magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Szombathelyi Haladás VSE 2 : 0 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.02.19, 20:35 (szerk.: 2023.02.19, 20:37)
    Viharos viharsarki véghajrá
    Békéscsaba - Haladás 2-0 (2-0)


    Békéscsaba, 4000 néző
    Vezette: Makó I. (***), (Maczkó J., Fekete)
    Békéscsaba: Leboniczky 0 — Varga 6, Szabó II 5, Ottlakán 5 — Vígh 5, Steigerwald 4, Vágó 5, Fecsku 6 — Kanyári 4, Pásztor J. 7, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Haladás VSE: Hegedűs 4 — Horváth 4, Vörös Cs. 5, Pásztor F. 4, Papp 5 — Nagy 5, Bognár 4, Szabó J. 4, Topor 5 — Demján 4, Schrőter 0. Edző: Rátkai László.
    Csere: Schrőter helyett Dan (4) a 15., Pásztor F. helyett Pados (5) a 36., Kanyári helyett Takács J. (—) a 68., Fecsku helyett Csanálosi (—) a 89. percben.
    Gólszerző: Pásztor J. a 21., Fecsku a 22. percben.
    Sárga lap: Topor a 24., Papp a 35., Szabó a 72. percben.
    Szögletarány: 6:1 (3:0) a Békéscsaba javára.

    (A mérkőzés előtt a hazaiak mestere, Süle István kesernyésen mondta:
    — Kicsit megfogott bennünket a Volán elleni pontvesztés. Idegessé tettük magunkat és a közönségünket is. Egész héten azon igyekeztünk, hogy összerázzuk a csapatot. Eddig is küzdött minden játékosunk, de valahogy akadozott a játék. Nincs, aki gólt rúgjon. Remélem, Szekeres most is olyan nagyszerűen fog játszani, mint az utánpótlás-válogatottban. Mindenképpen győznünk kell. Rátkai László, a vendégek vezetőedzője szűkszavú volt:
    — Bizonyos, hogy a csabaiak nagyon akarnak majd nyerni, én egy ponttal elégedetten távoznék.) A bevezető szakasz szenvedő hőse Schrőter volt, aki a 13. percben fájdalmas arccal bicegett az oldalvonalhoz. A gyors orvosi segélyt követően megpróbálkozott a játékkal, ám az első vágta után jelezte: számára véget ért a találkozó.
    A 21. percben vezetést szerzett a Békéscsaba. A balösszekötő helyén cselező Szekerest Vörös Cs. megrúgta. - Sárga lap - hördültek fel a nézők, joggal. A játékvezető azonban megkegyelmezett a szombathelyi játékosnak. Nem úgy Pásztor J., aki a sorfal fölött a jobb felső sarokba csavarta a labdát. 1-0.
    A 24. percben Topor nem kerülte el sorsát, miután kézlegyintéssel minősítette a játékvezető egyik ítéletét, sárga lapot kapott.
    A 28. percben Fecsku Kanyárival kényszerítőzött a balösszekötő helyén. A visszakapott labdát Fecsku lekezelte, és 12 m-ről a kifutó Hegedűs mellett a jobb alsó sarokba helyezett. 2-0.
    Mozgalmas volt a hajrá is.
    A 32. percben Kanyári óriási lehetőséget puskázott el: Szekeres hajszálpontos beadását követően három lépésről sem tudta Hegedűs kapujába bólintani a labdát.
    A 35. percben tovább bővült a „sárga krónika\", mert a Steigerwaldot megrúgó Papp is előcsalogatta a játékvezető zsebéből a színes kártyát.
    SZÜNET UTÁN a 49. percben Bognár 18 m-es lövését védte vetődve Leboniczky.
    Tíz perccel később Nagy távoli ballábas bombája foglalkoztatta a békéscsabai kapuvédőt.
    A 68. percben Szekeres a bal oldalon került a szombathelyi védelem hátába, az alapvonal közeléből középre ívelt, ám a jobbösszekötő helyén érkező Kanyári 8 m-ről toronymagasan fölé lőtt.
    (Kanyári megmozdulása kiváltotta a nép haragját. „Menj az öltözőbe!\" — követelte a kórus. Süle István eleget tett a nagyérdemű óhajának, és a csatár helyett Takács J.-t küldte pályára. Az igazsághoz tartozik, a síkos füvön megcsúszó labdát nehéz lett volna a kapuba juttatni. A vezetőedző már korábban a csere mellett döntött, és játékosa rá is szolgált az időleges bizalommegvonásra.)
    A 72. percben Szabó II késlekedve végzett el egy szabadrúgást, mire neki is megvillantotta a sárga lapot a játékvezető.
    A találkozó hajrájában a vendégek érezhetően belenyugodtak sorsukba.

    ★ ★ ★

    Szokatlanul kevesen látogattak ki a találkozóra. Egyébként sajnálhatják, akik otthon maradtak, mert - különösen az első félidőben - a békéscsabai együttes nagyszerű játékot produkált.
    A lila-fehérek az első perctől lerohanták ellenfelüket, nem engedték szóhoz jutni a szombathelyi játékosokat. Már a vendégek 16-osánál megtámadták a zöld-fehéreket, és egyre-másra dolgozták ki helyzeteiket. Hiába állított Rátkai edző Pásztor J.-re külön őrzőt, a hazaiak veteránja ismét igazolta nagyszerű képességeit, nemcsak parádés szabadrúgásgólt lőtt, hanem ezúttal is vezéregyénisége volt csapatának. Elsősorban neki tulajdonítható, hogy okosan, szervezetten, ügyesen játszott az első 45 percben a Békéscsaba. A Haladás egyszerűen nem találta meg ennek a gyors játéknak az ellenszerét.
    A második félidőben változott a játék képe, a békéscsabaiak visszaestek, ez meghozta a vendégek játékkedvét, most viszont küzdelmesebb lett a mérkőzés.
    Kár, hogy Makó játékvezető kicsit furcsa módon alkalmazta a sárga lapokat, hiszen akkor, amikor a durva összecsapások szinte egymást érték elfelejtette elővenni a figyelmeztető kártyát, máskor meg olyan esetben is alkalmazta, amikor nem volt rá szükség.
    Mindent összevetve jól szórakozott a publikum, a hazai együttes biztosította az elkövetkező mérkőzésekre a nyugalmat, győzelmével gyakorlatilag elkerült a veszélyes zónából.

    Süle István: — Az első félidőben mutatott játék alapján rászolgáltunk a győzelemre.
    Rátkai László: — A Békéscsaba sikere megérdemelt.
    (Boross Dezső, Thékes István)

    10. Haladás 27 8 8 11 28-31 24
    ...
    13. Békéscsaba 27 7 9 11 30-42 23

    Népsport, 1986. április 13. (Arcanum DT)
    Megnyugtató két pont
    Békéscsaba - Szombathely 2-0 (2-0)


    ...

    A békéscsabaiak nagy lendülettel kezdtek, szemmel láthatóan hamar döntésre akarták vinni a számukra létfontosságú két pont sorsát. A területet védő szombathelyieket teljesen beszorították, a vendégek térfelén folyt a játék.
    A 13. percben Schrőter fájdalmas arccal bicegett az oldalvonal felé, de orvosi segély után sem tudta folytatni a játékot.
    A 20. percben Szabó II. húsz méteres kellemetlen, pattogó lövését védte Hegedűs.
    A 20. percben megszerezték a vezetést a lila-fehérek. A balösszekötő helyén cselező Szekerest Vörös Cs. megrúgta, szabadrúgás. A szombathelyiek kapujától 18 méterre leállított \' labda mögé Pásztor állt, mesterien a jobb felső sarokba lőtt, 1-0.
    A 24. percben Topor sárga lapos figyelmeztetést kapott, miután kézlegyintéssel vett tudomást a játékvezető egyik ítéletéről.
    A 28. percben Fecsku Kanyárival kényszerítőzött a balösszekötő helyén, a visszakapott labdát a középpályás lekezelte és 13 méterről a kifutó Hegedűs mellett, nagy nyugalommal a jobb alsó sarokba helyezett, 2-0.
    Továbbra is a békéscsabaiak kezdeményeztek többet.
    A 32. percben Kanyári előtt nyílott újabb gólszerzési lehetőség. Szekeres elfutott a balszélen, majd mértani pontossággal beadott, de a csatár három lépésről nem tudta Hegedűs kapujába fejelni a labdát.
    A vendég szombathelyiek technikai faultokkal igyekeztek tördelni a csabaiak lendületét.
    A 35. percben az előretörő Steigerwaldot Papp felvágta: jutalma sárga lap lett.
    Fordulás után, a 49. percben Bognár 16 méteres lövését Leboniczky csak másodszorra tudta megkaparintani.
    Kiegyenlített lett a játék.
    Az 59. percben Nagy távoli ballábas bombáját védte a csabai kapuvédő.
    A 68. percben a sokat mozgó Szekeres került a szombathelyi védelem mögé, az alapvonalról középre ívelt, de Kanyári a jobbösszekötő helyéről, nyolc méterről magasan fölé lőtt.
    A 72. percben Szabó II. késlekedve végzett el egy szabadrúgást, ő is sárga lapot kapott.
    A 80. percben, szöglet után, melyet Pásztor ívelt be, Vágó a kapu közepébe, Hegedűs kezébe fejelte a pettyest.
    Az utolsó tíz percben ellaposodott a játék, nagyot esett az iram és a színvonal is.
    kép
    A szombathelyiek ezen mérkőzésen jobbára csak védekeztek. A képen is látható, hogy szoros emberfogással követik a fehér mezes békéscsabaiakat. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    A békéscsabai együttes az első félidőben nagyszerű játékot produkált. A lila-fehérek sokat mozogtak, szinte lerohanták ellenfelüket, teljesen beszorították a szombathelyieket saját térfelükre. Már az ellen-térfélen letámadták a vendégeket, s egyre másra dolgozták ki a helyzeteket.
    Ebben a félidőben Pásztor József remekelt, most is igazolta nagyszerű képességeit, vezéregyénisége volt a csabai csapatnak. Nagyszerű szabadrúgásgólt is lőtt.
    Az első félidőben az történt a játéktéren, amit a békéscsabaiak akartak, a szombathelyiek ekkor semmi veszélyt nem jelentettek a hazaiak kapujára.
    Fordulás után a csabaiak lefékeztek, így változott a játék, kiegyenlítettebb lett. Egy-két keményebb belemenés borzolta a kedélyeket, de az eredmény már nem változott. Ebben a félidőben a küzdőjelleg dominált.
    Összességében a közepes színvonalú, iramos találkozón a békéscsabaiak már az első félidőben biztosították az igen értékes két pontot. A szombathelyiek ezen a délutánon mérsékelt teljesítményt nyújtottak.

    Békés Megyei Népújság, 1986. április 14.