magyarfutball.hu

Sabaria LSz - Bocskay FC 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 14. forduló
helyszín : ?
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.07, 23:38
    Sabaria—Bocskay 3:1 (1:0)

    Sabaria: Biri — Nagy, Prém — Hajós, Vámos, Bass — Buresch, Holzbauer, Stofián, Povwolny, Tárnok. Bocskay, Farkas — dr. Fejér Molnár — Vampetics, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleky, Semmler, Mertin.

    A Sabaria támadásait az első 20 percben ritkán akasztja meg Markos révén Bocskay-támadás. Már akkor látszik, hogy a Bocskay nem tudja az Ujpest elleni játékát megismételni. Egymásután adódnak a helyzetek a meglepett Bocskay kapuja előtt, azonban a Sabaria-csatársor nagyon ideges. Stofián, Holzbauer összefutása, Holzbauer gyenge lövőképessége, Buresch balszerencséje egymásután meghiúsítják a legkedvezőbb gólhelyzeteket, pedig a Bocskay kapujában Farkas meglehetősen bizonytalanul mozog.
    A sok Sabaria-támadás azonban érleli a gólt. A 17. percben Prém szabadrúgásából Holzbauer fejesét Farkas szépen hárítja ugyan elő, a labda kornerre pattan, amit Buresch nagyszerűen rúg, a labda ide-oda pattog Stofián, Powolny, Tárnok, Stofián lábán, utóbbi kellő időben zavarja a Bocskay-kapust, ez a labdát kiejti és
    Stofián nehéz szögből, háttal a kapunak, kanalazza a labdát, amely Molnár lábáról a háló bal sarkában köt ki. 1:0.
    A nem várt gól felriasztja a Bocskayt, nyomban lendületes támadásokat vezet, Markos lefut, a Sabaria kapuja előtt nagy tumultus támad, Biri azonban kétszer egymásután vakmerőséggel és szerencsével párosult bravúrral véd kornerre, közben fejbe is rúgják. A korner eredménytelen, épúgy, mint a Bocskay mintaszerűen felépített, a 16-osnál azonban elerőtlenedett támadásai. Végre, a 30. percben kiszabadul a Sabaria, amelyet szélsői rohamra vezetnek, azonban a belső csatárokat a legjobb beadás sem találja a kellő helyen.
    Ezután változatos a játék. A 39. percben Buresch, Tárnok, Stofián összjátékából Buresch hat méterről mellé lő. Nagy helyzet volt!:
    A 43. percben Teleky vezet mintaszerű támadást, Mertin azonban a háló mögé centerez.
    A második félidő első 25 perce a széllel támogatott Bocskay erős fölényét mutatja. Ezt az elkeseredett támadássorozatot csak ritkán akasztja meg a helyi csapat egy-egy tetszetős akciója. Biri nagyszerűen védi egymásután Semmler, Markos ismételt lövéseit. A 23. percben Teleky kitűnően szökteti a második félidőben elhanyagolt Markost, utóbbi közeli lövését Biri csak kiütni tudja, az elpattanó labdát Nagy kornerre vágja. Végre a 28. percben erős , Sabaria-támadás indul meg a balszárnyon. Tárnok, Powolny összjáték után Wampetich utóbbit szereli, a labda Powolny lábáról a vonalon túlra kerül. A bíró a határbíró jelzésére tévesen kornert ítél. Tárnok rúgása meleg helyzetet teremt a Bocskay-kapu előtt,
    ~ a labda a hátravonult Telekyről Bass elé pattan, ez kapura rúg 30 méterről, Farkas nem látja jól a helyzetet, későn lép közbe s a kapuba eső labdát Stofián fejjel csak beljebb segíti, 2:0.
    Ismét fellángol a Bocskay támadó kedve. A Sabaria be van szorítva s erélyes védelmet egyik szabadrúgást véti a másik után. A 38. percben Nagy hendszet vét a 16-os vonalnál, Kevitzky rosszul adja be a labdát Markos felé, Vámos elcsípi, elrúgja,
    a jobboldalra húzódott Tárnok átveszi, saját térfelében lefut, kijátssza a két Bocskay-hátvédet s a kifutó Farkas mellett a 16-os szögletéből ballábbal a jobb sarokba remek gólt lő. 3:0.
    A 42. percben Markost faultolják, a szabadrúgást Biri kornerre védi, majd Tárnok jó lövését részint csak kornerre tudja kiütni, közben a földre esik s a tumultusban megsérül a térdén, a tetejébe még Prém is rázuhan. Birit kiviszik , a bíró a játékidőt, amelyet előzőleg a labdának a közönség körében való visszatartása ismét két perccel már meghosszabbított, Biri sérülése miatt újabb három perccel kénytelen megtoldani.
    A Bocskay tovább rohamoz. A 48. percben Nagy a labdát kézzel üti le a 16-os vonalon belül s a bíró habozás nélkül 11-est ítél, amit az időközben visszatért Biri védeni próbál, azonban hiába, mert Molnár lövése hálót ér. Biri pepedig újabb rándulást szenved és végleg kiviszik a pályáról 3:1
    A játék nem volt szép, ami érthető, mert a Sabariánál igen nagy tét forgott kockán, míg a Bocskay belső triója csődöt mondott. A Sabaria lelkes játékával — ha nem is ilyen arányban — megérdemelte a győzelmet, míg a Bocskaynak Ujpest-verő csapatára nem lehetett ráismerni. Farkas két gólban „benne” volt. A hátvédek közepesen, a fedezetek — kivéve Sághyt az első félidőben — gyengén szerepeltek. A csatársorban Markos mindig veszélyt jelentett. Mertin kielégített. A Sabariának s egyúttal a mezőnynek kimagaslóan legjobb embere Biri volt, aki a Sabariának megmentette mindkét, pontját, Nagy és Prém jól, Vámos megbízhatóan dolgozott. Hajós az első félidőben jól játszott s a másodikban szinte eltűnt. A csatársor legjobb emberének Tárnok bizonyult. Kár, hogy nem volt partnere. Jó volt még Buresch, a belső trió azonban itt is puhán dolgozott, legfeljebb Stofián vétette magát észre.
    Fenyves Géza a mérkőzést jól vezette.

    Sporthirlap, 1929. május 20.