fgymat-nak
Véletlenül akadtam rá a nekem – klubalapításokkal kapcsolatban – feltett kérdésekre, mert nem szoktam megnézni a „Csapatok” témakört. Elnézést a késedelemért.
ad 1./ Lehet, hogy a Kolozsvári AC, mint tornasporttal foglalkozó egyesület 1880-ban alakult, de dr. Földessy szerint (589. old.) 1905. az alakulási éve. ad 2./ Megtaláltam az oldalt. Elfogadom az 1900. április 29-i alapítási dátumot. Nekem egy kétnyelvű brossura van a birtokomban, amelyet 1974-ben adtak ki „A komárnói labdarúgás nyomában 1899 - 1974” címmel. Ez tévesztett meg. ad 3./ A Losonci AC alakulhatott 1902-ben, mert ebben az évben már megmérkőzött a Balassagyarmati SE-vel (0:3). A LAFC alakulási évét dr. Földessy könyvéből (590. old) vettem, de ez nyíilván téves, mert az I. vh. előtt a LAC vett részt a bajnokságban (és 1913/14-ben az LTK). Az általad említett fúzió valamikor létrejött, de az 1918/19-es bajnokságban (majd rövidesen láthatod) Losoncot csak a LTK képviselte. Mindenképpen nagy a keveredés, mert pl. a wikipedia a LAC helyett LAFC-ról ír az 1912/13. és az 1913/14. éveknél. ad 4./ Helyesen: Máramarosszigeti SE. Csak egy csapat volt. ad 5./ Nem tudok utána nézni. Fogadjuk el a Pluhár-változatot. ad 6./ A név elírás. Már ez a dátum is a Szabadkai Vasutas Athletikai Klubra vonatkozik. Megegyezik az 1940-es csapattal. ad 7./ Megint átvert a Földessy, ott az 1911-es év szerepel. Természetesen az 1910-es évszám a hiteles. ad 8./ Lásd Földessy könyv 597. oldalát. No koment…
1938 utáni visszacsatolások után talán több adattal találkozunk a csapatokra vonatkozóan.
üdv
|