magyarfutball.hu

Magyarország - Svájc 1 : 2 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
681. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Gádoši Ladislav (Szlovákia)
nézőszámok:
  1. football.ch: 5.000
  2. nso.hu: 7.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.01, 20:15
    Budapest, 1994. február 28., hétfő (MTI) - Február utolsó napján már márciusra gondolt Verebes József, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető a jövő szerda esti, a Népstadionban sorra kerülő Svájc elleni barátságos összecsapásra hétfőn keretet hírdetett.

    Verebes megjegyezte, a tavasz folyamán számít majd azokra is (Bordás, Kuttor, Lőrincz E., Árgyelán, Albert, Puglits), akik most sérülés miatt maródiak.

    A keret szombaton este 20 órakor gyülekezik a Hotel Stadionban, és ott is marad együtt szerdáig.

    1994 első válogatott csatájára (június nyolcadikáig további hét összecsapást tervezett be Verebes józsef) a következők kaptak ,,behívót,,:

    kapusok:
    Végh, Brockhauser

    mezőnyjátékosok:
    Mracskó, Bánfi, Urbán, Keller, Csertői, Détári, Balog T., Vincze I., Eszenyi, Klausz, Márton, Lipcsei, Pisont, Halmai, Illés, Hamar

    Biztonsági tartalékok: Koszta, Telek, Lisztes, Orosz.

    Budapest, 1994. március 2. szerda (MTI) - Roy Hodgson, a helvét
    labdarugó válogatott angol szövetségi kapitánya kijelölte a jövő
    szerdán Budapesten sorra kerülő Magyarország - Svájc barátságos
    mérkőzésre készülő keretét. A 20 labdarugó között ott van Stephane
    Chapuisat, a Borussia Dortmund és Adrian Knup, a VfB Stuttgart
    játékosa is. Így Joel Corminboeuf (Strasbourg), Ciriaco Sforzával
    (Kaiserslautern) és Alain Sutterrel (Nürnberg) együtt öt
    idegenlégiós található a svájci keretben. Sérülés miatt hiányzik
    viszont Kubilay Türkyilmaz (Galatasaray), míg Ramon Vega
    (Grasshoppers), Beat Sutter (Neuchatel Xamax) és Christophe Bonvir
    (Sion) nem kapott meghívást.

    A keret a vasárnapi bajnoki forduló után találkozik Zürichben.
    Hétfőn délelőtt még tartanak egy edzést, majd délután indulnak
    Budapestre.

    A 20-as keret (zárójelben a játékos csapata, életkora,
    válogatottsága és a nemzeti együttesben szerzett góljainak száma):

    kapusok:
    --------
    Joel Corminboeuf (Strasbourg, 30 éves, 8 válogatottság/0 gól),
    Stefan Lehmann (Sion, 30, 3/0), Marco Pascolo (Servette, 27, 15/0)

    védők:
    ------
    Andre Egli (Servette, 35, 74/8), Alain Geiger (Sion, 33, 89/2),
    Dominique Herr (Sion, 28, 34/3), Marc Hottiger (Sion, 26, 36/3),
    Yvan Quentin (Sion, 23, 9/0), Martin Rueda (Luzern, 31, 4/0), Jürg
    Studer (Zürich, 27, 8/0)

    középpályások és csatárok:
    --------------------------
    Georges Bregy (Young Boys, 36, 44/11), Stephane Chapuisat
    (Borussia Dortmund, 24, 32/9), Sebeastien Fournier (Sion, 22, 2/1),
    Marco Grassi (Servette, 25, 8/2), Adrian Knup (VfB Stuttgart, 25,
    31/21), Christophe Orhel (Servette, 25, 23/4), Ciriaco Sforza
    (Kaiserslautern, 24, 18/2), Nestor Subiat (Lugano, 27, 2/2), Alain
    Sutter (Nürnberg, 26, 41/3), Thomas Wyss (Aarau, 27, 3/0)

    Budapest, 1994. március 4., péntek (MTI) - Fülöp Ferenc, a magyar labdarúgó A-válogatott technikai vezetője. Jelezte, a jövő szerda esti (Népstadion), Svájc elleni barátságos találkozóra utólag meghívta szombat este randevúzó keretébe Keresztúri Andrást. Így az eredetileg 18 tagú keret tizenkilencesre bővült.

    Verebes József szövetségi kapitány legénysége szerda estig az ERDÉRT-pályán illetve a Népstadionban gyakorol. A svájciak hétfő délután érkeznek Budapestre; még aznap este edzenek is Chapuisaték.
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2017.12.13, 14:40
    Izgatottan vártam a találkozást a Mágussal, hiszen gyerekként a televízióban láttam, hogyan dirigálta az ETO-t. Az edzéseken szinte semmit nem csináltunk. A meccs előtti taktikai értekezleten az öltözőben egy 100-as Multit pöfékelve beszélt. Mi voltunk a legjobb játékosok, a legjobb csapat a földön. Ilyeneket mondott. Emlékszem, Illésnek (aki ráadásul csere volt) azt bizonygatta, hogy az ellenfélnél játszó Ciriaco Sforza, a Bayern akkori sztárja az MTK-nál foglalkoztatott Bélának a cipőjét sem köthetné be. Nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek. Döbbenten hallgattam a motivációs monológot, ami egyáltalán nem hatott rám, mert nem szenvedtem önbizalomhiányban.
    A taktikáról csak annyit mondott, hogy a világ focija kezd átállni az emberfogásról a területvédekezésre, ezért ma mi is négy védővel játszunk, vonalban, biztosító ember nélkül. Ennek csak annyi volt a szépséghibája, hogy ilyet még életünkben nem játszottunk, és az edzéseken sem gyakoroltuk, hogy kinek mi lenne a feladata ebben a rendszerben. Összevissza rohangáltunk, simán kikaptunk 2-1-re.

    Urbán Legend (Urbán Flórián életrajzi könyve)
     
  3. avatar: szvoboda
    2015.11.19, 15:03
    A játékvezető a magyaros neve ellenére is szlovák Ladislav Gádoši volt.
     
  4. avatar: fgymat
    2013.05.12, 19:06 (szerk.: 2017.03.09, 12:23)
    Hosszú tavaszi út kezdetén - Labdarúgás: Magyarország - Svájc barátságos találkozó

    Budapest, 1994. március 9. szerda (MTI) - Szerda este, 18 óra 55 perc, Népstadion: jótékony sötétség fedte a gyepet. Azután 19 órakor felgyúltak a reflektorok, akkor derült ki, hogy a 38. magyar - svájci barátságos válogatott labdarúgó találkozó résztvevői a sötétben már javában bemelegítettek. A lelátókon viszont jószerével egy kézen meg lehetett számolni a szurkolókat, akik ezen az estén vették a fáradtságot, hogy a helyszínen tekintsék meg a hazai legénység idei ,,belépőjét,,.

    Ez volt ugyanis a magyar csapat bemutatkozó csatája, mindjárt a vb-finalista Svájc ellen. A vetélytárs még akkor is erősnek tűnt, ha nélkülözte két, német földön légióskodó csatárát, Chapuisat-t és Knupot. A Verebes József szövetségi kapitány vezérelte magyar válogatott június 8-áig bezárólag összesen nyolc előkészületi összecsapást vív, azért, hogy minél jobban felkészüljön az őszi két Európa-bajnoki selejtezőre. A nézőtéri érdeklődés nem volt jelentős, ám a sajtópáholyban számos osztrák újságíró is ott volt, jelezve: március 23-án Linzben rendeznek Ausztria - Magyarország mérkőzést.


    Néhány gyors, ám teljesen veszélytelen, jobbára lesen elhalt magyar akciót követően a 10. percben egy jobboldali beadás állította sakk-matt helyzet elé a hazai védelmet. A dél-olasz származású, de Svájcban futballozó Sforza kényelmesen ,,leemelte,, a levegőből a labdát, s mintegy öt méterről, nagy erővel a léc alá bombázott (0:1). A 17. percben Pisont harcolt eredményesen egy labdáért, Vinczéhez továbbított, ő habozás nélkül kapura lőtt. A labda megpattant a fanyűvő termetű Herr lábán, csaknem meglepte Pascolót, aki ha nehézségek árán is, de mentett.

    Ha a futball csapatjáték - márpedig az -, akkor azt Svájc mutatta be. Magas, pontos, 50-60 méteres távolságra meglőtt, súlypontáthelyező átadásokkal operáltak a vendégek, akik futógyorsaságban toronymagasan a Verebes-gárda tagjai fölé nőttek. Az első negyedórában a jobboldali védő, Hottiger azt a bátorságot is vette magának, hogy otthagyja Vinczét, serényen részt vállalt a társak támogatásából. A hallatlan erős fizikumú Subiatról pedig gyorsan kiderült, igaz az, amit a svájci újságírók állítanak, miszerint csaknem olyan jó, mint a távol maradt Chapuisat. Semmi sem utalt arra, hogy a magyarok valamiféle veszélyes megoldással képesek előállni. Annál inkább a helvétek, akik a 32. percben növelték az előnyt. A hórihorgas Grassi a bal oldalon húzott el, pontosan tálalt középre, a magányosan hagyott Subiatnak volt ideje arra is, hogy még igazítson egyet a labdán, majd laposan, nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt (0:2).

    A szünetben eszközölt négy hazai csere jótékony hatással járt, a magyarok megszilárdították frontjaikat. Főként a védelem, ahol Márton egyedül többet tett, mint korábban Bánfi és Urbán együttesen. Mivel középen nyugalom jellemezte a hazai védősort, Hottiger kapta a feladatot, a jobb oldalon menjen fel és veszélyeztessen. Meg is tette, beadásai olykor életveszélyesek voltak. Az 56. percig kellett várni az első szemrevaló magyar megoldásra. Akkor Lipcsei 24 méteres bikaerős lövését Pascolo tolta szögletre. Valami megindult Balog kifejelte a svájci kapus kezéből a labdát, de sajnos, nem a háló felé. A 61. percben Grassi a bal oldalon szólózott, hatalmas lövése fölészállt. A 69. percben Klausz hagyott ki olyan helyzetet, amit ilyen szinten bűn elhibázni: Halmai remek pontosságú szabadrugását hat méterről fejelte kapura, Pascolo nagy bravúrral, meg némi szerencsével mentett. A 76. percben a robbanékonyságával addig is kitűnt Eszenyi ugrott ki középen, s 17 méterről profi módon ívelt a bal felső sarokba (1:2). A 83. percben Vincze a bal oldalon tiszta helyzetből, kissé éles szögből az oldalhálóba bombázott. A hajrára megfogyatkozott a magyar csapat, Eszenyi sérülés miatt lejött a pályáról. A 90. percben Subiat szólózott, egyedül húzott kapura, lövését Végh szögletre tolta.

    Negyvenöt percet tökéletesen elvesztegetett a Verebes-csapat. Az első félidőben ugyanis négy olyan középpályást szerepeltetett, Verebes-kapitány, akik közül egyiknek sem kenyere a labdaszerzés. Megjegyzendő: Urbán is a számára idegen söprögető szerepkört kapta, nem érezte magát jól, mondhatni szenvedett. A svájciak így nyugodtan játszadozhattak.

    Fordulás után a megfelelő helyeken cserélt Verebes József. Rövid negyedóra lepergését követően Svájc is láthatta, most már van ellenfél, nem folytathatja az egyoldalú futballozgatást. Márton határozottsága felbátorította a középpályásokat, Eszenyi gyorsasága pedig megriasztotta a helvét védelmet. Kiegyenlítettebb lett a játék, olykor a vendégek is kapkodtak. Nagy kár, hogy Eszenyi élményszámba menő gólja kicsit későn jött, bár kérdés: az első félidőben pályán sem lévő csapat megérdemelte volna a döntetlent?

    Svájc az első félidőben két dolgot is bebizonyított. Egyrészt előrébb tart a formábahozásban (1:1 az Egyesült Államokkal, 5:1 Mexikó ellen), másrészt pedig profibb, szervezettebb játékot tud. A Verebes-csapat idén formailag megtette az első lépést, amely tulajdonképpen csak fél lépés. Egy dolog biztosan állítható: Verebes (tudatosan vagy, mert éppen így alakult...?) a lehető legrosszabb összeállítású gárdát választotta, s igen jól teszi, ha március 23-án, Ausztria ellen a második 45 percben szerepeltekre épít. Eszenyit kihagynia egyenesen bűn lenne, különben is, a belgiumi légiósok közül ő és Márton nagy napot fogott ki. Mellettük Halmai és Lipcsei villantott fel valamit tudásából. A vendégek részéről Subiat, Hottiger és Grassi tűnt ki, Pascolónak akadt egy óriási, évente talán egyszer előforduló kapusbravúrja.

    Magyarország - Svájc 1:2 (0:2)
    Népstadion, 5000 néző, V: Kadosi (szlovák)
    gólszerzők: Eszenyi (76. p.), illetve Sforza (10.), Subiat (32.)
    sárga lap: Urbán (36. p.)
    csere: Bánfi helyett Márton Gábor, Détári helyett Halmai Gábor, Urbán helyett Lipcsei Péter, Hamar helyett Eszenyi Dénes (mind a szünetben), Balog helyett Illés Béla (68. p.), illetve Sforza helyett Thomas Wyss (a szünetben), A. Sutter helyett Sebastien Fournier (77.)

    A két szövetségi kapitány véleménye:

    Roy Hodgson, a svájciak skót szakvezetője:
    - Hallottam, mennyire rossz az idegenbeli svájci mérleg Magyarország ellen. Örülök, hogy az én vezetésemmel évtizedek után sikerült újra nyerni Budapesten. Hatvan percen keresztül tökéletes fizikummal harcoltunk, az utolsó fél órában viszont akadtak megingások, a mieink közül többen nem fogták elég szorosan emberüket. Lesz még mit javítani a nyári vb-döntőig, de a győzelem optimizmussal tölt el.

    Verebes József:
    - Nem ok nélkül vb-finalista Svájc Ha csak a második félidőből állt volna a mérkőzés, mi nyerünk 1:0-ra... Az első játékrészben többen is mélyen tudásuk alatt játszottak... Ezen az úton kell tovább haladnunk. Meggyőződésem, végig fogjuk járni az utat, s akkor beérik a vetés.

    forrás:
    MTI
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.22, 22:48 (szerk.: 2018.01.13, 20:49)
    1994-es vb-n használt címer:
    kép
     
  6. avatar: fgymat
    2009.05.24, 19:09 (szerk.: 2017.03.09, 12:19)
    A legutóbbi három alkalommal (1981, 1984, 1989) amikor a svájci válogatott nálunk járt, mindig 3-0-ás vereséggel kellett távozniuk. Egyébként is még soha nem sikerült győzniük, amikor a vendégeink voltak. 1940 óta pedig valamennyi találkozónkat figyelembe véve 17 alkalommal szenvedtek vereséget és egyszer sikerült kiharcolniuk a döntetlent.

    A statisztikák szerint tehát jó esélyekkel léphettünk pályára.

    De, hogy mennyire óvatosan kell bánni a statisztikákkal, amikor következtetéseket akarunk levonni belőlük a jövőre vonatkozólag, azt ez a mérkőzés megmutatta. A tízedik percben már vezettek a vendégek és továbbra is ők irányították a játékot. Még az első félidőben növelték előnyüket.

    A szünetben négy cserét hajtott végre a szövetségi kapitány. Ez némileg változtatott a játék képén, de csupán a szépítés sikerült. Bár ebben az esetben ez a szó nagyon disszonánsan csengett.

    Újabb kínos hazai vereség. Megszakadt a mérkőzés előtt még oly mutatós sorozat.

    forrás:
    mafoci