magyarfutball.hu

Újpest FC - SK Rapid Wien 2 : 1 17:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.07.22, 18:31 (szerk.: 2016.07.22, 18:39)
    Újpest nagy csatája a Ferencváros örökségéért

    A Ferencváros tavaly megnyerte a Középeurópai Kupát, a döntőben éppen azzal a csapattal került szembe, amely most a ferencvárosiakat helyettesítő Újpest útjában áll a döntő felé vezető pályán. A Ferencváros és Rapid tavalyi mérkőzései hosszú időre emlékezetesek lesznek a magyar futballtörténelemben. Egy vad roham és góleső Budapesten, kétségbeesett nehéz helyzetben ellenállás a hohewartei pokolban: ez szerezte meg a magyar bajnokcsapatnak a Középeurópai Kupát.
    Ezt várjuk most Újpest csapatától, — miután a Hungária papíron gyengébb ellenféllel szemben már az első fordulóban elvérzett.
    Két osztrák, — a Rapid s a Vienna — egy cseh — a Slavia — és egy magyar csapat: Újpest mérkőzik a döntőbejutásért. Újpest kezében van a magyar futball becsülete a legnagyobb középeurópai vetélkedésben. Bízunk benne, hogy jó helyen van. Az a magas technikai és taktikai készültséggel párosult győzniakarás, amely Újpest csapatának sajátja, szerdán délután az újpesti stadionban tartandó Rapid-meccsen állja ki a legnehezebb erőpróbáját.
    A Rapid híres csatársorával jön Budapestre, védelme nagyon jó, — igen nehéz feladat lesz az első győzelmet megszerezni, de Újpestnek győzni kell, ha Bécsben nem akarja elveszteni a döntőben váló részvétel jogát. Bizonyos, hogy Újpest közönsége — itt egységesnek kell lenni az egész magyar futballpublikumnak, — ott lesz a Stadionban és nagy győzelemre hajszolja a lila-fehéreket.

    A Rapid összeállítása a következő: Hribar—Schramseis, Cejka—Madlmayer, Smistik, Lueff—Kirbes,Wesselik, Kabourek, Horvát, Wessely.
    Újpest csapata: Acht—Kővágó, Fogoly III.—Borsányi, Köves, Víg—Török, Avar, Veder, Harmath, P. Szabó.
    A mérkőzést az olasz Carraro vezeti.


    Pesti Napló, 1929. augusztus 20.


    Az Újpest 2:1 arányban legyőzte a Rapidot a Középeurópai Kupa második fordulójában

    Kavarodás Carraro olasz bíró lemondása körül — A magyar Majorszky vezette a meccset — Mind a két csapat óvott

    (Saját tudósítónktól.) A futballtilalom felszabadításának első napja tagadhatatlanul nagyszabású futballeseménnyel kedveskedett a közönségnek, amely a szezóneleji előcsatározások után régóta vágyódott a komoly játék után.
    A Középeurópai Kupa középdöntőjének első fordulóján alig látszott meg, hogy hétköznap van. 8000 főnyi közönség rekordot jelent a hétköznapi meccsek történetében és ennek a közönségnek hangulatát nem tudta megtörni az a körülmény sem, amikor mérkőzés előtt kihirdették, hogy Carraro bíró nem érkezett meg,és így a mérkőzést Majorszky Ferenc fogja vezetni.
    Carraro ugyanis lemondotta a mérkőzés vezetését, és mivel idejében elfelejtettek gondoskodni bíróról, szükségbíróként esett a választás Majorszkyra. Mindén eshetőségre számítva természetesen, mind a két fél megóvta a mérkőzést és így a szerdai mérkőzés sorsa felett a Középeurópai Kupa intézőbizottsága fog dönteni. A mérkőzést Újpest megnyerte ugyan, de ennek a győzelemnek édes ízét keserűvé változtatja annak születése. Azzá teszi ezt a győzelem számszerűleg csekély volta és azzá teszi ezt Újpest második gólja, amely teljesen szabálytalan körülmények között jött létre. Török ugyanis a földön fekve, kezével emelte a labdát át maga fölött és a labda azután a kapuvonalon keletkezett tumultusban, csak a jó Isten tudná megmondani milyen módon és kinek a lábáról — került a kapuba.

    A csapatok mélyen rendes formájuk alatt küldöttek. Rendszeresen felépített támadásokat éppen úgy nem láttunk, mint a játék technikai szépségeit, amelyből csak helyenként adtak a csapatok ízelítőt.Egyedül a védelmek voltak azok, amelyek máris tip-top formát árultak el. Egyik oldalon Schramseis és Ceyka a másik oldalon Kővágó és Fogoly III. pompás védőjátékot mutattak be. Acht felülmúlta Hribart, aki ha zavarták, sok labdát kiejtett. Acht is a gólt egy pillanatnyi habozása nélkül nem kapta volna be.
    A fedezetek közül Újpestnél az I. félidőben Köves fejjel kimagaslott, de átlagteljesítmény alapján Borsányi volt a mezőny legjobbja. A Rapidnál Smistik, a II. félidőben Luef nyújtott kiválót.
    Újpest csatársorában Veder teljesen csődöt mondott. Ezt megéreztek a szárnyak is, amelyek játékából hiányzott az irányító és összekötő kapocs. Avarnak tankszerű kitörései Ceykától megfélemlítve nem sikerültek, Török nem mert vállalkozni egyéni akciókra. Harmatnak voltak sikerült akciói pár lövése feltűnést keltett. P. Szabó nagyon ügyes dolgokat csinált, de ösztönszerű akcióiból hiányzott az ésszerűség, különben sokkal veszélyesebb is lehetett volna.
    A Rapid csatársora sem a régi. A nevek ugyanazok, de a tudás fénye elhalványult. Kaburek igyekezett, de csak szomszédjait látta maga mellett. Wessely és Horvát pár ördöngös akcióval csillogtatták technikai felkészültségüket, de csak a mezőnyben, mert a kapu előtt sehol sem voltak. Wesseliknek pechje volt a lövéseivel. Kirbes nagyon jó volt, nem tehet arról, hogy beadásait nem tudták értékesíteni.

    A Rapid támadásaival indul a játék, de Kaburek még az üres kapuba sem tud gólt lőni, Az Újpest P. Szabó offszájdtámadásával, majd Avar—Török támadással felel, de Schramseis fölényes biztonsággal felel. Kirbes veszélyesnek látszó támadását az ellenkező oldalra futott Kővágó állítja meg, amikor a 16. percben Avar szökteti Törököt, de ennek lövésszerű beadását a nagy erővel érkező P. Szabó a kifutó Hribar mellett kapu mellé lövi! De ami késik, nem múlik! A 18. percben P. Szabó beadása Sehramseisről kornerre pattan. Ebből Török labdáját Avar hibázza oly módon, hogy a labda Köves elé kerül, aki a 16-os vonalról éles lövést küld a kapura és a labda, a sok láb között a kapu jobb sarkában akad meg. (1:0).
    Török remek lövése Ceykan akad el, majd Kirbes fut le, de kapu mögé lő. Borsányi bombáját Hribar alig tudja kornerre menteni. Ebből nagy helyzet a Rapid kapuja előtt, de Köves fölé lő. Újpest most lendületbe jön és Avart csak durva gánccsal tudja Ceyka föltartani. Majd a Rapid jön fel, de Horvát két ízben kapu fölé lő. Újpest ismét eredményes lehetne, de Török közelről, tiszta helyzetben magason kapu fölé lő. Változatos játék folyik, Újpest a veszélyesebb, de Köves bombáját Hribar kiüti, viszont Török bombája a kapufáról pattan vissza.

    Újrakezdés után már a 2. percben megvan a kiegyenlítés. Wesselyk szökteti Kirbest, akinek éles, félmagas beadását Acht fogni akarja, de a hosszú center is ott van, és a kezéből rúgja a hálóba a labdát. (1:1). Újpest van inkább fölényben, de részben a balszerencse, részben Schramseis szenzációs játékán megtörik minden lehetőség újabb eredmény elérésére. A 28. percben Ceyka csak a vonalon tudja menteni Török gólnak látszó fejesét. A 35. percben Török indít támadást, átadását Avar a kapu elé fejeli, Török támad, Ceykával ütközik, elesik, a labda ottmarad, közben nő a tumultus, mire a kezével a kapufa mellett átemeli a labdát, testével befordul a kapuba és sikerül is a labdának végre a sok láb között a vonalon, átgurulnia. (2:1.) A Rapid percekig protestál, de Majorszky hajthatatlan marad és ezzel el is dőlt a mérkőzés sorsa.
    A második fordulót vasárnap Bécsben játsszák a csapatok a Rapid otthonában. Komoly aggodalmak kísérik az újpestieket a bécsi útra, mert ez az egy gól előny túlságosan kevés ahhoz, hogy a lila-fehérek továbbjutását biztosítva lássak.


    Pesti Napló, 1929. augusztus 22.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.22, 17:47 (szerk.: 2016.07.22, 17:50)
    Az Újpest utolsó simításokat végezte csapatán a szerdai Rapid meccs előtt, amely a Középeurópai Kupa mérkőzések jelentős állomása.

    Újpest—Bak FC 6:0 (4:0).
    Az Újpest könnyű győzelme ellenére sincs még formában.
    Harmath remekül játszott.

    A nyári futballtilalom kedden, Szent István napján ér véget s augusztus 21-én, szerdán már elérkezik az őszi futballidény nyitányaként az Újpest—Rapid Középeurópai Kupa mérkőzésének a napja. Az újpesti stadionban kerül lebonyolításra az osztatlan érdeklődéssel várt küzdelem. Délután egynegyed 6 órakor állanak szemközt a csapatok a következő összeállításban:
    Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III—Borsányi, Kvasz, Wilhelm—Ströck, Auer, Wetzer, Harmath, P. Szabó.
    Rapid: Hribar—Schramseis, Cejka—Madlmayer, Smistik I., Luef—Kirbes, Wesselyk, Kaburek, Horvat, Wessely.

    A Rapid jó formájára vall tegnap Bécsben az elsőosztályú Nicholson csapatán kivívott 5:0 arányú győzelme. A mérkőzést Carraro olasz bíró vezeti. A közönség kényelmes közlekedéséről a 3, 11 és 55-ös villamoskocsik szaporított járatával történt gondoskodás. A Rapid csapata Szent István napján érkezik Budapestre.


    Budapesti Hírlap, 1929. augusztus 20.


    Magyar bíró vezette az Újpest-Rapid Középeurópai Kupa mérkőzést

    Győzött az Újpest 2:1 (1:0) arányban, de a meccs óvás alatt áll, mert a szabályok semleges bírót írnak elő

    Az MLSz irodájában ma délelőtt 10 órakor felfedeztek egy Fischer Mórnak, a Középeurópai Kupa-bizottság elnökének a címére érkezett táviratot, melynek tartalma nagy kavarodást idézett elő a szövetség helyiségében tartózkodó futballvezérek között. A hétfőn reggel érkezett táviratban ugyanis az Újpest —Rapid-mérkőzés vezetésére fölkért Carraro olasz bíró arról értesíti a kupabizottságot, hogy másirányú elfoglaltsága miatt nem tehet eleget a meghívásnak. Az így kiderült lemondásról nyomban értesítették a Rapid vezetőségét, amely összeköttetésbe lépett a Bécsben tartózkodó Schöneckerrel, a klub menedzserével, akivel közölték a tényállást és egyben kérdést intéztek hozzá, hogy a magyarok javaslatát, hogy Majorszky budapesti bíró vezesse a mérkőzést, elfogadhatják-e. Bécsből nemsokára az a telefonutasítás érkezett, hogy a Rapid csapata előzetes óvás bejelentése mellett álljon ki a mérkőzésre. Fodor Henrik ugyanilyen értelemben adott utasítást Újpest vezetőségének. Ez a labdarugószövetségben uralkodó adminisztrációs gyakorlatra jellemző eset bizonyára foglalkoztatni fogja még az illetékes fórumokat, mert lehetetlen állapot, hogy egy ilyen fontos jelentést tartalmazó táviratot napokig felbontatlanul hagyjanak a szövetség hivatalos asztalán heverni az ügyek intézésére alkalmazott tisztviselők.

    Az újpesti Stadionban a mérkőzés kezdetére hétezer néző jelent meg, ami tekintettel a hétköznapra, szokatlanul nagy érdeklődést jelentett. A játék előtt megafonon közölték a közönséggel, hogy Carraro bíró lemondása következtében mindkét egyesület beleegyezésével Majorszky Ferenc fogja vezetni a meccset, amit a nézők élénk tetszésnyilvánítással fogadtak. A mérkőzés lefolyása, sajnos nem igazolta az újpesti csapat iránt táplált várakozást. A bécsieket ugyan sikerült legyőzni, de az egy gólnyi előny aligha lesz elegendő, hogy a hütteldorfi talajon a lilafehérek biztosíthassák a kupadöntőbe való bejutást. Az újpestiek eredménytelen játékának oka a csapat stílusának fogyatékosságaiban találja magyarázatát. A lila-fehérek védelme és fedezetsora ha szezoneleji formát is mutatott, még félig-meddig megfelelt a magasabb taktika követelményeinek, azonban a támadósor játéka nélkülözött minden olyan elgondolást mely a mérkőzésnek váratlan fordulatot adhatott volna. Az akciókban nem volt folyamatosság és a lapos passzjáték teljes elhanyagolása is nagyon megkönnyítette az ellenfél védelmének romboló munkáját. A győztes csapat legjobb játékosa Borsányi volt, aki kitűnően fogta le a veszélyes bécsi balszárnyat. Utána Fogoly III., Kővágó és Wilhelm játékáról kell dicsérően megemlékezni. A kapuban Acht biztosan végezte el feladatát. A csatársorban Ströck néhány lendületes támadást vezetett, de a lövéssel épp úgy késlekedett, mint partnere, Auer. Harmath csak az első félidőben elégített ki, P. Szabó és Wetzer átlagos teljesítményt nyújtott.

    A Rapid csapatában elsőrangúan dolgozott a közvetlen védelem. A fedezetsorban a két szélső felülmúlta Smistiket, aki mereven mozgott. A támadó sorban a fiatal Kaburek volt a legjobb, Horvat csak a mezőnyben tűnt ki hasznos játékával, Wesselyk semmit sem mutatott, és az öreg Wessely sem bizonyult Borsányival szemben túlságosan veszélyesnek. A jobbszélső Kirbes volt a bécsi támadások hajtóereje. Majorszky bíró dicséretreméltó pártatlansággal látta el feladatát, de a magyarok győztes gólját megelőző szabálytalanság elkerülte figyelmét. Meg kell állapítanunk, hogy a Rapid-játékosoknak a gól megadása ellen irányuló protestálása jogosult volt, mert Ströck a kapu előtti kavarodásban kezével érintette a labdát. Értesülésünk szerint az Újpest vissza fogja vonni óvását, míg a Rapid vezetősége Bécsben fog dönteni az óvás fenntartása, vagy visszavonása ügyében.

    A mérkőzés részletei:

    Újpest—Rapid 2:1 (1:0).

    Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Kvasz, Wilhelm—Ströck, Aner, Wetzer, Harmat, P. Szabó.
    Rapid: Hribar—Schramseis, Cejka—Madlmayer, Smistik, Lnef—Kirbes, Wesselyck, Kaburek, Horvat, Wessely.

    A játékot nappal szemben a Rapid kezdte, de rögtön a magyar csapat ment át támadásba. Ströck—Auer—Harmat-akció után Harmat kapásból küldött veszélyes lövését Hribar fogta. Nemsokára Achtnak akad dolga, de ezt hibátlanul végezte. Váltakozó támadások következtek mindkét részről s ebben az Újpest volt a veszélyesebb. Helyzeteit azonban kihasználni nem tudta. Így a 16. percben P. Szabó két méterről is csak a kapu mellé gurította a labdát Ezt a lilafehérek gólja követte. P. Szabó lefutását Schramseis kornerre szerelte. Ezt Harmat fejjel Auer elé tette. Lövése a tömörült védelemről Kvasz elé pattant, aki a labdát mintegy 20 méterről élesen küldte a vetődő Hribar keze mellett a hálóba (1:0). Rövidesen Ströck került jó helyzetbe, de sokáig várakozott A Rapid támadásai Fogl III.-on megtörtek. Borsányi éles labdáját Hribar csak üggyel-bajjal tolta kornerre, amiből azután veszélyes kavarodás támadt a bécsiek kapuja előtt, de végül is Kvasz kapu fölé lőtte a labdát. Harmat bombái süvítettek a kapu mellett s ettől Újpest lábra kapott. Szebbnél-szebb akciók kergették egymást, de erélytelenek voltak a csatárok. A Rapid jobbszárnya remekelt ezután, de Kaburek labdája túlmagas volt. Mindjobban durvult a mérkőzés, amelynek előbb Auer, majd Horvat lett a szenvedő hőse.

    A második félidőben rögtön a Rapid támadott. A 2. percben Kirbes tisztán kapta a labdát, lövés helyett beadta s a fürge Wesselyck a dermedt Acht mellett kényelmesen kiegyenlített (1:1). A gól után az Újpest visszaesett. Durva hibák következtek a védelemben Kővágó, majd a támadásban, az egész lila-fehér csatársor részéről, amelyet a közönség hangos füttyökkel „jutalmazott“. A 12. percben P. Szabó kiszökött, de tiszta helyzetben a 6-osról is csak a kapus kezébe emelte a labdát. Tumultuózus jelenetek és csapkodó, élettelen játékkal folyt tovább a meccs. Auer fejesét az üres kapu vonaláról rúgta vissza szerencsével Cejka. A tribünök gólt reklamáltak, de Majorszky hajthatatlan volt. Néma maradt a sípja Auer, majd Ströck elbuktatása után is, amelyért hatalmas füttyorkánban részesült. Ezután a 30. perctől az Újpest irányítása alá került a mérkőzés, de hiba hibára született. A 35. percben Ströck lefutott egészen a kapufáig, labdáját azonban nem tudta a gólba helyezni, mert a kapufa útját állta. Közben megérkezett a teljes Rapid-védelem, sőt a fedezetek is a kapu elé tömörültek. A labda túljutott a vonalon, de Ströck a földön fekve kézzel visszaemelte. Nagy dulakodás támadt az egy csomóban kavargó játékosok között, míg a labda egy Rapid-játékosról lassan a hálóba gurult. Hosszas vita következett, Majorszky azonban a középre intett s ezzel a góllal eldöntötte a mérkőzés sorsát (2:1). Csapkodó játékkal ért véget a három perccel meghosszabbított mérkőzés.


    Budapesti Hírlap, 1929. augusztus 22.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.22, 17:07 (szerk.: 2016.07.22, 17:07)
    Újpest—Rapid 2:1

    A Középeurópai Kupa elődöntőjének első mérkőzése szerdán délután folyt le az újpesti Stadionban az Újpest és a bécsi Rapid csapatai között. Az eredmény 2:1 (1:0) Újpest javára. Miután az olasz Carraro nem jelent meg, a magyar Majorszky vezette a mérkőzést, azonban e miatt már előre mindkét fél óvott.

    Az Újpest összeállítása: Acht, Kővágó, Fogl III, Borsányi, Kvasz, Wilhelm, Ströck, Auer, Wetzer, Harmath és P. Szabó.
    Rapid a következő felállításban szerepelt: Skribar, Schramseis, Ceyka, Madlmayer, Smistek I, Lueff, Kirbes, Wesselyk, Kaburek, Horvath és Wessely.

    A játék mindvégig heves iramú volt és általános meglepetésre Újpest mutatott jobb játékot, mint a tréningjében már előrehaladott Rapid. A mérkőzés nagy részében fölényben volt az újpesti legénység és csupán csatársorának szezoneleji játékán múlott a nagyobb gólarányu győzelem. Kezdés után a tempó heves és 20 percig rendkívül izgalmas Játék alakult ki. A 17. percben P. Szabó 2 lépésről hibáz, azonban egy perc múlva már kornert erőszakol ki, melyből Auer lövése emberről pattan vissza, a résen álló Kvasz azonban mintegy 25 méterről szép gólt lőtt (1:0). Újpest tovább támad, újabb kornerre tesz szert, amelyből majdnem gól lesz. Auer a félidő végén tiszta helyzetben hibáz.

    Szünet után a bécsiek támadnak és Wesselyk a 3. percben kiegyenlít (1:1). Az újpesti csapat heves ellentámadásokkal felel, azonban a kínálkozó gólhelyzeteket a csatárok kiaknázatlanul hagyják. Újpest ismét fölénybe kerül és a félidő végéig a játék irányítását kezében tartja. A 28. percben Auer a kapura fejel, a kapus kifut, a labda a háló felé perdül és Schramseis az utolsó percben a gólvonalról húzza vissza a gólnak látszó labdát. A közönség gólt reklamál, a bíró azonban nem ítél gólt. A 35. percben az osztrák kapu előtt kavarodás: Ströck bepöcköli a labdát (2:1). Az osztrákok a gól ellen protestálnak, a bíró azonban hajthatatlan. A magyar együttesben Fogl III. és a halfsor volt jó, a csatársor nem elégített ki. Az osztrákoknál szintén a közvetlen védelem, különösen Schramseis dolgozott kitűnően.


    Pesti Hírlap, 1929. augusztus 22.
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2011.01.18, 11:43
    A mérkőzések előtti órákban kiderült, nincs bírója a kupameccsnek! Ezt egy táviratban az olaszok már napokkal előbb jelezték, de a dolgok szerencsétlen közrejátszása folytán - a táviratot senki nem bontotta fel... Végül szükségmegoldásból - a KK szabályai ellenére! - magyar bíró vezette a mérkőzést. Korrekt módon, kitűnően! Bár az újpestiek játszottak volna olyan jól. A lila-fehéreknek azonban ez volt az első őszi mérkőzésük, így még hiányzott az őket jellemző erő és lendület. Nagynehezen azonban így is győztek, egy félig-meddig öngóllal.
    A mérkőzést a semleges bíró hiánya miatt már a találkozó előtt mindkét gárda megóvta! A bécsiek 3-0-as gólaránnyal a javukra követelték a mérkőzés kiírását, vagy a pályán elért eredmény jóváírását kérték. A KK bizottság előbb 0-0-lal igazolta a meccset! Ezzel az újpestieket hozták nagy hátrányba, mivel így csak a bécsi meccs eredménye volt a döntő. A fellebbezés után a pályán elért eredmények maradtak, tehát harmadik mérkőzés döntött.

    forrás:
    http://www.tempofradi.hu/a-kk-tortenete-%E2%80%93-1929-az-elso-ujpesti-gyozelem