magyarfutball.hu

Magyarország - Norvégia 1 : 1 20:00

   
   
  • Magyarország - Norvégia 1997.06.08.
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1998, selejtező
712. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Elleray David (Anglia)
nézőszámok:
  1. MTI: 18.000
  2. nso.hu: 20.000
  3. Futballévkönyv '97: 21.000
  4. Focivilág: 23.000
  5. fotball.no: 30.000
  1. 0 - 1 9' Rudi Petter
    12' Orosz Ferenc sárga lap
    22' Kovács Zoltán 1 - 1
    sárga lap 37' Mykland Erik
    62' Kuttor Attila sárga lap
    sárga lap 83' Østenstad Egil

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2017.09.20, 17:14
    Budapest, 1997. május 29., csütörtök (MTI) - Csank János, a
    magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerdán kihirdette
    keretét a Norvégia elleni, június 8-án (Népstadion, 20 ó,
    játékvezető a brit David Elleray) lejátszandó világbajnoki selejtező
    mérkőzésre. A keretben 23 fő kapott helyet, Csank nem számíthat a
    sárga lapok miatt eltiltott Urbán Flóriánra és Mracskó Mihályra.

    A keret:
    --------

    Sáfár Szabolcs (Vasas DH), Babos Gábor (MTK FC), Szűcs Lajos
    (ÚTE) - kapusok

    Kuttor Attila, Farkasházy László, Halmai Gábor, Illés Béla,
    Orosz Ferenc, Lőrincz Emil (MTK FC), Bánfi János (Aalst), Plókai
    Attila (Kispest-Honvéd), Geress Zoltán (Vasas DH), Nyilas Elek, Nagy
    Norbert, Horváth Ferenc (Ferencváros), Dombi Tibor, Sándor Tamás
    (DVSC-Epona), Balog Tibor (Charleroi), Szlezák Zoltán, Kovács Zoltán
    (ÚTE), Keresztúri András (Csepel), Klausz László (SV Salzburg),
    Torma Gábor (Cercle Bruges) - mezőnyjátékosok

    Csank János rövid nyilatkozata:

    - A norvégoktól semmiféleképpen nem szabad kikapnunk. Legnagyobb ellenfelünk a csoportban most már inkább Svájc, ha esetleg most döntetlent játszanánk Norvégiával, akkor sem lenne nagy gond.
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.17, 21:24 (szerk.: 2017.06.08, 11:10)
    Labdarúgás - Franciaországért, ötödször

    Budapest, 1997. június 8., vasárnap (MTI) - Vasárnap este a Népstadionban a jövő évi franciaországi vb-döntőbe jutásért ötödik selejtezőjét játszotta le a magyar futballválogatott az európai 3. csoportban. A sajtóteraszon ott üldögélt Puskás Ferenc is. "Az évszázad gólkirálya" a nem túl eredeti kérdésre (nyer-e a hazai együttes?) így válaszolt:

    - Hát, idő lesz rá. Pontosan 90 perc.

    Az angol Elleray sípjelére a következő összeállításban kezdett a két legénység:

    Magyarország:
    Babos Gábor - Lőrincz Emil - Kuttor Attila, Bánfi János - Dombi Tibor, Farkasházy László, Halmai Gábor, Sándor Tamás, Nagy Norbert - Orosz Ferenc, Kovács Zoltán

    Norvégia:
    Frode Grodaas - Alf-Inge Haaland, Henning Berg, Ronny Johnsen Stig Inge Björnebye - Petter Rudi, Erik Mykland, Kjetil Rekdal, Öyvind Leonhardsen, Frank Strandli - Tore Andre Flo

    Már az első vendégakció csaknem gólt hozott, Flo cselezgetett, majd éles szögből rosszul célzott; lapos labdája a bal alsó sarok mellett csusszant ki. A magyar gárda csalogatott, így azután kényük-kedvük szerint kombinálhattak a norvégok.

    A 8. percben Nagy N. lépett ki a balösszekötő helyén, de tökéletes helyzetben addig várt, pepecselt, amíg megszabadították őt a labdától. Rá egy percre büntetett Norvégia.

    Baloldali beadásra Babos G. tökéletesen tévesen indult ki, csaknem a 16-os vonaláig hagyva el "kalitkáját". A labdát nem érte el, az Rudi elé pattant, a hórihorgas középpályás habozás nélkül az üresen maradt kapuba zúdított (0-1).

    Olykor kifejezetten kapkodott a hazai védelem. A 18. percben Rekdal jobbról gurított középre mintaszerű támadás végén, Halmai becsúszva, öt méterről a kapu fölé lőve szabadította meg a bajtól társait. Négy perc múltán Lőrincz csodálatosan ugratta ki középen Kovács Zoltánt. Az újonc újpesti dinamitként robbant ki a két középső norvég védő között, és mintegy 14 méterről a tehetetlen Grodaas mellett a kapu bal oldala táján félmagas, roppant erős lövéssel egyenlített (1-1).

    A 26. percben három vendégjátékos is birkózott a magyar ötösön, végül Babos G. merész vetődéssel kaparintotta meg a bőrgolyót. A 38. percben - ekkorra már valamelyest enyhült az északiak nyomása - Halmai baloldali beadását Orosz tiszta helyzetből, hét méterről melléfejelte.

    Félidőben:

    Magyarország - Norvégia 1-1
    Népstadion, 18.000 néző
    gólok: Kovács Z. (22.), illetve Rudi (9.)

    Fordulás után higgadtabb, józanabb teljesítménnyel rukkolt elő a magyar gárda, alaposan megbecsülvén a labdát. A 49. percben Rekdal - tavaly három gólt lőtt Oslóban Sáfárnak - mintegy 24 méterről hatalmas erővel bombázott, szerencsére centiméterekkel hibás volt a "célzókészülék", a labda fölékerült. Két perc múlva egy "légiháborúnál" előbb Lőrincz össszpontosított ügyesen, majd Babos G. fogta meg szerencsével a labdát.

    A norvég gárda nem diktált különösebb iramot, de a nyugodt, kocogós tempó is bőven elég volt ahhoz, hogy Grodaasnak ne legyen főfájása. Jórészt a mezőnyben birkózott a két gárda. A magyar középpályás sor egyértelműen fölvette a kesztyűt. Fontos volt, hogy Dombit is több alkalommal futtatták a jobb oldalon. A 67. percben Kovács Z. balról küzdötte be magát lövőhelyzetig, keresztben ellőtt labdája szögletre perdült.

    Rá három percre Rudi 20 méterről bombázott, Babos G. remekül hárított, majd az ismét kapuja felé megeresztett lövéssel is elbánt. Viszonylag kevés volt az esemény, ám látszott, mindkét gárda még
    képes a sorsdöntő gólra. A hajrában Nyilas távoli emelését a norvég kapus a jobb felső sarok előtt csípte el.

    Dícséretes pontot szerzett hazai környezetben a magyar gárda, mely összehasonlíthatatlanul jobban játszott, mint legutóbb, amikor a Népstadionban kikapott Ausztráliától. A jelentős feladathoz felnőtt Csank János szövetségi kapitány legénysége. Az első 20 perc során fejjátékban nagyon jelentős előnyt élvezett a vendég, de amikor a magyar középpályások megkapták az utasítást, hogy a földön járassák a labdát, hirtelen kiegyenlítettebbé vált a játék képe.

    Összességében nehéz átlátni, ez a Norvégia miként győzhette le a világbajnok Brazíliát. Valahogy igazi "töltet" nélkül küzdött Egil Olsen szövetségi kapitány csapata, avagy valóban elégedett volt az egy "biztonsági" ponttal. Azt megszerezte, menetel tovább Franciaország felé. Hogy Csankék "odaérnek-e", ez majd kiderül, mert Svájcot és Azerbajdzsánt idehaza illene megverni, s akkor ott van még novemberben Finnország, idegenben.

    A vendégeknél a hátsó védőnégyes meggyőző volt, ám Kovács Z. (a magyar válogatottban debütált, 800. játékosként szóhoz jutott támadó) és olykor Dombi kalamajkát okozott. A középpályán Mykland némely trükkje tetszett, de sokkal inkább csapatmunkája miatt dícsérhető Norvégia.

    A magyar gárdában Babos G. csúnya hibája után magára talált, Lőrincz mindvégig remekelt, gólt előkészítő átadása csodás teljesítmény. Dombit többször is használhatták volna, Sándor T. olykor ügyeskedett, Halmai és Farkasházy 10-10 percekre kitűnt, de labdáik sokszor pontatlannak bizonyultak.

    Vb-selejtező, európai 3. csoport:

    Magyarország - Norvégia 1-1 (1-1)
    Népstadion, 18.000 néző, vezette: Elleray (angol)
    gólszerzők: Kovács Z. (22. perc), illetve Rudi (9.)
    sárga lapok: Orosz (12. perc), Kuttor (58.), illetve Mykland (37.), Östenstad (83.)
    cserék: Nagy N. helyett Szlezák Zoltán (56. perc), Sándor T. helyett Nyilas Elek (80.), Orosz helyett Dragóner Attila (86.), illetve Mykland helyett Jostein Flo (65.), Leonhardsen helyett Stale Solbakken (77.), T. A. Flo helyett Egil Östenstad (81.)

    A csoport állása:

    1. Norvégia 5 3 2 - 11- 2 11 pont
    2. Finnország 5 2 1 2 8- 6 7
    3. Magyarország 5 2 1 2 5- 5 7
    4. Svájc 4 2 - 2 4- 4 6
    5. Azerbajdzsán 5 1 - 4 2-13 3

    A két szövetségi kapitány véleménye:

    Csank János:
    - Norvégiától nehéz lesz elvenni az első helyet. Az első félidő alapján győzelmet érdemeltünk. Úgy hiszem, a 2-2 reálisabb eredmény lett volna. Ha Dombi több labdát kap, talán többre visszük.

    Egil Olsen:
    - A magyar csapat meglepett, nagyon jól játszott. Egy-két játékosom nem értette meg, mit kértem tőlük. Az első félidőben a magyarok mögénk lövöldözték a labdákat, ezzel bizony alapos fejtörést okozott Csank János. Nem vettük félvállról ezt a 90 percet, két pontot elhagytunk, de egyet azért szereztünk.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2010.10.15, 09:24 (szerk.: 2018.01.13, 13:18)
    kép
    forrás:
    Focivilág 1998. május 27.
     
  4. avatar: fgymat
    2009.05.24, 20:38
    A selejtezőben az első mérkőzésünkön otthon elért háromgólos győzelmük után, most hozzánk látogattak a norvégok. Nekünk nagyon kellett a győzelem, ha szerettünk volna tovább jutni. ...és szerettünk volna.

    Az elején nagyon "belekezdtek" a vendégek. De miután megszerezték a vezető gólt kicsit csökkentették az iramot. Mi viszont rákapcsoltunk és kimondottan szép játékkal hoztuk nehéz helyzetbe őket. Nem csak egyenlítettünk, de határozottan jobban is játszottunk, mint a norvégok. Labdarúgóink mindent beleadtak, de sajnos nem sikerült megszerezni a vezetést.
    A második játékrészben már kicsit visszafogottabb volt a mérkőzés. A vendégek csak a döntetlen megőrzésére törekedtek, a mi támadásainkban pedig már nem volt annyi átütő erő, hogy változtatni tudjunk az eredményen.

    Európa egyik legjobb válogatottjától sikerült pontot szerezni és ez mindenképpen siker volt. Sajnos a továbbjutásunkra már nem sok remény lehetett, de legalább a játék jó volt.
    A kapitány azt mondta:"Biztos vagyok abban, hogy ezzel a játékkal a következő ellenfelünket legyőzhetjük." Nem volt igazán kockázatos kijelentés, ha figyelembe vesszük, hogy a következő ellenfél Málta csapata. (Persze lehet, hogy Ő a világbajnoki selejtezők soron következő mérkőzésére-Svájcra gondolt.)


    forrás:
    mafoci