magyarfutball.hu

Paris Saint-Germain FC - Videoton SC 2 : 4 20:30

   
   
saját képek feltöltése / felhasználói képsorok »
videók
mérkőzés értékelése
UEFA kupa, 2. forduló
helyszín: Párizs, Stade Parc des Princes
nézőszámok:
Népsport: 30.000
 1. 0 - 1 2' Szabó József
  sárga lap 16' Csuhay József
  0 - 2 28' Szabó József
  0 - 3 54' Csongrádi Ferenc
  0 - 4 73' Csongrádi Ferenc
  1 - 4 75' Rocheteau Dominique
  2 - 4 85' Rocheteau Dominique
Franciaország Paris Saint-Germain FC Magyarország Videoton SC
Baratelli Dominique
Lemoult Jean-Claude
Janvion Gérard (46' Lanthier Gérard)
Bathenay Dominique
Jeannol Philippe
Couriol Alain
Fernandez Luis
Susic Safet
Toko Nambatingue
Rocheteau Dominique
Niederbacher Richard
Disztl Péter
Vaszil Gyula (78' Wittmann Géza)
Novath György
Csuhay József
Horváth Gábor
Végh Tibor
Csongrádi Ferenc
Burcsa Győző
Vadász Imre
Májer Lajos (71' Palkovics István)
Szabó József
vezetőedző:
Peyroche Georges
vezetőedző:
Kovács Ferenc

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: ingersheim
  2014.10.24, 16:39
  Francia tévéstáb érkezett Tatára 1984 őszén, a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar válogatotthoz. A Videoton játékosait interjúvolták, mert már tudott volt, hogy a fehérváriak a Paris Saint-Germainnel játszanak az UEFA Kupa második fordulójában. A gall riporter minden kérdése a PSG-re vonatkozott, a magyar játékosokat csak a nagynevű klubról faggatta. Csuhay József kicsit megelégelte a többiek udvarias futamait, amikor rá került a sor, közölte:

  – Nem igazán hallottam erről a csapatról, nem ismerem őket, szerintem simán továbbjutunk. Az első meccs eredménye? Szerintem négy-nullra nyerünk.

  A francia kollégák majdnem elejtették a kamerát, mikrofont – Csuhaynak meg akkor jutott eszébe legközelebb az interjú, amikor a párizsi első meccs 73. percében tényleg 4-0-ra vezetett a Vidi.

  Az volt az első nagy dobás. A Dukla Praha küzdelmes kiütése után a jeladás, hogy a Kovács Ferenc vezette fehérvári csapat tényleg összeállt és csapatjátékban olyat tud, ami európai szinten is komolynak minősíthető. A francia futball egyik legpatinásabb – bár akkoriban pocsékul szereplő, a bajnokságban is kiesés közeli helyen álló, másfél évre rá viszont bajnoki címet szerző – csapatával szinte feltörölték a gyepet a kombinatívan futballozó, rengeteget futó magyarok. 4-2 lett a vége és a továbbjutás azonnal eldőlt. (Szép napok voltak – a válogatott előtte verte meg Hollandiát Rotterdamban egy felejthetetlen vébé-selejtezőn.)
  (...)
  – Még a kupa és a bajnokság megkezdése előtt elmentünk Spanyolországba, ha jól emlékszem, Santanderben volt egy nemzetközi torna. Megnyertük és én lettem a torna gólkirálya. Az egy nagyon jó felmérés volt, hogy nemzetközi szinten is elérhetünk valamit. Brazil, spanyol csapat ellen játszottunk, szóval éreztük, hogy nem vagyunk rosszak. Persze a realitás nem az volt, hogy döntőig menetelünk az UEFA Kupában. A Dukla Praha kiverése után sem gondoltunk rá – vallja be Burcsa. A csoda valóban Párizsban kezdődött...

  A Videoton egyszerűen jobb csapat volt a PSG-nél, ezt azonban a párharc előtt egy ember tudta biztosan: Kovács Ferenc, aki megtekintette a párizsiak egyik bajnoki meccsét. Hazatérve azt mondta játékosainak: nyugi van, ha azt játsszák, amit tudnak, ezt a párharcot az első, kinti meccsen eldönthetik. Burcsa Győző szerint pedig akkoriban nem volt szokás megkérdőjelezni, amit az edző mond, úgyhogy elhitték neki. Persze ettől még hatalmas élmény volt szembesülni a nagy nyugati klub és a kis magyar csapat körülményei közti különbséggel, az első „helyszínelés” alkalmával:

  – Soha nem fogom elfelejteni, amikor először beléptünk a Parc des Princes stadionba Párizsban, egy zuhogó esős nap után. Felmegyünk a pályára, nincs egy csepp víz. Csodálatos világítás, csodálatos gyepszőnyeg – úgy jöttem le az edzés után, hogy életemben nem játszottam még ilyen pályán. Az alácsövezést akkoriban itthon még nem ismertük.
  kép
  Volt még egy markáns különbség kelet és nyugat között. A PSG már régóta az RTL felirattal a mezén játszott, az ottani szponzorációs szerződéseknek megfelelően – a Vidi viszont („szintén tévés”) nem viselhette a Dukla-meccsek óta a Videoton-feliratot a nemzetközi porondon, mert az UEFA megtiltotta. Nem kértek ugyanis külön engedélyt rá,,, De hiába a „szegény idegen” szerep, másnap aztán a csodastadionban a harmincezres közönség első ollézásába belefojtotta a szót a Videoton.

  – A párizsi meccs remekül kezdődött, mert Szabó Józsi a második percben elcsent egy labdát Szusicstól és szépen be is lőtte. Ez egy olyan görcsöt okozott a franciáknál, hogy kedvünkre focizhattunk, Szabó és Csongrádi is duplázott, vezettünk négy-nullra, a végén Rochteau lőtt kettőt, azzal szépítettek. Olyan mérkőzés volt, ami után joggal érezhettük, hogy na, ez most rendben van – emlékezik Burcsa Győző.

  www.rangado.hu/tartalom/cikk/279133_parizsi_helyszinelok_es_kodos_mesterharmas
   
 2. avatar: Giovanni