magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Diósgyőri VTK 0 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.01.03, 19:59 (szerk.: 2017.01.03, 20:01)
    Újpesti Dózsa—DVTK 0-0
    Megyeri út, 3000 néző. Vezette: Lázin (***), (Divinyi, Juhász I.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Szűcs 6, Kovács J. 5, Kozma 5, Tóth 5 — Ambrus 5, Kardos 6, Kisznyér 5 — Horváth 4, Kiss 4, Fekete 6.
    Edző: Temesvári Miklós.

    DVTK: Gulyás 6 — Szlovák 5, Oláh 6, Görgei 5, Takács 5 — Tőzsér 5, Menyhárt 5, Szemere 4 — Fekete 4, Szlifka 4, Fodor 5.
    Mb. edző: Hajas Imre.

    Csere: Szlifka helyett Lippai (5) az 52, Horváth helyett Szebegyinszky (—) a 75., Fodor helyett Kiss a 87. percben.
    Sárga lap: Szemere a 45., Tóth a 81. percben.
    Szögletarány: 12:2 (3:2) az Ú. Dózsa javára.

    A 3. percben Ambrus ívelt be szögletet a bal oldalról, Kiss csúsztatott fejesét Gulyás kiütötte, s a védők nehezen szabadítottak fel. Egy perc múlva Horváth adott középre, Kardos egyből, mintegy 18 m éterről lőtt. A jobb felső sarokra tartó labdát azonban Gulyás látványos vetődéssel hárította. A 11. percben Kardos szöktette remek labdával Kisst. A csatár a jobbösszekötő helyéről mellé lőtt. A 15. percben a dózsás Fekete szerzett labdát, a felezővonalnál Kardost indította, aki a jobbösszekötő helyén kilépő Kisst hozta helyzetbe, a csatár azonban 10 m éterről elhamarkodottan fölé lőtt. Két perc múlva lekopírozták az előző akciót a lila-fehérek, ismét Fekete szerzett labdát, ismét Kardoshoz továbbított, aki megint 100 százalékos gólhelyzetbe hozta átadásával Kisst, a csatár azonban ezúttal is elügyetlenkedte a helyzetet. A 18. percben Horváth buktatása után Kisznyér végezhetett el szabadrúgást a kaputól 22 méterre. Jól eltalált lövése centiméterekkel suhant el a jobb felső sarok mellett. A 25. percben a túloldalon Szlifka Tőzsér labdájával tört kapura, már a 16-oson belül járt, amikor Kovács J. és Szűcs közrefogta. A csatár nagyot esett — szabálytalannak tűnt a szerelés a lelátóról —, a játékvezető azonban határozottan tovább intett. Továbbra is a hazaiak birtokolták többet a labdát, helyzeteket azonban a 44. percig nem tudtak kialakítani. Ekkor az újpesti Fekete mintegy 16 méterről kapásból bődületes erejű lövést küldött Gulyás kapujára, s a labda a felső léc alsó lapjáról vágódott le a földre. A dózsás játékosok, úgy ítélvén meg, hogy a gólvonal mögé pattant a labda, már ünnepeltek, Lázin játékvezető azonban másként látta, s továbbot intett. A félidő utolsó percében Szemere Kisznyér buktatásáért sárga lapot kapott.

    SZÜNET UTÁN

    az 54. percben Kiss került jó helyzetbe a kaputól 10 méterre, lövésébe azonban Oláh belelépett. Nem sokkal később Kiss elől mentett Gulyás merész vetődéssel. A 60. percben a második félidő 6. szögletét végezte el a hazai csapat, Ambrus beívelése után Fekete alig fejelt mellé. A 67. percben Kardos került jó helyzetbe a 11-es pont környékén, lövése azonban néhány centiméterrel elkerülte a bal alsó sarkot. A 74. percben Tóth beadása után Kardos léc alá tartó fejesét ütötte szögletre Gulyás. Két perc múlva ismét Ambrus végzett el szögletet a jobb oldalon, Fekete remekül ugrott fel a labdára, 10 méteres fejese a keresztlécet érintve hagyta el a játékteret. A 81. percben a túloldalon Lippai tört nagy lendülettel kapura, Tóth már csak úgy tudta megakadályozni gólhelyzetbe kerülését, hogy hátulról felvágta, ezért ő is sárga lapot kapott. A szabadrúgásból Görgei 25 méterről alig lőtt mellé.

    ★ ★

    Kétségtelen, hogy a forduló egyik legnagyobb meglepetése született a Megyeri úton. Aligha gondolta volna bárki, hogy a szinte reménytelen helyzetben levő Diósgyőr pontot tud szerezni a második helyezett csapat otthonában. Mindenképpen bravúrnak számít a vendégek számára ez a döntetlen, sajnos, azonban sikerüket nem mindvégig kiélezett nagy csatában, hanem meglehetősen színvonaltalan találkozón nem is annyira saját maguk elszántságának, mint inkább a lila-fehérek meglehetősen indiszponált teljesítményének köszönhetik. Az első negyedóra játéka után úgy nézett ki, hogy az újpestiek magabiztos győzelmet aratnak. Gulyás kapuja előtt sorra dolgozták ki helyzeteiket, ezeket azonban — főként Kiss „jóvoltából” — elpuskázták. Később mintha arra gondoltak volna a lilák, hogy talán magától fog a hálóba vándorolni a labda, lefékeztek, és nem kellően koncentráltak a játékhelyzetek saját javukra fordítására. A befejezés előtt 20 perccel pedig már kapkodni kezdtek, és a túlzott önbizalom görcsös erőlködésbe, kapkodásba váltott. Régi törvénye a labdarúgásnak, hogy ilyenkor az esetek döntő többségében már semmi nem sikerül. Összességében helyzeteik alapján a lila-fehérek akár megrendítő vereséget mérhettek volna a lelkesen, de sok hibával védekező vendégekre, s hogy a győzelem elmaradt, azt elsősorban önmaguknak „köszönhetik.”

    Temesvári Miklós: — Óriási mezőnyfölényben játszottunk, sajnos, rengeteg helyzetet hagytunk kihasználatlanul. A DVTK hősiesen védekezett és .. a szerencse is melléje szegődött.

    Hajas Imre : — Fegyelmezett, lelkes játékunk egy pontot jelentett.


    Népsport, 1984. április 22.
     
  2. avatar: heimo
    2017.01.03, 19:42
    Ú. DÓZSA—DVTK 0-0

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kozma, Tóth — Ambrus, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Kiss, Fekete.
    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Görgei, Takács — Tőzsér, Menyhárt, Szemere — Fodor (Kiss, 86. p.), Szlifka (Lippai, 52. p.), Fekete.

    Megyeri út, 2000 néző. Jv.: Lázin.

    Saját helyzetét nehezítette meg az újpesti csapat. Lendületes kezdéssel, három perc alatt két szögletet ért el, aztán az első negyedórában a csatárokat példásan kiszolgáló Kardos kétszer is úgy tálalta a labdát Kiss elé, hogy azt szinte művészet volt a kapu fölé lőni. Ráadásul a Diósgyőr a vártnál elszántabban küzdött, s bizony nem látszott a játékon, hogy húsz pont volt a különbség a két csapat eddigi teljesítménye között. Később még határozottabbá vált az újpesti mezőnyfölény. Ahol Kardos előretört, rögtön gólveszély alakult, de társai nem tudták sikeresen befejezni az akciókat. Elmúlt az első félidő — Fekete kapufáján kívül — gól nélkül.

    Szünet után mind sürgetőbbé vált a döntés az Ú. Dózsa számára. Különösen azok után, hogy hiába adódtak szögletek sorozatban, a diósgyőri védők mindig időben közbeléptek, vagy a hazai támadók lövései — még Kardos is kétszer — célt tévesztettek. Az utolsó negyedórára már valamennyi mezőnyjátékos a diósgyőri térfélen csatázott (Fekete fejese a lécet érintve került kapu fölé), de a bajnokjelölt végül is, meglepetésre, nem bírt az utolsó helyezett vendégcsapattal. (0-0).

    Az Ú. Dózsa a könnyűnek ígérkező találkozón kezdetben könnyelműsködött, később pedig a görcsös erőlködés megbosszulta az elszalasztott lehetőséget. A Diósgyőr, ha ilyen akarással küzdött volna az eddigi összecsapásokon,aligha lenne ilyen nehéz helyzetben.


    Népszabadság, 1984. április 22.
     
  3. avatar: heimo
    2017.01.03, 19:34 (szerk.: 2017.01.03, 19:35)
    Nagy mellény, majdnem „zakó”

    Ú. Dózsa—DVTK 0-0

    Megyeri út, 3000 néző, v.: Lázin.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Kozma, Tóth — Ambrus, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 76. p.), Kiss, Fekete L.
    DVTK: Gulyás — Szlovák, Oláh, Görgei, Takács — Tőzsér, Menyhárt, Szemere — Fekete, Szlifka (Lippai, 53. p.), Fodor, (Kiss, 88. p.).

    A jó helyzetnél nincsen jobb — igazolódott ismét a tétel, amikor az újpesti Kiss két alkalommal is úgynevezett ajtó-ablak szituációban elvétette az ütemet, majd csúnyán a kapu fölé lőtt. Igaz, a többiek még helyzetbe sem tudtak kerülni, talán könnyű falatnak tekintették a már-már NB II-es, de ezúttal mégis nagyon agilis diósgyőrieket. Egyedül Kardos serénykedett, távoli lövései rendre célt tévesztettek. A félidő végén Fekete L. a kapufát találta el.

    Szünet után sem tudtak kellőképpen ráhangolódni a mérkőzésre a lilák, pedig egykapura játszottak. A vendégek szívósan, lelkesen védekeztek. Ha a hazaiak mégis átjátszották a hátsókat, akkor Gulyás kapus, vagy a kapufa mentett. Az újpesti nézők kifütyülték kedvenceiket.

    Jók: Gulyás, Oláh, Görgei, Menyhárt, illetve az Ú. Dózsából senkit nem lehet kiemelni.


    Népszava, 1984. április 22.