magyarfutball.hu

2003.12.28 Győzött a karrier

Nehéz döntés volt: Kenesei Krisztiánnak arról kellett határoznia, profi futballista módjára gondolkozik, vagy inkább a családját részesíti előnyben. Nos, a támadó az előbbi mellett tette le a voksát, és ez egyben azt is jelenti, hogy három évre Kínába, a pekingi Gouan együtteséhez szerződik.

Régóta húzódik az ügy, s nem túlzás kijelenteni, Kenesei Krisztián az utolsó pillanatig kivárt a döntésével, hiszen az eredetileg megszabott pénteki határidőhöz képest csak vasárnap bólintott rá az igen kecsegtető ajánlatra, amellyel nemcsak a játékos, hanem klubja, a Zalaegerszeg is jól jár. A ZTE ugyanis a korábbi kölcsönadási szerződés alapján egyszer már kapott 150 ezer dollárt (ez 34 és fél millió forintot jelent), most az eladásért 400 ezer dollár, vagyis 92 millió forint jár a klubnak. A labdarúgó sem jár roszszul: mint azt már korábban megírtuk, éves szinten 350 ezer dollárt (valamivel több mint 80 millió forintot) kap kézhez, s ha csapata csak közepesen teljesít is, prémiumban még egyszer ennyit felvehet.

Mivel itthon keveset lehet tudni a 19-szeres válogatott régi-új csapatáról, íme, néhány információ a korábban Beijing Hyundai nevet viselő egyletről: a főleg kínaiakat, de korábban bolgár, jugoszláv és bolíviai légiósokat alkalmazó gárda a november 30-án befejeződött 15 csapatos bajnokságban 36 pontot gyűjtve a kilencedik helyen végzett. Nem meglepő, hogy a vezetők előrelépést várnak – a keret erre alkalmas is lehet, amit megalapoz, hogy Kenesei Krisztián aktív közreműködésével az idén kupagyőzelmet ünnepelhetett a csapat.
A válogatott támadó döntését az nehezítette meg, hogy december második hetében megszületett fia, Soma, és nem csoda, ha tőle nem szeretne távol lenni.
"Feleségemmel rengeteget töprengtünk, miként döntsek – mondta vasárnap délután az éppen Győrött tartózkodó Kenesei Krisztián. – Egyelőre azt tudom, hogy születésnapomon, január hetedikén kell repülőre ülnöm, és ekkor költözöm ki Kínába. Azért is okozott komoly fejtörést, hogy aláírjak-e, mert a megegyezésünk három esztendőre szól, így ez hosszú távú szerződés. A válogatottbeli szereplésemet nem befolyásolja, hogy hol játszom, remélem, ha jól teljesítek, Kínából is bekerülhetek Lothar Matthäus keretébe."

Pályafutás: 261 bajnoki meccsen 122 gól
Kenesei Krisztián 27. születésnapján utazik el Kínába, így most egy ideig nem növelheti magyar bajnoki mérkőzéseinek és ott szerzett góljainak a számát. Idősebb testvére, Zoltán után kezdett el futballozni, ám szebb pályafutás van mögötte. A csatár a Bp. Volánban kezdte a labdarúgást, s az MTK, a Győr és a Zalaegerszeg színeiben 261 első osztályú találkozón 122 találatot jegyzett. Bajnoki címet háromszor szerzett: 1996–1997-ben és 1998–1999-ben az MTK-val, 2001–2002-ben pedig a Zalaegerszeggel jutott a csúcsra.

Eredményesség: bajnoki cím háromszor
Nem vitás, eddigi legjobb idényét 2002 nyarán zárta a támadó, hiszen abban az esztendőben bajnoki címet ünnepelhetett a ZTE csapatával. Ráadásul Egerszegen meghatározó embernek számított, s nagy része volt abban, hogy végül első helyen végzett az együttes. Akkor 21 találatot szerzett, egy évvel később pedig ennél is többet ért el (22), s a gólkirályi címet is elnyerte, igaz, ennek jogosságát többen vitatták, mondván Kenesei Krisztián az alsóházban szereplő ZTE játékosaként könyebben juthatott gólhelyzetbe, mint, mondjuk, a bajnok MTK játékosa, Illés Béla.

Válogatottság: remek találat Stockholmban
Először 2000. március 29-én Bicskei Bertalan válogatta be a támadót (Magyarország–Lengyelország 0–0). Később még 18 alkalommal kapott lehetőséget, Gellei Imre válogatottjában alapembernek számított. Ezeken a fellépéseken öt alkalommal volt eredményes, legfontosabb gólját Stockholmban szerezte, amikor a Svédország elleni Eb-selejtezőn betalált – az a meccs 1–1-re végződött.