magyarfutball.hu

Olaszország - Magyarország 4 : 3 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Európa-kupa 1927-30, hivatalos válogatott mérkőzés
129. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Róma, Stadio Nazionale del P. N. F.
játékvezető : Bauwens Peco (Németország)
nézőszámok:
  1. nso.hu: 25.000
  2. huszadikszazad.hu: 30.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: fgymat
    2012.12.30, 13:46
    kép
    kép

    La Stampa 1928.03.26.
    archiviolastampa.it
     
  3. avatar: Giovanni
    2010.01.31, 22:53
    Il 25 marzo prima radiocronaca di una partita di calcio: Italia-Ungheria.


    Az Olasz Rádió első élő focimeccs közvetítését adta a mérkőzésről.

    forrás: Cronologia della radio in Italia
     
  4. avatar: fgymat
    2008.12.17, 21:55
    Ez volt az Európa-kupa első kiírásában a második mérkőzésünk és ez volt az első vereségünk az olaszoktól. Senki nem gondolta még akkor, hogy közel 25 évig, 1952-ig (290. mérkőzés) kell várnunk a visszavágásra.
    Már a mérkőzés előtt jelentek meg külföldi lapokban olyan hírek, hogy a magyarok politikai okokból hagyják majd nyerni az olaszokat. Nem tudni, hogy ilyen elgondolás, elhatározás, politikai szándék volt-e. A kapitány határozottan cáfolta ezt az elképzelés. Az azonban bizonyos, hogy amikor a félidőben a mieink 2-0-ra vezettek, az öltözőben egyes vezetők igyekeztek a játékosok lelkére beszélni, lendületüket lefékezni, arra kérve őket "ne nagyon verjék meg az olasz csapatot". Az ok? Ez a mérkőzés volt a római stadion avatója, a tribünön politikai nagyságok, maga Mussolini is, figyelték a mérkőzést. Mindenesetre politika ide vagy oda a csapat nyerni akart!

    A talaj az egész délelőtt szakadó esőtől teljesen felázott. Kísértett a legutóbbi, az 1925-ös botrányos Budapesti találkozó. Az olasz közönség is emlékezett még erre, ha nem is személyes élményekből és rendkívül ki volt éhezve a magyarokra.
    Úgy tünt azonban, hogy a mieinket semmi sem zavarja. Az első félidő végén, elsősorban a 32. évében járó Konrád II. kiváló irányításának köszönhetően, két gólos előny bírtokában vonulhattak pihenni a játékosok. (Az egész találkozón nyújtott nagyszerű teljesítménye miatt kapta a "római hős" megtisztelő elnevezést.)
    A legendák szerínt a szünetben Mussolini üzent az olasz öltözőbe:"Szégyent hoznak Itáliára, így nem lehet játszani."
    Nem volt ugyan túlságosan bőbeszédű taktikai tanács, de úgy látszik megtette a hatását. Az olaszokban feltámadt nemzeti büszkeség volt-e az oka, vagy valami más, de tény, hogy a második játékrész közepére már Ők vezettek. Igaz ekkor még egy percen belül kiegyenlítettünk, de az újabb olasz gólra már nem tudtunk válaszolni hiába volt az elkeseredett küzdelem. Akkora volt az akarás, hogy Bukovi megsérült, sőt egyik fogát is elvesztette.

    Ez is a "dupla-napok" egyike volt, már a harmadik. Ezen a napon játszott a tartalék csapat vagy B válogatott is. (130. mérkőzés)


    forrás:
    mafoci