magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Siófoki Bányász SE 3 : 2 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.07.05, 22:03 (szerk.: 2022.07.05, 22:27)
    A Viharsarokban kisütött a nap
    Békéscsaba - Siófok 3-2 (1-1)


    Békéscsaba, 5000 néző
    Vezette: Plasek (*****) (Puhl, Márton S.)
    Békéscsaba: Baji 6 — Szenti 6, Ottlakán 6, Csató 5, Bánfi 4 — Adorján, Gruborovics 6, Csanálosi 5 — Árky 5, Kurucz 0, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Siófok: Horváth 5 — Jancsika 5, Szabó 6, Balázs 5, Kolovics 4 — Palkovics 5, Olajos 6, Quirikó 5 — Marozsán 6, Zsadányi 6, Lakatos 5. Edző: Kaszás Gábor.
    Csere: Kurucz helyett Tamás (5) a 9., Kolovics helyett Keszeg (5) az 59., Tamás helyett Krasnyánszky (—) a 69., Quirikó helyett Boda (—) a 79. percben.
    Gólszerző: Marozsán a 9., Adorján a 36., Szekeres az 53., Szenti a 84., Lakatos a 88. percben.
    Sárga lap: Balázs a 38., Szenti a 78. percben.
    Szögletarány: 8:1 (6:0) a Békéscsaba javára.

    Az első helyzet a békéscsabai kapu előtt adódott, amikor az 5. percben Lakatos iramodott meg a bal oldalon, lapos belövését Zsadányi vette át, Bánfit kicselezte, de aztán nyolc méterről a kapufát találta el.
    Nem sokkal később, a 9. percben az újabb siófoki akció már góllal végződött. Marozsánt a békéscsabai védők közösen akasztották, amiért szabadrúgáshoz jutottak a vendégek a 16-os vonalánál, szemben a kapuval. Marozsán rövid ápolás után állt a labda mögé, és erőteljesen meglőtt, lapos labdája a sorfalon megpattant, s a megdermedt Baji mellett a kapu közepébe vágódott. 0-1.
    (Rögtön a gól után cserélt a hazai csapat: egy rúgásnál húzódást szenvedett Kurucz, és lesántikált a pályáról.)
    Továbbra is a siófokiak előtt adódott lehetőség, de Zsadányi közeli lövését Baji kiöklözte.
    A túloldalon Csató kétszer is megcélozta a kaput, de mindkétszer fölé szállt a labda.
    A 29. percben Marozsán lopott el a védőktől egy labdát, Csató kíséretében hosszú vágta után a kivetődő Bajiba lőtt.
    Három perccel később Palkovics bújt ki a jobb szélen, néhány lépés után laposan középre tette a labdát, Zsadányi jól érkezett, s 14 méterről futtásból lőtt, de a békéscsabai kapus vetődve hárított.
    A 36. percben egyenlített a hazai gárda, amikor Árky jobbról belőtte a labdát, Szekeres ráfordult, ám kapáslövése Horváth térdéről kipattant, a jó helyen álló Adorján elé, aki négy méterről nem hibázott.
    1-1.

    Egy perccel később Gruborovics lőtt kissé balra kisodródva, de a kapufát találta telibe.
    A 38. percben Balázs szabálytalanul szerelte Árkyt, amiért sárga lapot kapott.
    (Egyperces gyászszünet előzte meg a folytatást, a kedden elhunyt dr. Mizó Mihály tiszteletére. A szakközépiskolai igazgató sokat tett a lila-fehér klubért, szakosztályvezetőként különösen sokat a röplabdasportért.)
    SZÜNET UTÁN a 48. percben Szenti beadását Bánfi kapásból lőtte, de a labda mellé szólt.
    Egy percen belül Gruborovics kétszer is megcélozta a kaput, de Horváth védett.
    Nagy kavarodás támadt a siófoki kapu előtt az 52. percben, amikor Gruborovics lövését kiütötte a kapus. Gruborovics újra lőtt, Olajos vágta ki a gólvonalról a labdát, amely harmadszorra is a békéscsabai középpályás elé került. Ismét beívelt középre, Szekeres ott termett és néhány lépésről a kapu közepébe csúsztatta fejjel a labdát. 2-1.
    A középkezdés után Marozsáni lövését védte Baji, majd Adorján fejesét a gólvonalról rúgta ki Szabó.
    Alig valamivel később Zsadányi a bal oldali szögletzászlótól adott be. Marozsán senkitől sem zavartatva, nyolc méterről fejelhetett, de Baji zsákmánya lett a labda.
    Ezután Szenti összeakasztotta Zsadányi lábát, amiért, sárga lapot kapott.
    A 82. percben Árky jobb oldali beívelését Adorján hét méterről a kapufára fejelte.
    A 84. percben a siófoki térfél közepén Szenti és Adorján adogatott egymásnak, Szenti megiramodott, kicselezte Balázst is, majd a vetődő Horváth mellett jobbról, 14 méterről a jobb sarokba lőtt. 3-1.
    A lefújás előtt két perccel szépítettek a vendégek, Boda futott el a jobb szélen, és átívelt Lakatos elé. A csatár fejesére a kapus és a gólvonalon álló Ottlakán egyszerre indult, de köztük és a kapufa között bepréselődött a labda a hálóba. 3-2.


    ★ ★ ★

    Az utóbbi időszakban gyengélkedő békéscsabaiakat az ötletesen játszó siófokiak az első negyedórában alaposan meglepték. Góljuk sem volt véletlen, hiszen jobbára a vendégek támadtak, ha el is jutottak a békéscsabai csatárok Horváth kapujának előterébe, elfogyott a tudományuk.
    Igaz, a siófokiak mindinkább beálltak védekezni, s ez lehetővé tette, hogy a viharsarki védők is fölzárkózzanak a támadásokhoz. Fokozatosan mezőnyfölényt harcoltak ki a házigazdák, és Adorján ki is egyenlített.
    Fordulás után is dinamikusabban támadtak a lila fehérek, s úgy tűnt, a bányászcsapat egyre jobban elfáradt. Egymás után dolgozták ki a szebbnél szebb akciókat a békéscsabaiak, s Gruborovics vezérletével növelni is tudták előnyüket.
    Az utolsó tíz percre unalmassá vált a játék, de egy védelmi hiba után ismét szorossá tették a találkozó kimenetelét a siófokiak. Ám már nem volt idő az egyenlítésre.
    Ezzel megtört a jég, a békéscsabaiak két „nagy” vereség után ismét két ponthoz jutottak, még ha nem is nyújtottak olyan teljesítményt, mint az elmúlt évi bajnokság tavaszán.

    Csank János: — Mindkét kapu előtt sok helyzet adódott, érthetően ideges játékosaink nagyon nehezen találtak a hálóba. Ez a siker sokat segíthet megtépázott önbizalmunkon.
    Kaszás Gábor: — Az a csapat nyert, amelyiknek jobban kellett a két pont. Ezt hosszú évek tapasztalata mondatja velem.
    (Jávor Péter)

    9. Siófok 12 4 3 5 16-18 11
    10. Békéscsaba 12 3 5 4 12-21 11

    Népsport, 1987. október 29.
    Javuló támadó játékkal
    Békéscsabai Előre Spartacus - Siófok 3-2 (1-1)


    ...


    Az első valamirevaló helyzet a békéscsabai kapu előtt adódott az 5. percben, amikor Lakatos bal oldali beadását Zsadányi kezdte el „bűvölni”, Bánfit is kicselezte, de aztán nyolc méterről a kapufát találta telibe. Továbbra is a siófokiak vezették a támadásokat, ami a 9. percben góllá érett. Marozsánt a békéscsabai védők közösen akasztották, szabadrúgáshoz jutottak a siófokiak a 16-os vonaláról, szemben a kapuval. Rövid ápolás után a sértett állt a labda mögé, hatalmas lapos lövése a sorfalon megpattant, s a megdermedt Baji mellett a kapu közepébe vágódott a labda,
    0-1.

    Aztán Zsadányi közeli lövését öklözte ki Baji, majd Marozsán iramodott meg Csató kíséretében, de végül a kifutó kapusba lőtte a labdát.
    Ezt követően megint Zsadányi érkezett jó ütemben, de futtából leadott lövését Baji vetődve hárította.
    A 36. percben egyenlített a békéscsabai csapat, amikor Árky jobbról belőtte a labdát, Szekeres ráfordult, kapáslövése azonban Horváth térdéről kipattant a jó helyen álló Adorján elé, aki négy méterről nem hibázott,
    1-1.

    Egy perccel később Gruborovics találta telibe a kapufát, majd a 38. percben Balázs kapott sárga lapot, amiért Árkyt buktatta.
    A szünet után egyperces gyászszünet előzte meg a folytatást, dr. Hízó Mihály emlékére. A Vásárhelyi Pál Szakközépiskola tragikus hirtelenséggel elhunyt igazgatója sokat tett a lila-fehér klubért, mint a röplabdaszakosztály elnöke.
    A 48. percben Szenti jobb oldali beadását Bánfi kapásból mellé lőtte, majd egy percen belül Gruborovics két nagy lövését hárította Horváth.
    Aztán viszont a siófoki kapus is padlóra került az 52. percben, amikor nagy tűzijáték alakult ki a 16-oson belül. Gruborovics nagy lövését még kiütötte Horváth, az ismétlést Olajos a gólvonalról kivágta, de megint csak a békéscsabai középpályás elé került a labda, aki belőtt középre, s Szekeres néhány lépésről a kapu közepébe csúsztatta a pettyest, 2-1.
    Két perccel később Adorján fejesét Szabó a gólvonalról rúgta ki.
    A túloldalt Marozsán fejelhetett senkitől sem zavartatva, de Baji kezébe helyezett.
    Szenti a 78. percben összeakasztotta Zsadányi lábát - ez is sárga.
    Nem sokkal később Adorján hét méterről a kapufára fejelte a labdát.
    A 84. percben növelték előnyüket a lila-fehérek. Szenti és Adorján kényszerítőzött a siófoki térfél közepén, majd a békéscsabai védő Balázst is kicselezve az elfekvő Horváth mellett, kissé jobbra kisodródva, a hosszúsarkot lőtte ki 14 méterről, 3-1.
    Két perccel később Szekeres forgolódott a siófoki 16-oson belül, majd estében 10 méterről Horváth ölébe emelt.
    A 88. percben szépítettek a vendégek, amikor Boda elfutott a jobbszélen, a túloldalra ívelt, ahol egyedül állt Lakatos, fejesére a kapus és Ottlakán egyszerre indult, de köztük és a kapufa között bepréselődött a labda, 3-2.
    Csató fejesét tette ártalmatlanná Horváth a 91. percben.
    kép
    Horváth kapus verve, a Szekeres-féle csúsztatott fejes a háló felé tart. A gólszerző (fehér mezben) időközben már lehuppant a földre (Fotó: Fazekas Ferenc)

    A két fiaskó után érthetően Csank János féltve küldte a pályára a csapatot, a tegnapi bajnoki mérkőzésre.
    Hogy valamennyire igaza volt, azt bizonyítja, hogy az első negyedórában csupán csak a siófokiak jeleskedtek, legalábbis a veszélyesebb akciókat ők vezették, ami hamar góllá is érlelődött.
    Ezután fokozatosan mezőnyfölényt harcolt ki a viharsarki gárda, ám mire eljutottak a 16-oson belülre, elfogyott a tudomány. Sokat segített, hogy a mind jobban betömörülő vendégcsapat ellen a védők és a középpályások is olykor támadólag léphettek föl. A „présnek” meg is lett az eredménye, a mind iramosabbá váló mérkőzésen 20 perc jó játék után megfordították a találkozó kimenetelét a házigazdák.
    Továbbra is fölényben maradtak, annál is inkább, mivel a siófokiak elfáradtak.
    A harmadik gól után, úgy tűnt, beletörődik mindkét csapat az eredménybe, amikor váratlan helyzetből gólt ért el a Bányász.
    Összességében megérdemelten tartotta otthon a két pontot a lila-fehér együttes, a küzdelmes és harcos találkozón. Mi több, biztatóan javuló játékot nyújtottak e kora délutáni mérkőzésen a viharsarkiak.
    Jó: Szenti, Ottlakán, Adorján, Gruborovics, ill. Szabó, Olajos, Marozsán, Zsadányi.
    (Jávor Péter)

    Békés Megyei Népújság, 1987. október 29.