igaz, a mérkőzés vége felé már a békéscsabaiak sem uralták tisztán - Pásztort leszámítva - a középpályát , így jobbára a 16-osok környékén pattogott a labda.
    A helyzeteiket jól értékesítő békéscsabaiak megérdemelten nyertek.

    Békés Megyei Népújság, 1986. szeptember 22.