magyarfutball.hu

Paris Saint-Germain FC - Videoton SC 2 : 4 20:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: ingersheim
    2014.10.24, 16:39
    Francia tévéstáb érkezett Tatára 1984 őszén, a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar válogatotthoz. A Videoton játékosait interjúvolták, mert már tudott volt, hogy a fehérváriak a Paris Saint-Germainnel játszanak az UEFA Kupa második fordulójában. A gall riporter minden kérdése a PSG-re vonatkozott, a magyar játékosokat csak a nagynevű klubról faggatta. Csuhay József kicsit megelégelte a többiek udvarias futamait, amikor rá került a sor, közölte:

    – Nem igazán hallottam erről a csapatról, nem ismerem őket, szerintem simán továbbjutunk. Az első meccs eredménye? Szerintem négy-nullra nyerünk.

    A francia kollégák majdnem elejtették a kamerát, mikrofont – Csuhaynak meg akkor jutott eszébe legközelebb az interjú, amikor a párizsi első meccs 73. percében tényleg 4-0-ra vezetett a Vidi.

    Az volt az első nagy dobás. A Dukla Praha küzdelmes kiütése után a jeladás, hogy a Kovács Ferenc vezette fehérvári csapat tényleg összeállt és csapatjátékban olyat tud, ami európai szinten is komolynak minősíthető. A francia futball egyik legpatinásabb – bár akkoriban pocsékul szereplő, a bajnokságban is kiesés közeli helyen álló, másfél évre rá viszont bajnoki címet szerző – csapatával szinte feltörölték a gyepet a kombinatívan futballozó, rengeteget futó magyarok. 4-2 lett a vége és a továbbjutás azonnal eldőlt. (Szép napok voltak – a válogatott előtte verte meg Hollandiát Rotterdamban egy felejthetetlen vébé-selejtezőn.)
    (...)
    – Még a kupa és a bajnokság megkezdése előtt elmentünk Spanyolországba, ha jól emlékszem, Santanderben volt egy nemzetközi torna. Megnyertük és én lettem a torna gólkirálya. Az egy nagyon jó felmérés volt, hogy nemzetközi szinten is elérhetünk valamit. Brazil, spanyol csapat ellen játszottunk, szóval éreztük, hogy nem vagyunk rosszak. Persze a realitás nem az volt, hogy döntőig menetelünk az UEFA Kupában. A Dukla Praha kiverése után sem gondoltunk rá – vallja be Burcsa. A csoda valóban Párizsban kezdődött...

    A Videoton egyszerűen jobb csapat volt a PSG-nél, ezt azonban a párharc előtt egy ember tudta biztosan: Kovács Ferenc, aki megtekintette a párizsiak egyik bajnoki meccsét. Hazatérve azt mondta játékosainak: nyugi van, ha azt játsszák, amit tudnak, ezt a párharcot az első, kinti meccsen eldönthetik. Burcsa Győző szerint pedig akkoriban nem volt szokás megkérdőjelezni, amit az edző mond, úgyhogy elhitték neki. Persze ettől még hatalmas élmény volt szembesülni a nagy nyugati klub és a kis magyar csapat körülményei közti különbséggel, az első „helyszínelés” alkalmával:

    – Soha nem fogom elfelejteni, amikor először beléptünk a Parc des Princes stadionba Párizsban, egy zuhogó esős nap után. Felmegyünk a pályára, nincs egy csepp víz. Csodálatos világítás, csodálatos gyepszőnyeg – úgy jöttem le az edzés után, hogy életemben nem játszottam még ilyen pályán. Az alácsövezést akkoriban itthon még nem ismertük.
    kép
    Volt még egy markáns különbség kelet és nyugat között. A PSG már régóta az RTL felirattal a mezén játszott, az ottani szponzorációs szerződéseknek megfelelően – a Vidi viszont („szintén tévés”) nem viselhette a Dukla-meccsek óta a Videoton-feliratot a nemzetközi porondon, mert az UEFA megtiltotta. Nem kértek ugyanis külön engedélyt rá,,, De hiába a „szegény idegen” szerep, másnap aztán a csodastadionban a harmincezres közönség első ollézásába belefojtotta a szót a Videoton.

    – A párizsi meccs remekül kezdődött, mert Szabó Józsi a második percben elcsent egy labdát Szusicstól és szépen be is lőtte. Ez egy olyan görcsöt okozott a franciáknál, hogy kedvünkre focizhattunk, Szabó és Csongrádi is duplázott, vezettünk négy-nullra, a végén Rochteau lőtt kettőt, azzal szépítettek. Olyan mérkőzés volt, ami után joggal érezhettük, hogy na, ez most rendben van – emlékezik Burcsa Győző.

    www.rangado.hu/tartalom/cikk/279133_parizsi_helyszinelok_es_kodos_mesterharmas
     
  2. avatar: Giovanni