magyarfutball.hu

UTE - Nemzeti SC 4 : 1 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
nézőszámok:
  1. Sport-Világ: 2.000
  2. Pesti Napló: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.16, 19:00

    UTE—NSC 4:1.

    (Népszigeti pálya.) Nagyszámú — körülbelül 2000 főnyi — közönség előtt folyt le ez a mérkőzés. Mind a két csapat teljes legénységgel vette fel a küzdelmet. A Nem­zetiek csapatában ezúttal játszott először a lipcsei Weber, mint balösszekötő, a ki kiváló képességeket árult el. Az UTE csapatában Molnár II. újra elfoglalta régi helyét.
    A játék hullámzó volt s mindvégig izgalmas. A Nem­zetiek többet támadtak, mint az Újpestiek, azonban utóbbiak támadásai mindig veszélyesebbek voltak, mert a NSC két hátvédje, Feldmann és Nagy abszolút gyenge. (Addig, míg a hátvédeket ki nem cserélik, a NSC-nak különben jóképességü csapata jó eredményeket nem igen fog elérni.) Az UTE csapatában Kazár kapus kitünően védett és Molnár III. is nagyszerű formát árult el. A Nemzetieknél Weber csatár és László fedezet, de külö­nösen Hlavay I. abszolút kifogástalan játéka tetszett a közönségnek.
    A mérkőzés UTE támadásával kezdődik. Feldmann átlépi a labdát és Novák már a második perozben két lépésről goalt lő. A NSC-ot pillanatnyilag lehangolja az UTE váratlan eredménye, azonban a csapat lábra kap, és szebbnél-szebb támadásokat vezet az újpestiek kapuja felé; de a belső csatárok a legjobb goalhelyzeteket sorra elhibázzák. Az újpestiek a hosszú ostrom aló! felszaba­dulva, támadnak és Molnár II. egyéni támadása goallal végződik (33. perez). Rózmann kézzel tartóztatja fel egv ízben a labdát e a megítélt tizenegyost Hlavay I. goallá értékesíti. A félidő utolsó perczében Novák a Nemzetiek védelmének súlyos hibájából az újpestiek harmadik goalját lövi.
    Félidő : 3 :1 az újpestiek javára.
    Szünet után jó ideig a Nemzetiek támadnak, de a belső csatárok elhamarkodják a kapu előtti helyzeteket. A félidő második felében az UTE fölénybe kerül és Vogl egy kapu előtti kavarodásból a negyedik goalt rúgja.
    Biró Boross Károly (Spárta AC.) volt, a ki a beteg Wellisch Imre helyett jól vezette a mérkőzést.

    Az Újság 1912 október 29.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.19, 17:23
    Újpesti Torna Egylet — Nemzeti Sport Club 4:1 (3:1.)
    Népszigeti pálya. Biró: Boros (Spárta.)

    Körülbelül 2000 főnyi közönség előtt játszódott le a fenti csapatok, bajnoki küzdelme. A goalarány, amellyel az UTE győzött, nem fejezi ki hűen a két csapat erőviszonyát, mert a Nemzetiek — különösen az első félidőben — sokkal többet támadtak, mint az UTE. Hogy mégis ily súlyos vereséget szenvedtek, ennek a közvetlen védelem — a két hátvéd — erélytelen játéka az oka. Az újpestiek közül Molnár III és Kazár kapus játéka emelkedett ki. A NSC csapatában Hlavay II, a leipzigi Weber balösszekötő, de különösen Hlavay I. kifogástalan játéka érdemel elismerést. Hlavay oly kitűnő játékot produkált, hogy az osztrákok elleni válogatott csapat centerhalf posztjának betöltésekor, mellette más kombinációba sem jöhet.

    Mindkét csapat komplett legénységgel vette fel a küzdelmet. Az első félidő 2. percében Feldmann labdát hibáz közvetlenül a kapu előtt; Molnár II. lövését a kapus gyengén védi, Novák: goalt lő. A Nemzetiek óriási iramot diktálnak, támadást támadás követ, azonban a habozó csatárok sorra hibázzák el lövéseiket. A 16. percben Molnár II. egyéni támadása meghozza az újpestiek második goalját. A Nemzetiek nem csüggednek, szép összjátékkal sokszor közelítik meg az UTE kaput, azonban belső csatáraik goalt lőni nem képesek. A 32. percben Rózmann a 16-oson belül kézzel érinti a labdát, a megítélt tizenegyest Hlavay I. goallá értékesíti. A 44. percben Molnár III. lerohan, Novák goalt lő. Félidő: 3 : 1 az UTE javára.

    A második félidőben a helyzet képe nem változik. Mindkét csapat egyformán támad, azonban az UTE veszélyesebben. A NSC csatárok gyakran kapu mellé lőnek. A 35. percben UTE kornert rúg. A kapu előtti kavarodásból Fogl az UTE negyedik goalját lövi. A félidő vége felé NSC támad.

    A mérkőzés vezetésére felkért bíró: Wellisch megbetegedvén, Boros (Spárta) bíráskodott, elfogadhatóan.

    Pesti Hírlap, 1912. október 29.
     
  3. avatar: heimo
    2017.08.19, 17:12 (szerk.: 2017.08.19, 17:13)
    UTE—NSK 4:1 (3:1).

    A Népszigeti pályán eldöntésre került bajnoki küzdelmet mintegy 2500 ember nézte végig, akik hangosan biztatták kedvenc csapatukat. Az UTE, amely ezúttal teljes csapatát szerepeltette, kezdés után azonnal támadásba megy át. Novák ügyes kiszökése már az első percben meghozza az UTE-nak a vezetést. A lila-fehér csapat továbbra is megmarad támadó szerepében s a 16-ik percben Molnár II. révén második goaljához jut. A kapott goal után a Nemzetiek erősen belefeküsznek a játékba. A fedezetektől erősen támogatott csatárok lövéseit Kazár biztosan menti, míg végre a 32-ik percben Hlavay I. lövését az UTE védelem lekezeli, mire a megítélt tizenegyest Hlavay goallá értékesíti. A félidő végén ismét az UTE támad, amely Molnár III. révén háromra szaporítja goaljainak számát.

    Újrakezdés után meglehetősen egyhangú mezőnyjáték következik. A félidő közepén éri el az UTE kornerból kifolyólag negyedik goalját, amely után, a Nemzetiek teljesen összeroppannak s csupán védekezésre szorítkoznak. Biró: Wellisch.

    Pesti Napló, 1912. október 29.
     
  4. avatar: heimo
    2017.08.19, 17:07 (szerk.: 2017.08.19, 17:07)
    Újpesti Torna Egyesület—Nemzeti Sport Klub 4:1 (3:1).

    Kétezer főnyi közönség gyönyörködött a Népszigeten a „hazai" csapat szép játékában, a mely újabb respektábilis gólarányú győzelmet hozott a minden tekintetben nagy átalakulást mutató Újpesti Torna Egyesület-nek. Legjobb játékosaival ment a küzdelembe mind a két csapat s hogy menynyire jobb az U. T. E., főképpen a csatázósor egészséges akcióiban s azok rendszerint sikeres befejezésében jutott kifejezésre. A N. S. K. a vereség ellenére is jobban tetszett, mint az eddigi mérkőzéseiben. Jó erősséget nyert a csapat a lipcsei Wéberben, a ki a Brittániának volt elismerten jó játékosa.

    Az első gólt Novák, a másodikat Molnár lőtte. A N. S. K.-nak 11-esből Hlavay szerezte meg az egyetlen gólját, a melyet Molnár II. harmadik gólja követett. A második félidőben Vogel négyre szaporította az újpesti gólok számát. Biró: Boros Géza volt.

    Budapesti Hírlap, 1912. október 29.
     
  5. avatar: heimo
    2017.08.19, 16:59 (szerk.: 2017.08.19, 17:01)
    UTE - NSC 4:1 (3:1)
    Népsziget, 2.000 néző. Bíró: Wellisch Imre.

    UTE állandó fölényben volt. Már az első perczben gólt ér el Novák révén, aki ügyesen használta ki a védelem egy hibáját. A 16. perczben Molnár II. lövése hozza meg az ujpestiek második gólját, majd a 32-ik percben a fekete-fehérek is gólhoz jutnak 11-esből, melyet Hlavay vág be. A félidő utolsó perceiben Molnár III. beadásából Novák lövi UTE harmadik gólját.

    Szünet után sokáig gól nélkül múlik az idő, végre a 35. percben Vogl kornerből UTE megszerzi a negyedik gólt. Az eredményt a kedvét vesztett NSC már nem tudja szépíteni. A válogatott a kapus jelölt Kazár reprezentatív formában védett.

    Sport-Világ, 1912. október 28.