magyarfutball.hu

2003.11.11 Ír edzőn múlik az angol karrier

1996-ot írunk. Egy ifjú, alig 18 esztendős salgótarjáni fiatalembert édesapja Garami Józsefnek, a lilák akkori vezetőedzőjének ajánlott figyelmébe. Kovács Péter jellegzetes figura volt a Megyeri úton. Vörös hajával és hórihorgas, majd' kétméteres termetével olykor még viccesnek is tűnhetett egyeseknek, ám a Ferencváros jelenlegi szakmai igazgatója látott fantáziát a fiatal támadóban. Olyannyira, hogy néhány bajnoki mérkőzésen pályára is küldte Kovácsot, aki azonban nem alkotott maradandót a hazai élvonalban, így nem csoda, ha sokan azt javasolták neki és a hetvenes évek végén az Újpesti Dózsában futballozó édesapjának, Kovács Józsefnek is: keressenek más sportágat a gyereknek.

A Kovács család azonban nem hátrált meg. Bár a Garamit követő időszakban Várhidi Péter, majd Nagy László is eltanácsolta Kovács Pétert Újpestről, a labdarúgó egy svájci és egy érdi kitérőt követően Finnországban folytatta pályafutását. Az FC Lahtihoz a korábbi FIFA-licences menedzser, Havasi Mihály segítségével szerződött, és később innen igazolt az FC Haka csapatához.
Finnországban Kovács Péter beérett. Csapataiban egymás után rugdosta a gólokat, s bizony, a Bajnokok Ligája-selejtezőjében a Liverpoolnak fejelt idegenbeli találatát máig felemlegetik a Hakánál, még akkor is, ha a finnek végül alulmaradtak a négyszeres BEK-győztessel szemben. Ekkor, 2002-ben figyeltek fel Kovácsra a norvég másodosztályban szereplő Tromsö vezetői, akik már komoly pénzt áldoztak a magyar légiós megvételére, s hogy az üzlet nem volt hiábavaló, azt bizonyítja Kovács Péter fél szezon alatt szerzett 14 gólja… A gárda többek között a csatár remek teljesítményének köszönhetően feljutott az élvonalba, és a korábban Újpestről elzavart játékos árát – norvég lapinformációk szerint – 1 milliárd 200 millió forintnak megfelelő koronában határozta meg a Tromsö elnöke. Noha voltak érdeklődők Kovács iránt, klubja akkor még nem akart hallani legjobbjának eladásáról. A Tromsö azóta kiharcolta a bennmaradást a norvég első osztályban (kell-e mondani: Kovács Péter nyolc gólt szerezve nagyban hozzájárult a sikerhez), s most újabb jelentős állomáshoz érkezhet a 26 éves játékos pályafutása.
Kovácsot ugyanis az angol Premier League-ből kiesett, de jelenleg a feljutásra pályázó Sunderland menedzsere, a korábbi ír kapitány, Mick McCarthy hívta próbajátékra. A hírről beszámol a SkySports nevű internetes portál is, ahol a Tromsö csillagának nevezték a csatárt.
A magyar támadó hétfő óta készül az angolokkal, s várhatóan a héten dől el, javasolja-e a szerződtetését McCarthy.
"Semmit sem szeretnék elkiabálni – mondta Kovács Péter. – Amíg nem írjuk alá a szerződést, felesleges bármiről is beszélni. Egy biztos, régi álmom válna valóra, ha Angliába igazolhatnék. Itt az ideje, hogy váltsak, hiszen tele vagyok ambíciókkal…”