magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Vasas SC 0 : 0 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.01.01, 22:56 (szerk.: 2022.01.01, 23:19)
    A két csapat nem csinált futballtörténelmet
    Békéscsabai Előre FC - Vasas 0-0


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 8 ezer néző
    V.: Hartmann (Nagy L., Bognár)
    Békéscsaba: Horváth 0 — Mracskó 5, Ionut 5, Fabulya 5 — Árgyelán 4, Kurucz 6, Csató 6, Kasik 4 — Fodor 5, Vancea 3, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Vasas: Babócsy 0 — Sirinbekov 5, Juhár 4, Mészöly 5, Pecha 6 — Teodoru 4, Nagy T. 5, Nahóczky 5, Galaschek 4 — Zvara 4, Claude 5. Edző: dr. Genzwein Ferenc.
    Csere: Galaschek helyett Szilveszter (4) a 42., Árgyelán h. Szarvas (-) a 76., Teodoru h. Zentai (-) a 85. percben.
    Sárga lap: Pecha (Fabulya fölvágásáért) a 33. percben, Szilveszter (Fodor felvágásáért) a 79., Fabulya (elütötte Zvarát) a 80., Vancea (reklamálásért) a 89. percben.
    Szögletarány: 6:5 (3:3) a Vasas javára.

    A két csapatból együttesen három játékos hiányzott, 3-3 sárga lap miatt: Szenti, Gubucz és Tuboly csak a lelátóról szemlélhette az eseményeket. Ráadásul a Vasasból Kecskés sérülés miatt nem állt az edző rendelkezésére.
    A két gárda az eredetileg megadottól eltérően egy-egy helyen változtatott, a hazaiaknál Usmajev helyett Árgyelán, a vendégeknél Szilveszter helyett Nagy T. volt kezdő. A találkozó megkezdése előtt Szűcs Mihály, a békéscsabaiak elnöke és Mészöly Kálmán, egykori viharsarki edző köszöntötte Kurucz Adámot abból az alkalomból, hogy a 31 esztendős játékos 200. NB I-es mérkőzésen lépett pályára.
    Egyperces gyászszünet is megelőzte a találkozót, a napokban elhunyt Östereicher Emil emlékére.

    Már a második percben bemelegítették Horváthot, amikor Pecha 18 méterről kapura tűzte a labdát, ám a békéscsabai portás a helyén volt.
    A folytatásban Vancea elé pattant egy labda, aki minden teketóriázás nélkül célzott, 14 méterről, a bal összekötő helyéről, de Babócsy is „várt a lövésre”.
    A 14. percben ismét Vancea volt a főszereplő, amikor betáncolt a 16-os bal sarkánál a büntetőterületen belülre. Mészöly kemény belépővel állította meg a békéscsabaiak játékosát, érthetően felhördült a publikum, de a játékvezető - jogosan - továbbot intett.
    Egy perc múlva Teodoru és Nahóczky szorításában Kasik fejelt néhány lépésről a léc fölé.
    A túloldalon Galaschek beadását Zvara fejelte a jobb alsó sarok felé, de Horváth vetődve hárított.
    A 28. percben Vancea labdájával Kulcsár kitűnően bújt ki, az 5-ös bal sarkán csinált még egy cselt, elcsúszott, s ezzel oda is lett a lehetőség.
    A 33. percben Mracskó 25 méteres lövése zúgott el a kapu fölött.
    Szünet után a 49. percben Csató 20 méteres jobb lábas lövése szállt fölé.
    Tíz perccel később Árgyelán beadása a kaputól 5 méterre álló Fodor combjára pattant, onnan Babócsy ölébe.
    A 63. percben egy jobb oldali kis szöglet után Fodor fejelt alig fölé néhány lépésről.
    Az ellentámadás végén Nahóczky nagy erejű, húsz méterről leadott lövését öklözte a mezőnybe Horváth.
    A 71. percben ismét a békéscsabai kapus volt a főszereplő, amikor Claude jobbról belőtt, de Horváth jól vetődött ki.
    Két perccel később Kulcsár az 5-ös jobb sarkáról durrantott mellé.
    A 78. percben Pecha a bal oldalvonal mentén négy békéscsabai játékost kicselezve végigszáguldott, bekanyarodott, s még arra is maradt ereje, hogy kapura emeljen, ám a „visszalépdelő” Horváth ujjheggyel szögletre tolta a labdát.
    A 80. percben Zvara megiramodott, Fabulya, mint az utolsó ember nekifutott, a Vasas csatára elterült. Hartmann játékvezető egy pillanat alatt ott termett, s egy újabb sárga lapot varázsolt elő, ami akár piros is lehetett volna.
    Két perccel később Sirimbekov 25 méteres, nagy erejű lövése szállt mellé.
    A 85. percben megint piroslap-gyanús eseményt jegyezhettünk föl, amikor a kitörő Vanceát Juhár mezénél fogva rántotta le. A játékvezető először a zsebéhez nyúlt, majd kinézett Nagy L. partjelzőre, aztán némi meglepetésre kifelé ítélt szabadrúgást.
    Két perccel a mérkőzés lefújása előtt egy legurított 20 méteres szabadrúgást Claude lőtt meg nagy erővel, Horváth ujjheggyel szögletre tolta a labdát.
    kép
    Zvara sem hozta sűrűn zavarba Horváth Kapust, pláne ha Fabulyával találkozott a kapu közelében. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    A békéscsabaiak múlt heti, idegenbeli sikeres mérkőzése és a Vasas eddigi őszi szereplése alapján érthetően nagy várakozás előzte meg a szombati kilencven percet. Ellenállhatatlan iramban kezdett a két csapat, mint amikor hamar dűlőre akarják vinni a dolgot. Az irányzékkal nem is volt baj, jól céloztak a csatárok, de a hálóőrök is a helyükön voltak. Negyed órán át élvezetes volt a csata és színvonalas volt a mérkőzés.
    Aztán egy csapásra megváltozott minden, a házigazdák elkezdtek előreívelgetni, amit a hosszú angyalföldi védők rendre kifejeltek. A vendégek a csúszós talaj miatt okosan a földön szervezték az akciókat, nem egyszer „cicáztak”, ám előre egyre ritkábban jutottak, mind kevesebb gondot okoztak Horváth kapusnak (is).
    A fordulás után tovább süllyedt a színvonal, egyre gyakoribbá váltak a hibák - most már mezőnyben is. Az a picinyke látványosság, ami a mérkőzés elején volt tapasztalható, végleg eltűnt a pályáról. Időnként egy-egy petárda durrant, de ez sem ébresztette föl a két csapat játékosait. Tovább tili-toliztak, s ahogy a nap kisütött, ezzel ellentétben úgy szürkült a játék, amit a szurkolók egyre hangosabb füttyel honoráltak.
    Egy biztos: ezen a napon a két csapat nem csinált futballtörténelmet.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — Sajnos a mai mérkőzésen csak ennyire tellett. Inkább küzdelmes, mintsem jó összecsapás volt. A döntetlen reális.
    — Ezt várta az MTK elleni siker után?
    — Az más játék volt. Akkor találtunk egy gólt, s az MTK-nak jönnie kellett. A Vasas viszont jól passzolgatott. Nálunk nem volt olyan játékos, aki eldönthette volna a mérkőzést.
    — Akad olyan, akivel elégedett?
    — Senki sem játszott jól csapatunkból.
    Genzwein Ferenc:
    — Jó védő- és határozatlan támadójátékunk eredménye 0-0.
    — Ezt a játékot várta Békéscsabán?
    — Hét közben a sérülések és sárga lapok miatt át kellett szervezni a csapatot, aztán Galaschek kiválásával menet közben újra ezt kellett tennünk. Ezek után elégedett vagyok az egy ponttal.
    — Az eredeti taktika szerint játszott a Vasas?
    — A védekezést illetően igen, a támadásokban azonban elmaradtunk a várttól.

    3. Vasas 11 5 5 1 14-8 15
    ...
    6. Békéscsaba 11 4 4 3 16-13 12

    Minek az ívelgetés?

    Már a bemelegítésnél megállapíthatta a szépszámú szurkolósereg a Kórház utcában, hogy jól megtermett legények alkotják a fővárosi együttest. Különösen a védelem közepén magaslott ki a mezőnyből Mészöly és Juhár, de a kapuvédő Babócsy is jól megtermett portás.
    Ezért volt érthetetlen, hogy miért erőltették a kapu elé ívelgetést a lila-fehérek. Olyan rutinos játékosok is ezt tették, mint Vancea, aki meg sem tudta közelíteni az MTK elleni teljesítményét. Miként Kasik sem, aki legutóbb a Hungária körúton a mérkőzés hőse volt, ezúttal nem mert vállalkozni.
    Egyébként a széleken, az alapvonalig vezetett gyors akciók utáni pontos, lapos beadásokkal lehetett volna feltörni a piros-kékek védelmi falát - miként tette azt az MTK ellen Kulcsár, aki az alapvonalról gurított Vancea elé a második csabai gól előtt -, ám most mintha erről elfeledkeztek volna az előrések.
    Feltűnt még, hogy a középpályán Csató kiválásával - aki ezúttal inkább a védelmet erősítette - gyakorlatilag nem maradt szerelő ember, s így többször előfordult, hogy hosszú percekre eldugták a labdát a Vasas játékosok a hazaiak elől.
    Így a találkozó után érthetően csalódottan távozott a publikum, pozitívumként csak azt állapíthatta meg, hogy a lila-fehérek megőrizték hat hete tartó veretlenségi sorozatukat.
    Most nehéz sorozat előtt állnak a békéscsabaiak. Szombaton Vácott az egykori csabai mester, Csank János együttesével találkoznak, ahol sárga lapok miatt Fabulya, Vancea és Dávid nem léphet pályára. Igaz a hazaiak is nélkülözik majd az újdonsült válogatott, korábban csabai színekben szereplő Bánfit és Aranyost. A Vác után pedig a remekül szereplő, gólerős Videoton látogat a Kórház utcába, s ez az összecsapás sem ígérkezik sétagaloppnak a lilák számára.

    Békés Megyei Hírlap, 1992. október 26.