magyarfutball.hu

Dunaújváros, Eszperantó úti Stadion

Feltöltés alatt!

  1. 2003.11.17 | MTI / origo.hu
    Magyarfoci-szinten a stadionrekonstrukció / Dunaújváros
    A stadionrekonstrukciós program keretében az újpesti stadion felújítása után másodikként Dunaújvárosban kezdődött el a munka. 2001. október 11-én Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Tóth László, a Dunaferr Rt. vezérigazgatója helyezte el a Dunaferr-stadion alapkövét. Az akkor még NB I-es, egy évvel korábban bajnoki címet nyert labdarúgócsapat lepusztult, korszerűtlen pályája köré az UEFA-szabályoknak megfelelő aréna építése kezdődött meg.

    Az építés első ütemében, 2003 májusára elkészült a 6000 ülő- és 600 állóhelyet magába foglaló, a két hosszanti oldalon fedett lelátó. A nyugati oldali nézőtér csupán részben épült fel, mivel a hozzá kapcsolódó úgynevezett fejépületnek - amely a szurkolók fogadására alkalmas előteret, továbbá a pénztárakat, a mellékhelyiségeket, az öltözőket és az irodákat foglalná magába - csak a tartószerkezetei készültek el. A stadion úgynevezett középfeltöltésű: a közönség a középmagasságban körbefutó kerengőn keresztül juthat el a helyére. A kerengő alatt talajszinten beépíthető terület maradt, ahol a befektetés iránt érdeklődő vállalkozók a későbbiekben üzleteket, kiszolgáló egységeket, szaunát, konditermet alakíthatnak ki a lehetőségek és az igények figyelembevételével. Az újjáépítést a Sportfólió Kht. által alapított Stadion Invest Rt. bonyolította le. Az építés első üteme alatt a stadion a Dunaferr Rt. tulajdonában volt, ezért a kivitelezést a társaságcsoporthoz tartozó cégek végezték el.

    2002 decemberében a Dunaferr vállalatcsoport likviditási gondjainak kezelése érdekében az ÁPV Rt. összesen 6,5 milliárd forint értékben, termelő tevékenységhez nem tartozó vagyonelemeket, ingatlanokat, üzletrészeket vett át a cégtől, köztük a Dunaferr-stadiont is.

    A 2003-2004-es másodosztályú bajnoki szezon kezdetére befejeződött a lelátók alatti vizesblokkok szerelése, a médiafülkék kialakítása, a vagyonvédelmi, valamint szektorosztó kerítések felállítása, az északi és déli oldali pénztárak felépítése. Helyükre kerültek a tájékoztató, útbaigazító táblák, így a létesítmény használatba vételi engedélyt kapott.

    A stadion jelenlegi állapotában alkalmas a világítás és a beléptetőrendszer fogadására, ám ezeknek a berendezéseknek a felszerelése, valamint a fejépület építésének befejezése egyelőre várat magára.