magyarfutball.hu

Belgium - Magyarország 3 : 1 20:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
688. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Brüsszel, Stade du Heysel
játékvezető : Przesmycki Zbigniew (Lengyelország)
nézőszámok:
  1. cantab.net: 16.000
  2. nso.hu: 25.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.01, 20:29
    Budapest, 1994. június 6., hétfő (MTI) - Nincs irigylésre méltó
    helyzetben Verebes József szövetségi kapitány, akinek válogatott
    futballcsapata szerda este 20 órakor Brüsszelben Belgiummal játszik
    barátságos mérkőzést. A 18 tagú keret hétfőn gyülekezett a Stadion
    Szállóban. Kiderült, ezúttal sem áll mindenki a kapitány
    rendelkezésére.

    A ferencvárosi Keller József lázas, arcüreggyulladása van, a
    kispesti Vincze Istvánnak pedig az Achilles-inával vannak gondjai.
    Egyikük sem utazik kedden. Illés Béla (Kispest-Honvéd FC) sem... Az
    ő esete egy kicsit ,,más,,. A gólerős játékos fáradtságra
    panaszkodott, majd megkérdezte Verebes Józseftől: muszáj-e
    Brüsszelben játszania? A kapitány erre azt felelte: a magyar
    válogatottban nem muszáj, és haladéktalanul hazaküldte Illést. Így
    három játékossal megcsappant a létszám. Mivel a tartaléknak jelölt
    Csábi Józsefről azt a hírt hozta a kispesti orvos, hogy nem
    egészséges, a váci Hahn Árpád behívása mellett döntött Verebes
    József.

    A magyar válogatott a hétfői két edzés után kedden délelőtt
    újabb gyakorlást tart Budapesten. Délután a menetrend szerinti
    repülőjárattal utazik el Brüsszelbe. Ott este újabb edzés következik
    a mérkőzés színhelyén, a Heysel-stadionban. Ezen már a Charleroi
    játékosa, Balog Tibor is részt vesz, aki a belga fővárosban
    csatlakozik társaihoz.

    Verebes fejében egyébként nagyjából már összeállt a szerdai
    kezdő tizenegy. A jelenlegi elképzelés szerint a középpályán a
    ferencvárosi Lipcsei és Albert egy-egy félidőt játszik.

    A tervezett csapat (zárójelben az eddigi válogatottságok száma):

    Végh (10) - Márton (16) - Kuttor (4), Jagodics (4), Mészöly (11)
    - Puglits (6), Lipcsei (22) vagy Albert (4), Halmai (7), Balog T.
    (29) - Dombi (1) vagy Csertői (7) vagy Herczegh (1), Klausz (8).
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.13, 19:49 (szerk.: 2017.06.08, 19:38)
    Brüsszelben is a lemondás volt a téma...

    Pósfai Gyula, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Brüsszel, 1994. június 8. szerda (MTI) - Gallov Rezső, az OTSH elnöke levélben kérte fel lemondásra dr. Laczkó Mihályt, az MLSZ elnökét. Az előzményekről és a levél tartalmáról Brüsszelben, még a Belgium elleni mérkőzés előtt nyilatkozott az államtitkár:

    - Hétfőn küldtem el Laczkó úrnak ezt a levelet, amelyben azt is kértem tőle, hogy hívja össze a szövetség rendkívüli közgyűlését. Azért is jöttem ki Brüsszelbe, hogy itt nyugodt, baráti körülmények között beszéljük meg a kialakult helyzetet. Csak a repülőtéren tudtam meg, hogy Laczkó Mihály mégsem jön.

    Mi juttatta erre az elhatározásra?
    - Még a tavalyi tisztújító közgyűlés előtt részt vettem egy MLSZ elnökségi ülésen, s már akkor kértem Laczkó urat, hogy mondjon le. Miután nem tette, az elmúlt egy évben a szokottnál is keményebben bíráltam a szövetséget, mégsem történt semmi. Úgy érzem, a jelenlegi helyzeten mindenképpen változtatni kell. Tudom, hogy az 1994-es egyesülési törvény értelmében a szövetségek önállóak, ezért az MLSZ elnökét sem kényszeríthetem lemondásra. Az OTSH elnökeként azonban felelős vagyok a magyar sportért, különösen a legnépszerűbb sportágért, a labdarúgásért. Hivatalomba lépésem óta igyekeztem elkövetni mindent, az OTSH-MLSZ viszony rendezésétől a totó-bevételekből megszerezhető támogatások növeléséig, akárcsak az olimpiai csapat jó felkészülési lehetőségeinek megteremtését. Ezek után kötelességemnek éreztem kérni Laczkó úr távozását. Az MLSZ elnökével egyébként semmilyen személyes problémám nincsen, kapcsolatunk korrekt, de elnöki szerepét a jövőben sem tudom konstruktívnak elképzelni. Nem vonom kétségbe igyekezetét, tisztességét, ám úgy érzem, a jelenlegi vezetés is többszörösen elvesztette hitelét, tekintélyét, a közvélemény bizalmát. Tudomásom szerint a legjobb hazai futballszakemberek közül többen visszautasítottak mindenféle szerepvállalást Laczkó úrral. A múltat lehet magyarázni, ám megváltoztathatatlan és megalázó jelenhez vezetett. Engem, az OTSH elnökét a jövő érdekel. Ez aggaszt, és ez késztetett a rendhagyó feladatra.

    Miért éppen most látta elérkezettnek az időt a cselekvésre?
    - Megvártam a tavaszi sorozat végét, s bár az olimpiai csapatnál látok biztató jeleket, bebizonyosodott, hogy a nagyválogatott nem jutott előbbre. Egy rendkívüli közgyűlés megadhatja a reményt a pozitív irányú változásra.

    Kit látna szívesen az elnöki székben?
    - Erről nem az én feladatom dönteni, hanem a szövetség közgyűléséé.

    A szövetség közeljövőjéről Berzi Sándor, az MLSZ főtitkárát kérdezte az MTI munkatársa.
    - Laczkó úr a holland mérkőzés óta foglalkozott a távozás gondolatával, amit hétfőn délután közölt velem. Tehát nem Gallov Rezső levelének hatására mondott le - tájékoztatta az MTI-t Berzi Sándor főtitkár.

    Hogyan folytatja tovább munkáját a szövetség?
    - Pénteken délutánra rendkívüli elnökségi ülést hívtunk össze, ahol nagy valószínűséggel a rendkívüli közgyűlés összehívása mellett döntenek a tagok.

    Erre mikor kerülhet sor?
    - Az alapszabály figyelembe vételével július közepén. A rendkívüli közgyűlés választja majd meg az új elnököt, aki Laczkó úr mandátumának lejártáig, 1997-ig lesz hivatalban.

    Mikor és ki választ kapitányt?
    - Ez az elnök hatáskörébe tartozik, így a júliusi közgyűlés után kerülhet rá sor.

    Hogyan alakul az Ön sorsa?
    - Most az a legfontosabb feladatom, hogy előkészítsem a rendkívüli közgyűlést, a szerződésem egyébként 1997. december 31-ig köt a szövetséghez.

    Verebes József szövetségi kapitányt váratlanul érte Laczkó Mihály lemondása.

    - Meg vagyok döbbenve. Sajnálom Laczkó Mihályt, és remélem, nem fogják a ,,sárba tiporni,,. Emelt fővel hagyják távozni, ahogyan az Nyugaton szokás... Ha így történik, az példaértékű lehet a magyar futballban.


    A magyar csapat környékén szerdán nem is annyira az esti, belgák elleni mérkőzés, sokkal inkább a leendő MLSZ-elnök és a szövetségi kapitány személye volt napirenden. Röpködtek a nevek. Az egyik változat szerint Szepesi György megbízott, más néven ideiglenes elnökkét vezeti majd a szövetséget, a szövetségi kapitány Mészöly Kálmán lesz, Mezey György pedig szakmai igazgatóként ténykedik. Persze, ez korántsem biztos, egyelőre csak kósza hírnek lehet tekinteni.

    Amúgy igaza lett a belga meteorológusoknak, akik szerdára esőt jósoltak. Ez meg is érkezett 16 óra tájban, de szerencsére nem volt túl komoly, ezért nem kellett attól tartani, hogy mély lesz a pálya talaja.

    - Ez a kis eső inkább nekünk kedvez, mert a belgák nagyobb záporokhoz, csúszósabb pályákhoz vannak hozzászokva - mondta Verebes József, aki szerdán délelőtt már nem tartott újabb gyakorlást a Heysel-stadionban.

    Csak egy taktikai értekezletet. Több belga menedzser (a magyar válogatott néhány játékosát figyelték) mellett kijött a mérkőzésre Fazekas László is, aki szerint a belgák ellen csak az lehet a helyes taktika, ha a magyar válogatott biztonságos védekezést játszik.

    - Ha kitámadunk, akkor a belgák beindulnak, s könnyen úgy alakulhat a 90 perc, mint Eindhovenben - jegyezte meg Fazekas.

    A mérkőzés előtt háromnegyed órával ismét szemerkélni kezdett az eső, így meglehetősen hűvös időben kezdődött a játék. A lengyel Przesmycki sípjelére az alábbi összeállításban kezdték a játékot a csapatok:

    Belgium:
    Preud,homme - de Wolf - Grun, Albert - Staelens, Degryse, Scifo, van der Elst, Boffin - Nilis, Weber

    Magyarország:
    Végh - Márton - Jagodics, Mészöly - Kuttor, Lipcsei, Halmai, Balog, Puglits - Csertői, Klausz

    Magyar szempontból rosszabbul nem is kezdődhetett volna a mérkőzés, hiszen az első igazi belga akció góllal végződött. A 6. percben Nilis ugrott ki a jobb oldalon, középre tette a labdát, és Weber ugyanott folytatta, ahol Zambia ellen abbahagyta: négy lépésről a hálóba helyezett (1:0). A Cercle Bruges csatára ezzel bizonyította, hogy nem véletlenül írt alá szerződést a minap az Anderlechthez, illetve hogy új klubja jól választott. Az újabb veszélyes belga akció Scifo-lövéssel zárult, de középre ment a labda és Végh hárított. A 13. percé volt az első magyar próbálkozás, Balog labdája méterekkel mellé szállt. A negyedóra végén kishíján újabb gólt szereztek a belgák: Nilis - Weber - Nilis volt a labda útja, utóbbi 18 m-es lövése egy védőn megpattant, s kishíján a jobb
    sarokban kötött ki. Klausz rúgást kapott, ezért Dombi váltotta fel. A 21. percben Nilis megforgatta Kuttort a bal oldalon, csavart labdája alig kerülte el a felső sarkot. A magyar csapat ereje csak egy szögletre futotta, majd válaszként Weber fejesét nagy bravúrral hárította Végh. Ezután valamivel többet birtokolták a labdát a magyarok, de még a belgák 16-osáig sem jutottak el. A 37. percben Weber a jobbösszekötő helyéről lőtte a kapu elé a labdát, ami egy védőn megcsúszott. Végh tétovázott el is csúszott, és Degryse a bal kapufa tövéből a hálóba kotorta (2:0). Nilisnek volt még egy helyzete három perccel a szünet előtt, de Végh mellett 8 m-ről az oldalhálóba emelt. Az utolsó percben Kuttor 30 m-ről lőtt, ám ez csak csemege volt Preud,homme-nak. A szünetben vastaps kísérte az öltözőbe a ,,vörös ördögöket,,.

    A félidőben:

    Belgium - Magyarország 2:0
    Brüsszel, 25 000 néző
    gólszerzők: Weber (6. p.), Degryse (37.)

    Csaknem Weber-góllal indult a második játékrész is, de a belga gólkirály egy arasszal fölé lőtt. A ,,vörös ördögök,, kisebb sebességi fokozatba kapcsoltak, így jobban lélegzethez jutott a magyar együttes. Sőt, az 55. percben élt is a lehetőséggel. Csertői a jobb szélről játszotta vissza a labdát, és Jagodics középről 20 m-ről kapásból óriási gólt lőtt a hosszú sarokba (2:1). Gyönyörű
    megoldás volt. Az 59. percben kishíján egyenlített a Verebes-legénység. Szöglet után Mészöly középre fejelte a labdát, de Csertői 4 m-ről nem találta el azt. A másik oldalon Scifo zörgette meg a hálót. A lengyel játékvezető először gólt ítélt, majd Mártonék heves tiltakozására visszavonta. Jogosan, hiszen a belga játékmester előtte kézzel ért a labdához, és lesen is volt. Némileg váratlanul lőttek újabb gólt a pirosmezes hazaiak. Degryse baloldali beadására Nilis kitűnő ütemben érkezett, s 12 m-ről jobb külsővel a kapu jobb oldalába bombázott (67. p. - 3:1). A hátralévő időben már csak arra figyeltek a belgák, hogy ne sérüljenek meg. A két csatárt, Nilist és Webert is lehozta a pályáról a belga kapitány. Az utolsó pillanatban egy veszélyes belga támadásnál Degryse visszasarkazta a labdát, Mészöly kétségbeesetten hazaadta, amit Koszta megfogott. A szabály szerint 7 m-ről közvetett szabadrúgás következett, de ezt a belgák elügyetlenkedték, Koszta védett.

    Hamar éreztették a belgák a Verebes-legényekkel, hogy ezúttal nem lesz sok keresnivalójuk. Az első 20 percben jóformán alig volt magyar lábon a labda, mert a középpályások nem tudták megszerezni. A félidő közepén valamelyest csökkent a hazaiak szorítása, de ekkor sem fenyegette veszély a hazaiak kapuját. Szünet után ismét ,,belehúztak,, Weberék, nem a magyar gárdán múlt, hogy nem növelték tovább előnyüket. Fordulás után a szerkezetileg átalakított magyar együttes nagyobb ellenállást tanusított, de a belgák már nem erőltették a góllövést. Paul van Himst kapitány tanítványai ezen az estén csak annyit adtak ki magukból, amennyi a biztos győzelemhez kellett. A magyar együttes a körülményekhez képest helyt állt.

    Belgium - Magyarország 3:1 (2:0)
    Brüsszel, 25 000 néző, V: Przesmycki (lengyel)
    gólszerzők: Weber (6. p.), Degryse (37.), Nilis (67.), illetve Jagodics (55.)
    csere: Boffin helyett Borkelmans (46. p.), P. Albert helyett Smidts (46.), Weber helyett Wilmots (75.), Nilis helyett Emmers (80.), illetve Klausz helyett Dombi (18.), Halmai helyett Hahn (46.), Lipcsei helyett Albert F. (46.), Végh helyett Koszta (72.), Jagodics helyett Herczeg (75.)
    sárga lap: Dombi (54. p.)

    A hazai védelemnek nem sok dolga akadt, a középpályán Scifo és Degryse sokat dolgozott, elől pedig a két csatár, Nilis és Weber igazolta félelmetes hírét.

    A magyar csapatban Végh hozta megbízható formáját, Márton elegánsan söprögetett, a középpályán Jagodics szünet után érdemel dicséretet (góljáért külön is), a magyar csatárok kevés vizet zavartak.

    Vélemények:

    Verebes József szövetségi kapitány:
    - Végre ismét volt tartása a csapatnak. A játékosok már nem az ellenfelet nézték a pályán, így meg tudták valósítani a taktikai elképzeléseimet. Úgy érzem, a hollandoktól elszenvedett vereség után talpra álltunk, pedig Klausz és Halmai is lesérült, így összesen már négy emberünk hiányzott. Mivel engem Laczkó Mihály mellékállásban bízott meg a kapitányi teendők ellátásával, ténykedésemet ezzel befejeztem, és soha többet nem leszek magyar szövetségi kapitány, legalábbis most így gondolom


    És ha netán az új elnök mellékállásban újra felajánlja a posztot? - kapta a kérdést a szakvezető.
    - Akkor ezen elgondolkodnék, de még meg kell beszélnem a klubvezetőimmel is, mert az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam az ETO FC-t, azaz a győri csapat irányítását nem úgy végeztem, ahogy azt elterveztem.

    Márton Gábor:
    - Egy jó mérkőzésen egyenrangú ellenfelek voltunk, de nem szabad ilyen ,,amatőr,, gólokat kapnunk.

    Balog Tibor:
    - A belga volt a jobbik csapat, de úgy érzem, ,,partiban voltunk,,. Messzemenő következtetéseket mégsem szabad levonni ebből a mérkőzésből, mert még rengeteg munka áll előttünk.

    Paul van Himst belga szövetségi kapitány:
    - Csapatom teljesítményével maximálisan elégedett vagyok. A magyarok jobban játszottak, mint Eindhovenben. Védekezőbb, aggresszívabb felfogásra számítottam tőlük. Személy szerint Márton
    tetszett a leginkább. Látszott rajta, hogy Belgiumban is játszott már.

    Verebes József a magyar labdarúgósport történetének 40. szövetségi kapitánya volt. Két szakaszban irányított. Először 1987. február 8. és 1987. július 29. közötti időszakban négy válogatott mérkőzésen ült a kispadon, augusztus 23-án lemondott. Ekkori mérlege: egy győzelem, egy döntetlen, két vereség, 6-5-ös gólkülönbség.

    A ,,Mágus,, néven ismert szakvezető 1993. július 22-én mondott igent egy évre érvényes második kapitánykodására, az újabb szerződési ajánlatra. 1994. június 8-ig bezárólag újabb tíz csatát
    számlált, összesített mérlege a szerda esti 1:3-mal bezárólag: 14 mérkőzés, 2 győzelem, 3 döntetlen, 9 vereség, 17-30-as gólkülönbség.

    Amikor másodszor dirigálta a magyar válogatottat, mindössze egy győzelemre futotta csapata erejéből, 1993. október 27-én, az Üllői úti vb-selejtezőn Magyarország 1:0-ra verte Luxemburgot.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2011.01.10, 15:42 (szerk.: 2018.01.13, 18:57)
    kép
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2010.10.29, 14:17 (szerk.: 2016.06.24, 14:30)
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2009.11.06, 12:14 (szerk.: 2018.01.13, 19:02)
    kép
     
  6. avatar: fgymat
    2009.05.24, 19:32 (szerk.: 2016.06.24, 14:30)
    Belgium ellen összesen kétszer sikerült győzelmet aratnunk. Egyszer 1958-ban Budapesten nyertünk és egyszer 1926-ban Belgiumban.

    A hazaiak a világbajnokságra készülődtek és felkészülési mérkőzésnek szánták a találkozót.

    Gyorsan vezetést szereztek a hazaiak és többé nem is engedték ki azt a kezükből. Az első félidő belga támadásokkal és a beszorított magyar csapat védekezésével telt. Ennél többre nem futotta csapatunk erejéből. Néha ugyan megpróbálkoztunk egy-egy indítással, de ezek inkább csak vaktában előre küldött labdáknak tűntek, mintsem átgondolt ellentámadásoknak.

    A második félidő elején kicsit feljött a magyar gárda, sőt még gólt is sikerült szereznünk, de azután visszaállt a " rend" . A belgák újabb gólt szereztek és ezen az eredményen Ők már nem akartak, mi pedig nem tudtunk változtatni.

    Ezúttal nagyobb ellenállást fejtett ki a magyar csapat, mint egy hete a hollandok ellen, de a jogos vereséget így sem kerülhette el.

    A mérkőzés után lemondott a szövetségi kapitány és az MLSZ elnöke is. A kapitány egyébként kitartott amellett, hogy sikerült össze állítania egy leendő jó válogatott magját és a kudarcokat csak annak kell tulajdonítani, hogy nem gyenge, hanem a jók között nyílván tartott ellenfeleket választott. Szerinte erre a válogatottra legalább nyolc évig lehetett volna alapozni. A lemondás oka volt az is, hogy a kapitányi posztot ezentúl főállásban kellett ellátni és Verebes inkább a győri csapat mellett akart maradni.

    forrás:
    mafoci
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2009.03.11, 18:11 (szerk.: 2018.01.13, 18:44)