magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Pécsi Munkás SC 0 : 0 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.10.31, 22:19 (szerk.: 2022.10.31, 22:22)
    Vérszegény támadók a Kórház utcában
    Békéscsaba - PMSC 0-0


    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Puhl (*****) (Pádár, Aczél)
    Békéscsaba: Leboniczky 0 — Ottlakán 5, Megyesi 5, Vígh 6, Fabulya 5 — Adorján 6, Takács J. 4, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Kurucz 5, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    PMSC: Bodnár 7 — Kónya 6, Toma 6, Róth 5, Palaczki 5 — Megyeri 5, Túri 6, Bérczy 4, Dobány 6 — Lovász 5, Mészáros 5. Edző: Garami József.
    Csere: Megyeri helyett Lutz (5) a szünetben, Mészáros helyett Csoboth (—) a 60., Csanálosi helyett Varga (—) a 72. percben.
    Sárga lap: Túri a 11., Mészáros az 57., Kónya a 66. percben.
    Szögletarány: 12:4 (7:2) a Békéscsaba javára.

    (Az utánpótlás-mérkőzésről érkező Csank János arca gondokról árulkodott. Ám a látszat csalt, mert a csabaiak vezetőedzője nem panaszkodott, szavai inkább bizakodóak voltak. Elmondta, hogy egyetlen változás történt a pénteken előzetesen megadott összeállításban. Adorján vállalta a játékot, így Kovalik kimaradt a kezdőcsapatból.
    Csapatának esélyeiről a vezetőedző már óvatosabban fogalmazott: — Nagyon jó csapat ellen játszunk, de remélem, hogy játékosaim felnőnek a feladathoz. Már a középpályán meg kell állítanunk a pécsieket, és ha ez sikerül, miénk lehet a két pont.
    Garami József, a PMSC mesteredzője viszont rosszkedvű volt: — Rossz a hangulat a csapatnál, sokat vártunk a kupától, s a gyors búcsú mindenkit megviselt. A rotterdami vereség után jó eredménynek tartanám, ha legalább az egyik pontot megszereznénk.
    A pécsieknél a Rotterdamban megsérült Brezniczy helyére a saját nevelésű, 18 éves, sokszoros ifjúsági válogatott Palaczki János került, akinek ez az első bemutatkozása az NB I-ben.
    A kezdés előtt egyperces gyászszünettel adóztak a játékosok Adorján Árpád elhunyt édesanyja emlékének.)
    A 7. percben adódott az első valamirevaló helyzet: Adorján egy szóló után Kuruczot ugratta ki, a békéscsabai csatár néhány csel után kissé kisodródva lőtt, így érthető, hogy a labda a kapu előtt keresztbe elsuhant.
    A 11. percben Túri sárgalapos figyelmeztetést kapott, mert akadályozta a békéscsabaiakat egy szabadrúgás végrehajtásában.
    Félórányi, kevés eseménnyel tarkított játék után parázs jelenetek adódtak a vendégek kapuja előtt. Pásztor jobb oldali szögletét Vígh a bal kapufa töve felé fejelte, de Bodnár remek vetődéssel szögletre öklözött. Újabb beívelés: ezúttal Adorján fejelt mintegy tíz m-ről ugyanoda, de a kapus most is résen volt.
    A félidő lefújása előtt egy perccel Pásztor a bal oldalon kiugró Csanálosit szöktette, de a békéscsabai középpályás hat m-ről rosszul helyezett, így Bodnáré lett a labda.
    SZÜNET UTÁN az 53. percben Lutz ellökte Csanálosit a 16-os bal oldalánál, a 11-es magasságában. Pásztor visszafelé gurított a berobbanó Fabulya elé, aki hatalmas lövést zúdított kapura. Kurucz sarokkal beleért a labdába, amely a hálóba is pattant, de a partjelző lest intett.
    Az 57. percben Fabulya felvágásáért Mészáros kapott sárga lapot, aki e megmozdulásánál megsérült, és sántikálva elhagyta a játékteret.
    A 66. percben Kónya füttyszó után elrúgta a labdát, amiért jogosan vette elő a sárga lapot a játékvezető.
    Két perccel később Takács J. és Szekeres kényszerítőzött, a békéscsabai középpályás berobbant a 16-oson belülre, de az eléje vetődő Bodnárba rúgta a labdát, miként a túloldalon a kiugró Lovász, aki 10 m-es vágta után találta el Leboniczkyt.
    (Beszorult a Pécs, ám a hazaiak helyzeteiket képtelenek voltak gólra váltani. Ennek egyetlen oka volt: Bodnár kapus kitűnően védett!)
    A 75. percben Dobány egy előrevágott labdával megugrott, de 15 méteres vágta után csúnyán mellé lőtt.
    A túloldalon ugyanilyen helyzetben Kurucz a kifutó és elfekvő kapust találta el.

    ★ ★ ★

    A mérkőzés első húsz percében bebizonyosodott, hogy a hazaiak mestere, Csank János jó taktikát dolgozott ki csapata számára. A békéscsabaiak már a felezővonalnál rárontottak a támadni igyekvő pécsiekre, így már a középpályán elfojtották a piros-feketék kísérleteit.
    A vendégek védelmének teljesítménye külön említést érdemel, hiszen egy fárasztó kupamérkőzés után dicséretesen küzdöttek. A hátsó sorban ugyan néha zavart okozott Róth néhány megingása, a válogatott védő szemmel láthatóan fáradt volt.
    Szünet után kicsit megváltozott a játék képe. Igaz, továbbra is a hazaiak rohamoztak, a pécsi védők viszont fáradni látszottak, így az addig szilárd csapatrész többször hibázott. Ekkor Bodnár kapus lépett elő a pécsi védelem egyes számú emberévé, a piros-feketék az ő bravúrjainak köszönhetik, hogy több gólt is elkerültek.
    Külön említést érdemel Puhl játékvezető, aki mindvégig remekül bíráskodott.
    A hazai veretlenségét hetedik hónapja őrző Békéscsaba a Pécs ellen is bizonyította, hogy a Kórház utcából győzelemmel távozni nagyon nehéz...

    Csank János: — Mostanában a Pécs volt a legjobb csapat, amellyel játszottunk. Bár több helyzetet dolgoztunk ki, a pécsi ellentámadások is gólszagúak voltak, így reálisnak tartom a döntetlent.
    Garami József: — Mindkét csapatnak több gólszerzési lehetősége adódott. Az eredményt igazságosnak tartom, amellyel az adott körülmények között elégedett is vagyok.
    (Vincze András, Jávor Péter)

    5. Pécs 9 4 4 1 5-1 12
    ...
    8. Békéscsaba 9 3 3 3 14-12 9

    Népsport, 1986. október 5. (Arcanum DT)
    A kihagyott gólhelyzetek mérkőzése
    Békéscsabai Előre Spartacus - Pécsi MSC 0-0


    ...

    Azt kevesen gondolhatták komolyan, hogy a Kórház utcában ősszel általában négy gólra „beállított” hazai gárda most is reális eséllyel számíthat ennyire, de a pécsiek fárasztó rotterdami UEFA-kirándulása mindenképp a lilák esélyeit növelte.
    Mondta is a kezdés előtt Csank János vezető edző: — Az dönt, hogy ki tudjuk-e kapcsolni a pécsi ékeket, no és hogy átfutjuk-e középpályás sorukat?
    Garami József mesteredző: Erővel biztos, hogy bírjuk, de a peches kupakiesés hátrányos lehet. Nem lennék elégedetlen, ha nem kapnánk ki.
    Gyászszünet előzte meg a kezdést, Adorján Árpádnak, a hazaiak játékosának édesanyja elhunyta miatt tisztelegtek a játékosok és nézők.
    A 7. percben hozta az Előre Spartacus izgalomba először szurkolóit, de Kurucz, kényszerítőzés után, túlságosan kisodródott jobbra és így labdája elsuhant az üres kapu előtt.
    A pécsiek lassították a játékot. Nem sportszerűtlenül, de kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal széttördelték saját harmadukban a csabai támadásokat.
    Így kapott a 11. percben Túri sárgalapos figyelmeztetést - egy szabadrúgás elvégzésének akadályozása miatt.
    Változatos küzdelem alakult ki.
    A 24. percben Pásztor szögletét Vígh mesterien fejelte kapura, de Bodnár bravúrral tisztázott szögletre, majd a sarokrúgás után is megismételte produkcióját.
    Nem sokkal a szünet előtt Csanálosi került nagy gólhelyzetbe a bal oldalon, de rosszul helyezett és a pécsi kapus megint „győzött”.
    SZÜNET UTÁN Túri ugratta ki Mészárost, aki óriási helyzetben Leboniczkyba vágta a labdát, majd a válogatott szélső kapott sárgalapos figyelmeztetést, mert felvágta Fabulyát (Mészáros közben megsérült és lesántikált a pályáról).
    A harmadik sárga lap sem váratott magára sokáig, ezt Kónyának mutatta föl Puhl, mert lab- daelrúgással késleltette az élő játékot.
    Az 52. percben Puhl pécsi szabadrúgást ítélt, amikor Pásztor szabadrúgásból beszálló labdája után, Kurucz lábáról a pécsi kapuba került a labda. (Lehet, hogy történt szabálytalanság, mert a lilák nem nagyon reklamáltak...)
    A 68. percben Takács iratkozott fel a 100 százalékos helyzetet kihagyók listájára.
    A folytatásban a pécsi szervező, Dobány is megmutatta, hogy ő sem tud a hálóba találni, ha lehetőség kínálkozik...
    A 77. perc zárta a fontosabb események sorát: az egyedül elnyargaló Kurucz már csak Bodnárral állt szemben, de a nagy formában védő pécsi kapus lába között elakadt labdája. (Pedig, ha ezt berúgja, akár az ősz hőse is lehetett volna a középpályás-csatár!)
    kép
    Fabulya és Megyeri harca a labdáért, hátrább Lutz figyeli a fejleményeket (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Úgy a 75. perc táján az egyik néző találóan fogalmazott: „Ez a meccs kihagyott gólhelyzetek 90 perce lesz!” Valóban ez lehetne az igen sportszerű, jó iramú, de a sok ügyetlen csatármegoldás miatt meglehetősen közepes színvonalú mérkőzés summázása.
    Tulajdonképpen egyik fél sem lehet azonban elégedetlen, amit alátámaszt az edzők véleménye is.

    Békés Megyei Népújság, 1986. október 6.