magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - MTK-VM SK 2 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.12.04, 21:40 (szerk.: 2022.12.04, 21:46)
    „Szögletgólok” a Viharsarokban
    Békéscsaba - MTK-VM 2-0 (0-0)


    Békéscsaba, 11 000 néző
    Vezette: Makó (****), (Divinyi, Szilágyi)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Szenti 5, Megyesi 6, Varga 6, Vigh 7, Takács J. 5 — Fecsku 4, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Kovalik 3, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    MTK-VM: Gáspár 4 — Huszárik 4, Híres 5, Talapa 5, Kovács J. 5 — Varga 5, Szeibert 6, Szalai 4 — Kékesi 6, Boda 4, Bognár 5. Edző: Both József.
    Csere: Fecsku helyett Adorján (—) a 68., Kovalik helyett Steigerwald (—) a 77., Szalai helyett Horváth (—) a 77. percben.
    Gólszerző: Vigh az 54., Adorján a 79. percben.
    Sárga lap: Szeibert a 35., Pásztor a 83. percben.
    Szögletarány: 8:2 (2:2) a Békéscsaba javára.

    (Az egykori bajnok, többszörös válogatott ejtőernyős, az MHSZ békéscsabai repülős és ejtőernyős klubjának oktatója, Ondrejcsik Mihály ejtőernyővel hozta a labdát a pálya közepére.)
    Az első percekben úgy tűnt, a békéscsabaiak fölényt harcolnak ki, amit jelzett az ötödik percben egy szöglet utáni helyzet. Pásztor ívelt be, a bal kapufa tövénél álló Szenti fejjel tovább csúsztatta a labdát, de Kovalik fejesét a kapu közepén álló Gáspár könnyedén megfogta. A következő akció is a viharsarkiak nevéhez fűződött, Csanálosi előtt adódott lehetőség, aki egyedül állt a kapussal szemben, de a kifutó Gáspár elvetődve levette a békéscsabai középpályás lábáról a labdát.
    Aztán némiképp kiegyenlítettebb lett a játék.
    Az első 45 perc legnagyobb helyzetére további 20 percet kellett várni. Ez már a fővárosi játékosok nevéhez fűződött. Boda kétszer is lőhetett: először nyolc m-ről, de az elvetődő Leboniczkyről visszapattant elé a labda, másodszor is tüzelhetett, igaz, kissé kisodródva, de a jókor visszaérkező Varga melléről szögletre pattant a labda.
    (A mérkőzés első percétől kezdve szoros őrizetet kapott Bognár György, az MTK-VM válogatott csatára. A békéscsabai Varga mindenhová követte őt, és ez volt az első alkalom, hogy szabadon vehette át a labdát. Rögtön élt is a lehetőséggel és nagyszerűen ugratta ki Kékesit, aki aztán Bodához játszott.)
    A 35. percben Szeibert reklamálásért sárga lapot kapott.
    Nem sokkal később Szekeres távoli nagy lövése szállt fölé.
    A 39. percben bal oldali szöglethez jutottak a fővárosiak, Szeibert mesterien kapura csavart, Leboniczkynek minden tudására szüksége volt, hogy kiöklözze a labdát.
    A túloldalon Pásztor ugratta ki Szekerest, de Gáspár kitűnően megelőzte a csatárt és messzire kivetődve elcsípte előle a labdát.
    SZÜNET UTÁN a 48. percben Pásztor dobta be a labdát jobb oldalról, némi kavarodás után a kifelé csurgó labdát Fecsku lőhette 15 m-ről Gáspár kapujára, de a lapos labda nem okozott gondot a kapusnak.
    Az 54. percben szerezte meg a vezetést a hazai csapat. Szögletből Szekeres élesen belőtte a labdát és a kitűnően berobbanó Vigh öt m-ről nagy erővel fejelt a kapu jobb oldalába. 1-0.
    (Szekeres már a gól előtt is többször vétette észre magát nagyszerű beadásaival. Most pontrúgásból sikerült a befejezés is.)
    A gól után feltámadt a fővárosi csapat. A középkezdés után Szeibert ugrott ki, kicselezte a kifutó Leboniczkyt, majd egy újabb csel után kapura lőtt, de Vigh második kapus módjára, mellel oda passzolta a labdát a visszaérkező Leboniczky kezébe.
    Húsz percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újra följegyezzünk valamit. Takács J.elé pattant a labda, ő kapura húzott, de ahogy közeledett Gáspárhoz, úgy lanyhult lendülete, végül is egy gyámoltalan lövéssel fejezte be az akciót, amit a kapus könnyen hárított.
    A 79. percben eldőlt a mérkőzés sorsa. Amolyan kisszögletet hajthattak végre a békéscsabaiak, miután az alapvonal közelében a 16-os oldalvonalához közel Pásztort akasztották. A jobb oldali beadásra Adorján robbant be, és három m-ről a kapu jobb oldalába fejelt. 2-0.
    A 86. percben Pásztor visszahúzta Horváthot, amiért a csabai játékmester sárga lapot kapott. A lefújás előtt egy perccel Vigh előtt adódott még lehetőség, csak a kapussal állt szemben, de kissé jobbra kisodródva fölé lőtt.

    ★ ★ ★

    Jól mutatkozott be a Békéscsaba, a mérkőzés elején egyre-másra vezette rohamait. Szekeres és Takács jól megértette egymást, a balszélső többször megforgatta védőjét.
    Az MTK-VM teljesen behúzódott saját térfelére, úgy tűnt, a vendégeknek az egy pont is elég lenne. Kontráik rendre lesen akadtak el, s ebben nagy szerepe volt a csabai védelem karmesterének, az újonc Megyesinek. 33 évének minden tapasztalatával irányította a védelmet, s az első játékrészben többször vállalkozott előretörésre is.
    A félidő vége felé csökkent az iram, esett a színvonal, már ébresztőt kiabáltak a nézők, amikor Makó játékvezető szünetre küldte a játékosokat.
    A második félidő is úgy kezdődött, mint az első, a Békéscsaba támadott, az MTK-VM a kontrákra épített.
    A csabai gól után aztán izgalmasabb lett a mérkőzés. A vendégek is egy fokozattal nagyobb sebességre kapcsoltak, és egymást követték a helyzetek mindkét kapu előtt.
    Bár két pontrúgásból születtek a csabai gólok, győzelmük a játék képe alapján megérdemelt.

    Csank János: — Örülök a kulturáltan és szervezetten játszó fővárosiak elleni győzelemnek.
    Both József: — A gólhelyzetek alapján nyernünk kellett volna, mégis a két pontrúgás a békéscsabaiak javára döntötte el a találkozót.
    (Kresz László, Jávor Péter)

    2-3. Békéscsaba 1 1 - - 2-0 2
    ...
    14-15. MTK-VM 1 - - 1 0-2 -

    Népsport, 1986. augusztus 17. (Arcanum DT)
    Két pontrúgás után, két fejesgóllal győzött a hazai csapat
    Békéscsaba - MTK-VM 2-0 (0-0)


    ...

    kép
    A fehér mezes Vígh Tibor fejesgólja, amivel vezettek a békéscsabaiak.

    Jól mutatkozott be a békéscsabai csapat az új idényben, a mérkőzés elején egyre-másra vezette rohamait.
    Aztán később lanyhult az iram, ugyanis a fővárosiak, mondhatni, beálltak védekezni, érződött játékukon, hogy az egy pont megszerzésében bizakodnak. Igaz, akadt egy nagy helyzetük egy kontratámadásból, s Varga érdemel dicséretet, hogy nem szereztek előnyt a kék-fehérek.
    A fordulás után újult erővel rohamozott a Békéscsaba, aminek gyorsan meglett az eredménye. Vígh mintaszerű fejesgólja után az MTK-VM is egyre inkább kitámadott, s mind veszélyesebb akciókat dolgoztak ki. Ennek ellenére Gáspár másodszor is hibázott, úgyhogy újabb fejes gól megpecsételte a fővárosiak sorsát.
    Bár pontrúgásból születtek a csabai gólok, győzelmük a játék képe alapján megérdemelt.

    Békés Megyei Népújság, 1986. augusztus 18.